Hirdetés
Magyarország

A végére maradt kis csapat tisztes helytállása – interjú Dubei Debórával:

:

Fotó: Nagy Gábor Sándor / SERCO UNI-Győr

Hirdetés

A 2023/2024-es évadban a Tippmix Női NB I. A ezüstérmese a SERCO UNI-Győr lett. Dubei Debórával, a győriek válogatott játékosával tekintettük át a DVTK-val vívott finálé és a szezon legfontosabb tapasztalatait.

Rögtön vágjunk is a közepén. A hiányzók ellenére – különösen a két miskolci meccsel – ez egy nagyon korrekten lehozott döntő párharc volt a Győrtől. Belülről hogy érezted?

Attól a kis csapattól, amelyik a végére maradt, ez valóban nagyon tisztes helytállás volt. Amilyen kevesen például az első meccsen voltunk, sokan nem gondolták volna, hogy ebben a párharcban ilyen kis különbség lesz a két csapat között. Ez nagyon pozitív számunkra.

Ismét bizonyítottuk, hogy vannak olyan magyar játékosok, akikre lehet alapozni. Annak ellenére, hogy a második mérkőzés nem úgy sikerült, mint az első vagy a harmadik – otthon belecsúsztunk egy arányú veresége – az a legjobb szó a döntőre, hogy tisztes helytállás.

Nyilván volt ennek egy lelki oldala is, hiszen úgymond veszíteni való nélkül szerepeltetek, de ezen felül mivel próbáltátok megteremteni a versenyképességeteket?

Sokkal könnyebb úgy játszani egy párharcban, ha nem rajtad van a teher, nem téged tartanak favoritnak. Másként indul neki egy csapat, ha tudja, hogy nem teljes kerettel áll fel.

A célunk az volt, hogy játékban, meccseken belül megpróbáljuk egyszer-egyszer meglepni a Diósgyőrt. Valami újdonságot, kis váratlant mutatva és ezzel a mi malmunkra hajtsuk a vizet. Ez szerintem be is jött, hiszen ennek köszönhető a két közeli eredményt hozó mérkőzés.

Fotó: Nagy Gábor Sándor / SERCO UNI-Győr

Mondhatom, hogy a körülmények ismeretében így le lehet zárni egy szezont?

Ha őszinte akarok lenni, nyilván jobban örültem volna egy teljes csapattal megvívott „igazi” döntőnek. Akkor teljesen más érzésekkel mentünk volna bele és teljesen más módon zajlik a párharc. Ettől függetlenül így jó szájízzel fejeztük be a szezont. A körülmények ismeretében lehet sikerként értékelni ezt az ezüstérmet.

Lehet abból erőt meríteni és építkezni a jövőre, hogy kifejezetten szépen léptek fel játékosok fontos szerepekbe?

Többségében magyar játékosokkal fejeztük be a szezont, hiszen alig maradt légiósunk a végére. A Diósgyőrre is elmondható, hogy sok percet játszottak a magyarok. Ez a kosárlabdázásunk szempontjából fontos. A válogatottat is előre viheti, hogy a magyar játékosok az Euroligában és a bajnokságban is minél több percet tudnak játszani.

Az ilyen teljesítmények azt jelentik, hogy nem csak azért lehet a magyar játékosokra számítani, mert nekik kell pályán lenniük a szabályok szerint, hanem ténylegesen helyt tudnak állni és akár európai szinten is képesek felvenni a versenyt.

Fontosnak tartom, hogy ez megmaradjon és a jövőben is minél több magyar játékos szerepeljen, tudja kamatoztatni a befektetett munka gyümölcsét.

Fotó: Nagy Gábor Sándor / SERCO UNI-Győr

Nyilván nem lehet és nem is kell a nehézségtől függetleníteni a szezont, de egy kicsit mérleget vonva a tapasztalatokból, mivel lettél több idén?

Talán azt érdemes kiemelni, hogy türelmesebb lettem ebben a szezonban. Úgy értve, hogy bármi történik a csapaton belül vagy kívülről bármi hatás ér, meg kell tanulni elengedni a dolgokat és még inkább a munkára fókuszálni. Ez a szezon ilyen szempontból tanító jellegű volt.

Nem szabad engedni, hogy a nehézségek maguk alá temessenek?

Így van, nem szabad! Ilyenkor meg kell próbálni még jobban a munkára koncentrálni. A keretben bekövetkező változások el tudják vinni a fókuszt. Ha pedig a játékos nem fókuszál edzéseken, akkor következik be egy nem várt sérülés vagy bármilyen szerencsétlen eset.

Elengedhetetlen a célra fókuszálni. A célig vezető út nem mindig egyenes és a mi esetünkben ebben a szezonban igencsak rögös, kacskaringós volt. A végén a rendelkezésre álló lehetőségekből viszont kihoztuk a maxot.

Az utóbbi időben elsősorban a nehézségekről kérdeztelek, de voltak jó pillanatok is, nem?

Abszolút! Nem is kell messzire menni, számunkra nagyon értékes pillanat a Szekszárd elleni győzelem az elődöntőben. Fel lehet idézni jó dolgokat, de az biztos, hogy keményen megküzdöttünk azokért a jó pillanatokért, percekért!

Zárásul tekintsünk előre, hogy néz ki a következő időszakban a pihenés és a munka aránya?

Fontos feladat, hogy most a szezon után a pihenés legyen a fókuszban. Két hét minimum kell, hogy egy ilyen hosszú évadot, mely tartogatott negatív és pozitív pillanatokat is, ki tudjon pihenni az ember. E nélkül nem lehet és nem is szabad neki indulni sem a következő klubszezonnak, sem azt megelőzően a júliusban kezdődő válogatott programnak.

Azért is van szükség a megfelelő pihenésre a júliusban kezdődő összetartás előtt, hiszen, ha belegondolunk, akkor a válogatott játékosoknak egy nagyon hosszú időszak következik. A mostani program a VB-előselejtezővel augusztus 25-ig tart, ahonnan a klubcsapataink alapozásába kapcsolódunk be.

Ezt követően nincs megállás a 2025-ös Európa-bajnokság végéig. Ehhez természetesen még sikerrel kell venni az Eb-selejtezőt, de én nagyon bizakodó vagyok, hogy ott leszünk. Több, mint 10 hónap szinte egybefüggő munka jön.

Fotó: Nagy Gábor Sándor / SERCO UNI-Győr

Hirdetés