Hirdetés
Archivum

A végére elfáradt, de nyert a Pécs, 2-0:

:

Hirdetés

Óriási izgalmakat és Quigley parádét hozott a magyar bajnoki döntõ második mérkõzése, melyen a MiZo Pécs 69-65-ös gyõzelmet aratott a Sopron felett és ezzel egy sikerre került a bajnoki címtõl.

Ha kedd, akkor Pécs! Egy héttel ezelõtt kedden a Szeged elleni bajnoki elõdöntõ sorsdöntõ találkozója elõtt még a fináléban való szereplés jogáért és az EuroLigáért aggódtak a baranyai megyeszékhelyen, míg a pénteki siker után a következõ kedden már 1-0-s elõnnyel várta a MiZo döntõ második összecsapást.

Hatalmas várakozás elõzte meg a találkozót, mely elõtt két kérdést lehetett ízlelgetni, mégpedig azt, hogy a Sopron tud-e még egyszer olyan sok hibával játszani, mint az elmúlt hét végén és a Pécsnél lesz-e olyan kiugró teljesítmény, mint Quigley 25 pontja.

Az elsõ negyed egyik kérdést sem válaszolta meg. Kevés pontot, kemény védekezést és ezzel együtt sok személyi hibát láthatott a közönség. A töredezett, sok üresjáratot hozó játékrész elején a Pécs volt az élesebb, a hazaiak 13-6-ra is elhúztak, így Székely Norbertnek hamar az idõkérés eszközéhez kellett nyúlnia. Sokat javult eztán a Sopron védekezése, a vendégek kevesebb faulttal és pontosabban akadályozták a fehér mezesek akciót, ez pedig hamar kifizetõdött támadásban is. Az elsõ 10 perc utolsó szakaszában 2 pécsi pontra 12 soproni érkezett, így 15-18-as állás mellett mentek pihenõre a hölgyek.

A második negyedben ritmust váltott a hazai alakulat, azt is mondhatjuk, hogy Fûzy Ákosék 19-re lapot húztak, felvállaltak egy olyan iramot, ami nem biztos, hogy 40 percen át tartható, ugyanakkor amivel megzavarható az idei Sopron. Nicole Ohlde hiányzása miatt fõszereplõvé elõlépõ Sara Krnjics duplájával 18-18-nál érte utol újra ellenfelét a Pécs, ahol továbbra az igen gyatra büntetõzés okozta a legnagyobb fejfájást. A baranyaiak a mérkõzés végére 14 büntetõt hibáztak, ami akár csúnyán meg is bosszulhatta volna önmagát. A találkozó folyamán 37 alkalommal állhatott a büntetõ vonalra a Pécs, szemben a Sopron 19-ével, de ennyi hiba mellett nem tudták ezt a javukra fordítani a hazaiak.

Az igazi áttörést a 15. percben Sarok Nikolett pontjai hozták meg, ekkor nemcsak átvették a vezetést Fûzy Ákos tanítványai, de meg is szilárdították azt. A negyed vége Allie Quigley-rõl szólt, aki a második 10 percben 12 pontig jutott. A fiatal amerikai légiós közelrõl, távolról és büntetõbõl is eredményes volt és a találkozó végéig 19 pontig jutott, pedig igen mostohán bánt vele a hazai szakmai stáb, mindössze 25 perc bizalmat szavaztak neki.  Eközben soproni oldalon semmi sem sikerült, Kristi Toliver és Horti Dóra 1-1 megvillanása mutatta, hogy jóval több van a vendég gárdában, mint amit ebben a szakaszban mutatnak. Székely Norbert hiába kért idõt és forgatta csapatát, úgy tûnt a mélypontról nem tudja elmozdítani lányait. A szünetben 40-29 állt az eredményjelzõn.

A harmadik 10 perc elején egy kérdés merült fel, tudja-e tartani ezt az iramot a Pécs. Az elsõ percek alapján úgy tûnt tudja, Krnjics és Vajda pontjainak köszönhetõen 47-32-nél már 15 ponttal is ment a vendéglátó. Ekkor senki sem sejthette, hogy mekkora fordulat elõtt állunk. Egyik percrõl a másikra megálltak a hazai lábak, amit rendkívül gyorsan felismertek és ki is használtak a zöld mezesek. Csak fogyott és fogyott a pécsi elõny, amit kisebb meglepetésre tétlenül nézett a hazai szakvezetés. Fûzy Ákosék nem próbálták idõkéréssel megtörni riválisuk lendületét. Mikor mégis bekövetkezett a timeout, már csak 6 pont tátongott a két gárda között. A Sopron higgadt és türelmes játéka kifizetõdõnek látszott, 52-50-nél fordultak a negyedik negyedre az együttesek.

A negyedik periódus négy Fegyverneky ponttal indult, a Pécs újra növelte elõnyét. 54-48-nál azonban ismét pontatlanná váltak a hazaiak, sok hiba, kihagyott ziccerek és fellazuló védekezés jellemezte ekkor a fehér mezeseket. Ennek megfelelõen 15 pontos hátrányból felállva Toliver duplája után 55-56-nál már a Sopron járt elõrébb. Toliver szinte egymaga tartotta meccsben csapatát, miközben a MiZo-nál Vajda, Iványi és természetesen Quigley is betalált, 62-58-nál megint Iványiék kezében volt a találkozó sorsa. Az utolsó két percben Sarok és Quigley pontjaira Toliver és Horti válaszolt, de csökkenteni már nem tudott a különbségen Székely Norbert együttese. A vége 69-65 lett, nyert és 2-0-ra vezet a Pécs. A folytatás pénteken Sopronban, ezt a találkozót már a serleg és az érmek is megtekintek.

Eredmények

MIZO PÉCS 2010–MKB-EUROLEASING SOPRON 69–65 (15–18, 25–11, 10–19, 19–17)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Pécs javára

Hirdetés