Hirdetés
Archivum

A Valencia nyerte az Euroligát:

:

Hirdetés

A Valencia megannyi elveszített döntõ után felért a csúcsra az Euroligában! Roberto Iniguez együttese a negyedik negyedben felõrölte a Rivas Ecopolist. Az idei év meglepetéscsapata a harmadik negyed felénél még 48-43-ra vezetett. Az utolsó 15 percben azonban mindössze 4 pontig jutott a madridi gárda. A döntõ hõse Sancho Lyttle volt, aki a harmadik szakaszban egymaga 12 pontot szerzett és ezzel fordított a csapata. A nyolcas döntõ legértékesebb játékosa (MVP) Asjha Jones (Rivas Ecopolis) lett.

 

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria


Rivas Ecopolis – Ros Casares Valencia 52-65 (18-20 19-13 11-18 4-14)


Legjobb dobók:

Rivas: Jones 14, Carson 8, Nicholls 7, Aguilar 7, Cruz 7
Krivacevic Tijana nem lépett pályára

Valencia: Lyttle 18, Dominguez 13, Wauters 12, Yacoubou 8, Moore 8
Honti Kata 12 másodpercet töltött a pályán

Elérkezett a nagy pillanat, a nõi kosárlabda Euroliga isztambuli nyolcas döntõjének fináléja. A trófeáért két spanyol alakulat a toronymagas favoritnak kikiáltott Valencia és az idei év meglepetéscsapata a Rivas Ecopolis csapott össze. A két gárda Spanyolországban már háromszor találkozott az idei évadban és mindegyik alkalommal a Valencia ünnepelhetett gyõzelmet.


Ideges kezdés után 6 pontos Valencia elõny


Helyi idõ szerint 20 óra 45 perckor dobták fel a labdát a nõi kosárlabda Euroliga 2012-es döntõjében, melyre hazai érdekeltség híján mindössze 2500 nézõ volt kíváncsi az isztambuli Abdi Ipekçi Arénában. Az elsõ pontot Lauren Jackson szerezte. Az elsõ percekben szemmel láthatóan idegesek voltak a csapatok, majd a döntõket tekintve rutinosabb Valencia nyugodott meg elõbb. 4 perc játék után Wauters dupláját követõen már 12-6-ra vezettek, így a Rivas Ecopolis szakmai stábja gyorsan idõkérésre kényszerült.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/  Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/

Turkish Basketball Federation (TBF)


Valamivel nyugodtabban futott ki a rövid eligazítás után a madridi gárda, de továbbra is Wautersék akarata érvényesült és így az utolsó 2 percbe érkezve 18-12 állt az eredményjelzõn. A negyed hajrája azonban Asjha Jones remeklésérõl szólt, aki támadásban és védekezésben egyaránt kivette részét a csapata idei menetelésébõl. Jones két büntetõjével a negyed végére 20-18-ra jött fel az esélytelenebbnek tartott gárda. Az amerikai klasszis egy negyed alatt 8 pontot szerzett.


Jones faultproblémák miatt ül, de tart a Rivas lendülete


A második szakasz ott folytatódott, ahol az elsõ abbamaradt. Jones ismét betalált és 20-20-nál egyenlõ volt az állás. Nem sokáig tartott azonban a madridiak öröme, a következõ Valencia támadásnál Jones összeszedte második hibáját. Még egy akció erejéig a pályán tartotta legjobb emberét Miguel Martinez Mendez, de aztán nem mert tovább kockáztatni. Lekapta az amerikai klasszist a pályáról és a félidõig hátralévõ 8 és fél percben nem szerepeltette.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/  Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/

Turkish Basketball Federation (TBF)


A Valencia élt az adódó lehetõséggel és Yacoubou, illetve Jackson pontjaival 28-25-nél egy kis levegõvételnyi elõnyhöz jutottak. A Rivas Ecopolis tanácstalannak tûnt, de jött egy Anna Cruz 2+1, amivel kiegyenlítettek. A védekezésben zónára váltó madridiak részérõl ez egy 10-2-es futás kezdete volt. Roberto Iniguez érezhette, hogy baj van, mert idõt kért, de nem tudta rendezni csapatai sorait. A Valencia nagy gondja ekkor az volt, hogy a palánk alatt – köszönhetõen Sandra Pirsic hõsies küzdelmének – nem tudták érvényesíteni a fölényüket, a külsõ dobások pedig egyszerûen nem ültek. A félidei 37-33-as Rivas elõny végül Laura Nicholls büntetõivel alakult ki.


5 perc ide, 5 perc oda


A harmadik negyed kezdetére visszatért a pályára Asjha Jones. Valószínûleg a Rivas szakmai stábja még hosszú éjszakákon át elemezni fogja, hogy mi lett volna a jó döntés az amerikai klasszis kapcsán. A nyolc perc ülés után ugyanis mintha nem ugyanaz a játékos tért volna vissza a pályára. Ennek ellenére sokáig nem tudott közelebb jönni a Valencia, köszönhetõen Nicholls és Aguilar megvillanásainak. 5 perc 7 másodperccel a negyed vége elõtt Aguilar triplája 48-43-as madridi elõnyt ért.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/  Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/

Turkish Basketball Federation (TBF)


Az esélytelenebbnek tartott gárda egy visszajátszás után lehetõséget kapott, hogy tovább növelje elõnyét. Ekkor azonban nem jutottak dobóhelyzethez és ez lélektanilag döntõnek bizonyult. Lyttle és Yacoubou azonnal büntetett és máris 48-47 állt az eredményjelzõn. A Rivas idõt kért, Lyttle-t azonban nem lehetett megállítani. A spanyol válogatott centere a szünetben 4 pontnál járt, a harmadik etap végén pedig 16 egységnél. Ez nem kevesebb, mint 10 perc alatt 12 pont.


A negyed vége elõtt 2 perccel 51-48-ra lépett el a Valencia, de innen a játékrész végéig már nem született pont. Érdekes helyzet volt, mert a Valencia elõtt számtalan lehetõség nyílt, hogy tovább növeljék elõnyüket, a Rivas Ecopolis pedig látványos összeomlása ellenére támadhatott az egyenlítésért, nem is egyszer.


Megsemmisítõ Valencia fölény


A negyedik szakasz elején Asjha Jones megszerezte 14. pontját – a második félidõben a negyediket – és ezzel 51-50-re szépített a Rivas. Ezt követõen Wauters és Valdemoro kosárváltása után 53-52 volt az állás. Ekkor azonban jött Maya Moore, aki pályafutása alatt eddig minden sorozatban, ahol szerepelt, nyert trófeát. Egymás után két olyan találat érkezett tõle, ami top10-et érdemel az év végi összefoglalókban és ezzel 57-52-nél a Rivas Ecopolis idõkérésre kényszerült. A szusszanásnyi szünet után Moore ismét betalált és 59-52-nél érkezett el az a pont, amikor eldõlt az Euroliga sorsa.

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

Fotó: FIBA Europe / Elio Castoria

 

Furcsa ezt kimondani Rivas szempontból -7-nél 5 perccel a lefújás elõtt, de aki látta a madridi és a valenciai arcokat, az pontosan tudta, hogy mit fog hozni az utolsó 5 perc. A Rivas teljesen elkészült az erejével és már nem hittek a sikerben. A Valencia pedig szárnyalt, felszakadt az a hihetetlen feszültség, amit az esélyesség nyomasztó terhe jelentett. 3 perccel a lefújás elõtt Eshaya Murphy már ölelgette társait a kispadon, a csarnok egyik szegletében a maréknyi Valencia-tábor pedig örömittasan dalolt.


Az utolsó 3 percben Yacoubou, Vesela és végül mintegy keretbe foglalva a döntõt Lyttle talált be. A Valencia 65-52-re nyert és megérdemelten ért fel Európa csúcsára. A Valencia egy fantasztikus kerettel, talán minden idõk legerõsebb európai klubcsapataként ünnepelhet az isztambuli éjszakában. Jó helyre került a trófea! Honti Kata személyében pedig magyar Euroliga-gyõztest is köszönthettünk. Kata 12 másodpercet töltött a pályán az elsõ félidõ végén.

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/  Turkish Basketball Federation (TBF)

Fotó: Türkiye Basketbol Federasyonu/

Turkish Basketball Federation (TBF)

Egy fantasztikus Euroliga nyolcas döntõ végére érkeztünk. Az isztambuli torna minden tekintetben beváltotta a hozzáfûzött reményeket. A Final Eight, mint olyan, a legjobb dolog, ami az európai nõi kosárlabdával történhetett.

Hirdetés