Hirdetés
Magyarország

A védekezésváltás alapozta meg a Cegléd sikerét:

:

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd

Hirdetés

Bármit is hozzon a 9-10. helyért kiírt alsóházi rájátszás párharc, egy biztos: a Tippmix Női NB I. 2023/2024-es kiírásában nem lesz nyeretlen gárda a mezőnyben. Szombaton ugyanis a VBW CEKK Cegléd is megszerezte első sikerét, amikor nagy csatában 70-56-ra legyőzte a BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklóst.

A ceglédieknél a vezetőedzői posztot március 7-én vette át Földi Attila, aki elmondta lapunknak, hogy elsősorban a védekezésben eszközölt változások hozták a fordulatot az együttesnél.

„Már a vezetőedzői felkérés előtt csatlakoztam a klub stábjához. Az első időszakban az volt a feladatom, hogy a védekezés megerősítésében adjak tanácsokat.” – mondta a szakvezető. „Kerestük, hogy mi vezethet eredményre. Az ember elleni védekezéssel nagycsapatok ellen korrekt félidőket játszottunk, gondolok itt a Szekszárd, a Győr és a DVTK elleni hazai találkozókra. A BKG elleni alapszakasz meccsen azonban szétesett a rendszerünk. Ezt követően neveztek ki vezetőedzőnek és alapjaiban változtattam. A BEAC és a TFSE-MTK ellen ennek a védekezés váltásnak mutatkoztak biztató jelei, hiszek azok voltak az első összecsapásaink idén, ahol 10 pont alatti különbséggel kaptunk ki.”

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd

Az előremutató jeleket hozó alapszakasz hajrá után kisebb meglepetés lehetett azok számára, akik csak a számszerű eredményt látták, hogy milyen nagy különbséggel – 77-45-re – maradt alul a Cegléd az alsóházi rájátszás első felvonásán Szigetszentmiklóson. Földi Attila azonban árnyalta a képet, amikor erről kérdeztük.

„Lélektani oldalról az teljesen más szituáció volt, mint addig bármi. Egy egész szezonban nyeretlen csapat nehezen alkalmazkodik ahhoz, ha győzelmi kényszerbe kerül. Óvatosan fogalmaznék a „győzelmi kényszerrel”, mert a BKG kerete, amikor mindenki hadra fogható, ahogy ebben a párharcban látjuk, több opciót kínál. A múlt szerdai első mérkőzésen a tét miatt bénultan mozogtunk és ezt azonnal megbüntette ellenfelünk. Gyorsan nagy különbség alakult ki. Megvoltak a helyzeteink, de nem tudtunk vele élni. Egy idő után egyértelművé vált számomra, hogy már csak a különbség csökkentésére nyílhatna esély. Fizikális értelemben nem szerettem volna kifeszíteni a játékosokat, illetve taktikai oldalon sem mutattunk meg mindent, amiket a második meccsen tudtunk alkalmazni.” – fogalmazott a szakvezető, majd külön is kiemelte:

„Szombatra pontosítottunk azokon az elemeken, melyet újdonságként szerettünk volna megmutatni a párharcban. Működött a védekezésünk, nem találta az ellenszert a BKG. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyerni.”

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd

Győzelmével a VBW CEKK Cegléd 1-1-re módosította az egyik fél második sikeréig tartó párharc állását. A sorsdöntő harmadik meccset szerdán 18 órától rendezik Szigetszentmiklóson.

„Mindent meg fogunk tenni a siker érdekében. A BKG játszik hazai pályán és várja esélyesként a mérkőzést, de ez ilyen helyzetben teher is lehet. Igyekszünk élni minden adódó lehetőséggel. A kulcs egyértelműen Santa Baltkojiené. A litván légiós a mozgatórugója BKG-nek és ha képes átlendíteni a holtponton a csapatot, akkor a társait is húzza magával. Ha ezt megoldja, nagyon nehéz dolgunk lesz, ha ebben meg tudjuk akadályozni, akkor jó mérkőzést alakíthatunk ki.” – mondta Földi Attila, aki irányába adódott a kérdés, hogy a szombati győzelem átszakíthat-e lelki gátakat Cegléden.

„Nehéz megmondani.” – húzta alá a szakvezető. „Egy sikerélmény nagyon sok mindenben tud segíteni, de azt nem szabad elfelejteni, hogy egylabdás végjátékot mind a mai napig nem játszottunk ebben a szezonban. A szombati győzelem sem ilyen volt klasszikus értelemben. Mentális oldalon egy olyan kiélezett helyzet mutatna a legtöbbet. Ugyanakkor számunkra ez a siker – különösen Chrislyn Carr hiányában – rengeteget ér!”

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd

Hirdetés