Hirdetés
Magyarország

A Vasas felkészülésének közepén, a 3×3-as összetartás kezdetén – Papp Diával beszélgettünk:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Javában tart a Vasas Akadémia felkészülése a 2021/2022-es évadra. Papp Diát kérdeztük az első tapasztalatokról és egy kicsit előre tekintettünk a közelgő 3×3-as Európa-bajnokságra is.

Hogy teltek a felkészülés első hetei?

A szokásos erőnléti munkával kezdtünk, futással, atlétikával és ezen felül konditermi edzéseink voltak. A teremben az elején egyéni képzések zajlottak, amolyan ráhangolódás a labdás edzésekre. Az első edzőmérkőzés után már teljes kerettel vagyunk. Megérkezett az amerikai légiósunk is. Ez azt jelenti, hogy elkezdhetünk taktikai elemeket beépíteni. Nyilván eddig is átvettünk egy-kettőt, de ezek még nem 100%-os taktikai edzések voltak. Most viszont már rendes ütemben haladhatunk tovább.

Említetted az első mérkőzéseteket, amit a Sopron ellen játszottatok. Bár maga a találkozó egy ünnepi program része volt, de szerintem így is bőven szolgált tanulságokkal. Ha az egyéni teljesítményedet nézem, akkor 14 ponttal a csapat legeredményesebbje voltál.

Igen, mi is azt beszéltük, hogy elsőre jó volt. Egy kicsit tartottunk attól, hogy éppen a Sopron ellen kezdünk, de végül jól jött ki. Az elejétől kezdve komolyan vettük a mérkőzést és próbáltuk az eddig gyakorolt játékokat, védekezésbeli elemeket megvalósítani.

Az első félidő több-kevésbé jól sikerült. A második félidőre kijött, hogy még a felkészülés elején vagyunk és el is fáradtunk. A mérkőzés végét pedig a fiatalok játszották le. Összességében elégedettek voltunk, elérte a célját az a meccs. Kijöttek, hogy mik voltak a hibák és azon leszünk, hogy ezeket kijavítsuk.

Fotó: Pados Noel / Sopron Basket

Az elmúlt szezonban minden várakozást felülmúlóan a 6. helyen zártatok. Nem szeretem ezt a kifejezést használni, de gyakorlatilag elértétek az eredménymaximumot a jelenlegi keretek között. Innen gondolom nehéz lehet folytatni az elérhető célokat tekintve.

Én nem mondanám, hogy nehéz folytatni. Én inkább ezt úgy nézem, hogy talán minden játékosban tudatosult itt a klubnál, hogy ez a csapat mire képes ténylegesen. Minimum ilyen eredményt szeretnénk idén is elérni.

Nagyon örülnénk, ha összejönne egy Magyar Kupa részvétel. Az elmúlt szezonhoz képest az is egy bónusz lenne, hogy ha ott lehetnénk a nyolcas döntőn. Bizakodó vagyok és reálisnak tartom, hogy hasonló eredményt el tudunk érni. A rájátszásnál kevesebbet nem szeretnénk.

Az idei Vasas szerkezetében, erényeiben párhuzamba állítható a tavalyival?

Abszolút. Brianna Fraser klubot váltott, a Sepsiszentgyörgy csapatához igazolt. Helyére új amerikai légiós érkezett, de még csak most csatlakozott hozzánk. Érdemben nem tudok így róla beszélni, hogy Bri-hez képest milyen játékerőt képvisel. Ő az ötös posztra érkezett.

Nagy változás a keretben egyébként nem volt és ez alapján talán mondhatom azt, hogy a játékunk képe érdemben nem fog átalakulni. Ahogy említettem előbb, az még természetesen kérdés, hogy az új légiósunkat mennyire tudjuk kihasználni és ezáltal mennyire változik meg a támadójátékunk és a védekezésünk.

Nagy változás nem volt a keretben, ez fiatal csapatnál sokat érhet. Egy évvel idősebb, tapasztaltabb lett mindenki.

Így van. Ez rengeteget jelent. Sok fiatal játékosunk fejlődött a nyár folyamán. Sokan válogatott edzőtáborokban, nemzetközi tornákon edzőttek és azt látom, hogy egyénileg szinte mindenki előrébb lépett.

Tényleg sokat számít az egy év tapasztalat. Elég csak arra gondolni, hogy a felkészülés elején kevesebbet kell taktikában alap dolgokra kitérni, sokkal fogékonyabbak a játékosok. Rugalmasabb az edzésmunka, nem kell annyit megállni. Kíváncsian várom a szezont, hogy mire leszünk képesek.

Fotó: FIBA.Basketball

Nagy váltással ugorjunk a 3×3-ra. Régen volt olyan, hogy júliusban és augusztusba nem versenyeztetek. Sikerült kihasználni ezt a kis pihenőt? 

Jól esett egy kicsit fejben kiszakadni ebből az egészből egy időre és mindenki lerendezhette saját magában ezeket a dolgokat. Nem volt egyszerű folyamat és szerintem nem is értünk a végére, de talán túl vagyunk azon, hogy keseregjünk az olimpiai lehetőség elvesztésén.

Hosszú és üres nyár volt azzal, hogy Women’s Series tornákon sem vettünk részt. Gyakorlatilag egy nagy esemény maradt erre a szezonra, ez az Európa-bajnokság Párizsban. Nehezen találom a szavakat az Európa-bajnoksággal kapcsolatban. Megmondom őszintén, nem tudom, hogy mire számíthatunk. Különösen úgy, hogy az utolsó pillanatban dőlt el, milyen összeállításban tudunk utazni.

A nyár eleji időszakhoz képest, sem Cyesha Goree, sem Török Ági nem lesz. Bach Boglárka érkezik a csapatba. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb szerkezetben szerepeltek majd a francia fővárosban. 

Igen. Az Eb-selejtezőn szereplő Török Áginak megsérült a könyöke és kiesett a rotációkból. Ezúton is köszönjük Boginak, hogy vállalta a szereplést és csatlakozik hozzánk. Ez hatalmas változás a keretünkben, hiszen négy mezőnyjátékossal fogunk szerepelni. Nem lesz magas emberünk és teljesen meg kell változtatni ezáltal a támadójátékot és ezért is fogalmaztam úgy az előbb, hogy nagyon nehéz mit mondani.

Nyilván nem feltett kézzel fogunk kimenni, hiszen Magyarországot képviseljük egy Európa-bajnokságon. Úgy voltunk vele: ha nem sikerült az olimpiai kvalifikáció, akkor szeretnénk egy jó Eb-szereplést hozni. Magas játékos hiányában a lehetőségek megváltoztak, de egyet megígérhetek: a lelkünket, szívünket ki fogjuk tenni a pályára. Nem csak magunk miatt, hanem a szurkolók miatt is. Családdal, barátokkal együtt elég nagy szurkolótáborunk lesz Párizsban, értük is szeretnénk küzdeni.

Fotó: FIBA.Basketball

Az idei párizsi Európa-bajnokságot nagy várakozás előzi meg. Hivatalos sajtóanyagokból idézve, igazi zászlóshajó eseménnyé emelték egy különleges helyszínen.

Ezért is vagyok ilyen szempontból egy kicsit szomorú, mert egy szenzációs esemény lesz. A francia egy nagyon erős 3×3-as nemzet. Egészen biztosan színvonalas rendezvényt fognak szervezni. Példaértékű, amit háttérmunkában és szakmai oldalon csapatszinten beletesznek. Jó hangulatú tornára számítok és nagyon várom is. Amióta kijutottunk, azóta nagyon készülök, hogy utazhassunk ki Párizsba. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz.

Ahogy kiveszem a szavaidból, a nyár eleji események után szépen visszajött a labdaéhség. 

Persze, visszajött. Nyilván az eleje midig nehéz a dolgoknak. Egy idő után egy igazi sportoló visszavágyik és alig várja, hogy újra játszhasson minden negatív élmény ellenére is. Azért csináljuk, mert imádjuk ezt az egészet!

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés