Hirdetés
Utánpótlás

A válogatottban is hasznosítani a tanultakat – páros interjú Kókai Patríciával és Janzsó Alízzal:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Igencsak tartalmas programot teljesített decemberben az U16-os válogatott. A magyar csapat a hónap elején Spanyolországban járt, ahol a házigazda U16-os és U15-ös együttesével is megmérkőzött. Az év utolsó napjaiban pedig a nagy múltú Olimpiai Reménységek Versenyén szerepelt, melyet veretlenül megnyert. A Soproni Darazsak Sportakadémia két növendékével, Kókai Patríciával és Janzsó Alízzal beszélgettünk a tapasztalatokról.

A magyar válogatott a lengyelországi Katowicében rendezett ORV-n a nyitó napon 119-46-ra győzte le Csehországot. A második napon Szlovákia sem okozott gondot a lányoknak és 82-45-ös sikert arattak. Zárásul pedig a házigazda Lengyelországgal találkoztak Mészárosné Kovács Andrea tanítványai. Ekkor 77-39-es magyar győzelem született. A tornát válogatottunk szövetségi kapitánya részletesen értékelte lapunknak, mely összeállítás IDE KATTINTVA olvasható.

“Köszönjük a gratulációt ezúton is! A karácsonyi bejglik után az elején nem volt annyira pompás a helyzet, szerintem ezt nyugodtan el lehet mondani. Nem találkoztunk annyira erős ellenfelekkel, így aztán a mérkőzéseken újra össze tudtunk szokni. Én éppen amiatt hasznosnak értékelem az ORV-t, mert újra együtt volt a társaság. Őszintén szólva az ellenfeleket nézve viszont volt már hasznosabb tornánk is.” – mondta lapunknak Kókai Patrícia, megerősítve Mészárosné Kovács Andrea gondolatait. A soproni tehetség Lengyelországban 23 és fél perc alatt 9.5 pontot, 4.5 lepattanót és 3 gólpasszt átlagolt.

A Soproni Darazsak Sportakadémia növendékei közül Janzsó Alíz nem lehetett ott az ORV-n. “Én december 25-én estére lebetegedtem, ezért sajnos nem utazhattam. Ettől függetlenül nagyon nagy dolognak tartom, hogy nemzetközi mérkőzéseken a magyar válogatottban számítanak rám.” – tette hozzá Alíz.

Fotó: FEB

Az a különösen értékes torna, melyre Kókai Patrícia is utalt, december 5. és 7. között zajlott. Ekkor a mieink Toledóban belekóstolhattak a spanyol kosárlabda kultúrába. Kétszer a vendéglátóink U16-os és egyszer az U15-ös csapatával mérkőztünk, őket sikerült is legyőzi és ekkor Kókai Patrícia 14 pontot elérve a legeredményesebb lett.

“A spanyolok Európa legjobbjai közé tartoznak. Sokat számított, hogy oda kimehettünk és megtapasztalhattuk a játékstílusukat. A háromból a két vesztes meccset az U16-os, a győztest az U15-ös válogatott ellen játszottuk. Az első meccsen közel 30 ponttal kaptunk ki, a másodikon már csak 14-gyel. Ez jól mutatja, ha elkezdjük felvenni a ritmust, akkor egy tornán belül is mennyit tudunk fejlődni. Egyénileg úgy érzem, hogy védekezésben sikerült megvalósítani azt, amit szerettem volna és ebből jött utána a támadás. Én összességében elégedett voltam a teljesítményemmel.” – fogalmazott Kókai Patrícia.

“Spanyolországban a három mérkőzésünk közül az elsőn nem játszottam valami jól. Túlzottan izgultam akkor, a másik kettőn viszont szerintem jól ment és a csapatnak is jól sikerültek azok.” – ezek már Janzsó Alíz szavai. “A spanyoloknak igazán a meccs ritmusuk a sokkal gyorsabb és ezt az elején nem tudtuk még felvenni. Bár igyekeztünk, de támadásban és védekezésben is sokkal erősebbek voltak. Ebben még fejlődnünk kell, de én azt érzem, ha tudunk még ilyen mérkőzéseket játszani, akkor ez sikerülni fog.”

Fotó: FEB

Kókai Patrícia a vezető korosztálynál egy évvel fiatalabbként már tavaly nyáron tagja volt az U16-os válogatottnak, mely a FIBA-Challenger tornáján bronzérmet szerzett. Arról is beszélgettünk, hogy egy évvel idősebb játékosként mennyiben más a nemzeti csapatban szerepelni.

“Annyiban érződik ez, hogy vannak játékosok, akik félénkebbek és még nem érzik annyira a válogatottat. Tavaly én voltam ebben a helyzetben és tudom: mennyit segített, hogy egy idősebbhez odamehettem, mondott néhány biztató szót. Próbáltam én is így hozzáállni, hogy a kicsit megszeppent társaimat megnyugtassam. Egyébként az összes tavalyi FIBA-Challenger tornán szereplő játékos ugyanígy áll hozzá, nem csak én.” – jelentette ki a soproni fiatal.

Kókai Patrícia a Sopron Basket bő keretének is tagja. A szurkolók legutóbb múl héten szerdán a BEAC otthonában láthatták, de ősszel a teljes felkészülést a profikkal töltötte. Kérdés, hogy ebből mennyit lehetett hasznosítani közvetlenül már most a válogatottban.

“Összetett kérdés ez. Úgy érzem, hogy az a másfél-két hónap, amit az euroligás felnőtt csapattal tölthettem nagyon sokat segített abban, hogy jobban lássak a pályán és előre tudjak gondolkozni. Ezt szerintem nagyon jól tudtam hasznosítani a válogatottban, de nem csak ott, hanem alapból a bajnoki mérkőzéseken is.” – válaszolta Patrícia.

Fotó: FEB

Janzsó Alíz tavaly a serdülő bajnokság országos döntőjének MVP-je volt hazánkban. A Soproni Darazsak Sportakadémia szakemberei az ő fejlődésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

“Tudom kamatoztatni az itt tanultakat, de nyilván a válogatott más. Ott olyan játékosokat gyűjtenek össze az egész országból, akik közül mindenki jó. Igyekszem minden tudásomat belerakni. Én az erősségemnek a belső pozícióban való játékot, a lepattanókat érzem. Leginkább pedig védekezésben kell fejlődni. Megpróbálok benne maradni a keretben és ha van rá lehetőség, akkor akár szerepelni mindkét nagy nyári tornán. Addig igyekszem fejlődni, minden tőlem telhetőt megtenni és szeretném bizonyítani, hogy ott a helyem.” – mondta Alíz, utalva arra, hogy nyáron U16-os Európa-bajnokság és U17-es Világbajnokság is lesz a programban. Előbbit ráadásul hazánkban rendezik.

A nyári világversenyekig azonban még zajlanak a korosztályos bajnokságok is, ahol nagy feladatok várnak a lányokra. Többek között a saját korosztályukban a kadettektnél.

“Én nem alapoztam a saját korcsoportban a társaimmal, így a szezon első felében még egy kicsit össze kellett rázódnunk a pályán. Ez szerintem mostanra már sikerült. Az edzőim és a társaim is mindenben segítenek. A cél elsősorban az, hogy minél tovább fejlődjünk és magasabb szintre jussunk. Az országos döntőről pedig minél fényesebb érmet szeretnénk elhozni.” – fogalmazott bizakodva Kókai Patrícia.

Zárásul Janzsó Alíz egy kicsit betekintést engedett a mindennapjaiba is.

Nekem itt Sopronban a heti öt edzés mellett két korrekciós egyéni és egy kosárlabda egyéni edzésem van. Nagyon jó szakemberek dolgoznak velem a sportakadémián és ők is arra törekednek, hogy minél jobb legyek és beépüljenek az itt tanultak a játékomba. Én pedig azt próbálom is teljesíteni. Az előző szezonban nagyjából november óta volt egy nagyobb fejlődés és ezt szeretném tartani. Célom az idei évben is olyan teljesítményt nyújtani és úgy fejlődni, hogy a csapatunk sikerei mellett akár ismét olyan díjat is kiérdemelhessek, mint tavaly.” – összegzett a fiatal játékos.

Hirdetés