Hirdetés
Nagyvilág

A végsőkig harcolt, majd megérdemelt győzelmet aratott Franciaország ellen Nigéria

Nigéria - Franciaország 67-65 (11-28, 16-10, 21-14, 19-13)

FIBA Women's Basketball World Cup 2022 - selejtező
Belgrád, Ranko Žeravica Sports Hall
Ibarra, Sanchez Carrizales, Yalman

Nigéria: Amukamara 10/3, Elonu 10/6, Nyingifa 2, Chidom 13, Macaulay 19/6. Csere: Okonkwo 8, Kunaiyi-Akpanah -, Enabosi 3.

Franciaország: Epoupa -, Chartereau 12/6, Rupert 4, Williams 8/3, Johannes 18/9. Csere: Berkani -, Fauthoux 5/3, Ciak 6, Badiane 2, Toure -, Chevaugeon 10/6, Chery -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A világbajnoki selejtezők belgrádi B-csoportjának péntek esti utolsó mérkőzésén Nigéria hatalmas csatában, 67-65-re legyőzte Franciaország csapatát. Veresége ellenére a francia válogatott matematikailag is kvalifikálta magát a szeptemberi seregszemlére.

Ez az összecsapás élő bizonyítéka volt, hogy ha egy csapat szívét-lelkét beleadja a játékba és a végsőkig, utolsó pillanatig harcol, akkor bármi lehetséges. A mérkőzés első negyede 28-11-es eredménnyel végződött a franciák javára, ami azt jelenti, hogy Nigériának közel húsz pontos hátrányból kellett felállni. A második negyedet bár megnyerték egy észlelhetően magabiztosabb játékkal, ez továbbra sem volt elég ahhoz, hogy megfordítsák a találkozót. A félidőben tehát 38-27-ről fordulhattak a felek, az előnyt pedig hasonlóképpen Franciaország élvezte.

A változás a harmadik negyed közepe felé jött el, amikor is a nigériaiak négy pontra zárkóztak fel (41-45). Ezek után ismét megléptek Jean Aime Toupane tanítványai, viszont a játékrész végére Nigériának sikerült korrigálni az állást (48-52). Számukra a megváltás a záró szakaszban jött el, és hat perce a mérkőzés vége előtt át is vették a vezetést (56-54). Ezután megkezdődött a végjátékhoz méltó adok-kapok játék, a csapatok egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. Az utolsó percekbe érkezve Gabby Williams talált be távolról, amivel ismét a franciák kezében volt a meccs, azonban válaszként Nigéria frontembere Victoria Macaulay is betalált a hárompontos vonal mögül, megszerezve csapatának a győzelmet.

A mezőny legeredményesebb játékosa, – akinek javarészt a nigériai siker is mondható – Victoria Macaulay lett, aki 28 és fél percet töltött a pályán. Ez idő alatt a teljesítmény-indexe 26-ra növekedett, amibe 19 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, illetve 5 szerzett labda tartozik. 

Francia oldalon a Sopron Basket kiválósága is remekül teljesített, Gabby Williams 8 pontot, 5 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett fel neve mellé.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés