Hirdetés
Nagyvilág

A világbajnoki és az Európa-bajnoki címvédő csatája az első olimpia elődöntőben:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken 6 óra 40 perctől rendezik a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának első elődöntőjét, mely során az Egyesült Államok és Szerbia méri össze az erejét.

ÉLŐ STATISZTIKA

A szerb csapat a negyeddöntőben Kínát búcsúztatta 77-70-es győzelemmel, míg az Egyesült Államok Ausztráliánál bizonyult jobbnak 79-55 arányban.

A legjobb négy közé jutásról döntő összecsapáson a szerbeknél három kiemelkedő dobóteljesítményt láthattunk: Jelena Brooks 18, Sonja Vasic 16, míg Ana Dabovic 13 pontot ért el. A csapatuk 30 mezőnykosárból 17-et ez a trió szerzett. Meg tudta nyerni a lepattanócsatát a szerb gárda 40-38 arányban és azon belül is a 16 támadólepattanó hozott sokat. A második esélyből 12 pontot értek el. A másik döntő faktor a védekezés és a szerzett labdák voltak. Szám szerint 14 szerzett labdát rögzítettek az Európa-bajnok statisztikai lapjára.

Fotó: FIBA.Basketball

Az Egyesült Államok úgy győzte le Ausztráliát 79-55 arányban, hogy az idei olimpiát nézve talán az első igazi ritmusváltást láthattuk a címvédőtől. Az amerikaiakra mindig is jellemző volt, hogy az egyenes kieséses szakaszra szintet lépnek a világversenyek alatt, de azzal, hogy – a saját extrájukhoz képest – döcögött a gépezet a csoportkörben, ez most nem volt annyira egyértelmű lépés. Breanna Stewart húzta magával a társait, aki úgy zárt 23 ponttal, hogy abból 20-at az első félidőben ért el, Brittney Griner 15, A’Ja Wilson 10 egységig jutott. Nagyon jól pörgött csapatként USA, a 28 mezőnykosarukra 24 gólpassz jutott. 32 pontot szereztek a festékből, 18 pontot indításokból.

Az elődöntő alkalmával kiemelkedő favorit az Egyesült Államok. Ez nem is lehet kérdés. Óriási bravúr lenne a szerb győzelem. Várható, hogy az utolsó hat olimpiai női kosárlabda torna győztese tovább emel a játékán és a fizikális különbségek mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A szerb csapatnál egy nagy korszak lezárását megelőző utolsó előtti összecsapás ez. Veszíteni való nélkül versenyezhet a mezőny talán legegységesebb gárdája. A csapatstatisztikákat nézve nagy különbség nem mutatkozik a felek között. Az amerikaiak 50%-os mezőnymutatója és meccsenkénti 27 gólpassza kiemelkedik. Ugyanakkor támadólepattanókban vezet Szerbia. Szerzett labdákban, eladott labdákban nincs különbség. Érdekesség, hogy a mezőny két legidősebb kerete találkozik. USA 30.1, míg Szerbia átlagéletkora 29.6. Az amerikaiak számára előny lehet, hogy Ausztrália ellen a kulcsjátékosok a második félidőben tudtak pihenni.

Összehasonlító statisztika

Hirdetés