Hirdetés
Nagyvilág

A világbajnoki cím a tét:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton reggel 8 órától rendezik Sydneyben a 2022-es női kosárlabda világbajnokság döntőjét. USA és Kína küzdhet meg a trófeáért.

A pénteki elődöntőket tekintve USA 83-43-ra legyőzte Kanadát. Teljesen egyoldalú találkozó volt, a kanadaiak nem tudták megismételni az eddig nyújtott kiváló teljesítményüket és gyakorlatilag a 15-0-s rajt eldöntött mindent. Kína 61-59-re verte Ausztráliát. A mérkőzés nagyobb részében a kínaiak vezettek, de a záró szakaszban fordított a házigazda és egy végletekig kiélezett végjáték kerekedett. Itt tudott nyerni Kína és így 1994 után játszhat ismét finálét.

Az Egyesült Államok veretlenül menetelt a döntőig, míg Kínának egyetlen veresége van. Az éppen az amerikaiaktól a csoportkörben. A számszerű eredményeket és a szubjektív benyomásokat is figyelembe véve, Kína vívta a legszorosabb mérkőzést a címvédővel. Egészen pontosan 77-63 lett annak a csatának a vége. A második negyedben ellépett USA, de a 22-12-es harmadik negyedben érezhetően meg tudta lepni riválisát az ázsiai együttes. Jobb lett a mezőnymutatója (41% – 39%), minimálisan maradtak alul (41-37) a lepattanókban. A 12 amerikai szerzett labda és eladott labdákban mutatkozó nagy különbség (19-9) világít rá a két csapat közötti erőviszonyokra.

Fotó: FIBA.Basketball

Minden világverseny arról szól, hogy keressük azt a csapatot, aki képes lehet a “legjobb” vagy legalábbis a széles közönség számára legélvezetesebb és legszorosabb finálét vívni az Egyesült Államokkal. Idén Kína és Ausztrália válogatottjában volt meg ez a lehetőség. A pénteki elődöntők után dőlt el, hogy végül a kínaiak mutathatják meg a tudásukat ilyen szemszögből. Sokszor leírtuk a napokban, hogy összességében a statisztikai rangsorok első két helyét ez a két gárda uralja. Ha valaki csak a jegyzőkönyveket látja, akkor a számok alapján is az első két helyre ezen két együttes tehető.

USA sokat kockáztatott az idei világbajnoksággal, hiszen a szakmai stáb nem akart “B” csapatot hozni. Bár valószínüleg az is toronymagas favorit lett volna. A WNBA döntős együttesekből (Las Vegas Aces, Connecticut Sun) összesen öt játékost tettek a keretbe és így végül csak a harmadik napra lettek teljesek. Ilyenkor ott a kockázat, hogy mentálisan és fizikálisan is kimerült játékosok érkeznek. Ez nem történt meg, sőt talán az ellenkezője látható. Valahol felfoghatatlan abba belegondolni, hogy hét találkozón 707 pontot értek el, ami 101-es átlagnak felel meg. A teljesítmény-index átlagot nézve A’ja Wilson (25.6), Alyssa Thomas (21.1) és Breanna Stewart (18.6) remeklése határozza meg a szereplésüket, de Kelsey Plum (15.6 pont) és Chelsea Gray (4.8 gólpassz) is kiemelést érdemel. Itt kanyarodtunk vissza ahhoz, hogy a felsoroltak közül csak Breanna Stewart nem játszott a WNBA döntőjében.

Fotó: FIBA.Basketball

Kína már tavaly az olimpián is komoly erőt mutatott. Ott a negyeddöntőben 77-70-re kikaptak a szerbektől. Igaz, az még a Jelena Brooks, Sonja Vasic – féle “nagycsapat” volt. Februárban Belgrádban már domináltak a selejtezőn. Sijing Huang lett az MVP, akinek most is a második legjobb teljesítmény index átlaga van a csapatában. Sok lábon áll Kína, hiszen nem lehet ezt a gárdát kizárólag a palánk alatt magasodó Xu Han (8.7 lepattanó) és Yueru Li (7.0 lepattanó) kettősére leszűkíteni. Öten átlagolnak 10-es teljesítmény-index felett és heten 8 szerzett pont felett. A legeredményesebbjük 16-os átlaggal az elődöntőt kihagyó és várhatóan a fináléban sem szereplő Meng Li. A hiánya óriási érvágás lehet a csapatuknak. USA-nak is van hiányzója, Kahleah Copper várhatóan nem szerepelhet szombaton. Ausztrália ellen is 44%-kal dobtak mezőnyből, ami ekkora tét és nyomás mellett extra. Fejben ott vannak, feladni biztosan nem fogják a fáradtság ellenére sem.

Minden fontos mutatóban USA a jobb és óriási meglepetés lenne már egy szorosabb félidő is. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a világversenyek utolsó napjaira még tudnak szintet emelni az amerikaiak. Ugyanakkor arra mindenképpen alkalmas Kína, hogy az előzőekben megfogalmazottak szerinti meccset alakítson ki, tehát egy széles közönség számára is élvezetes döntőt. Mi mást kívánhatnánk!

ÉLŐ STATISZTIKAÉLŐ VIDEÓ (Courtside1891, M4 Sport)

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés