Hirdetés
Archivum

A világbajnoki szereplésért küzdenek Prágában:

:

Hirdetés

Szombaton délután a 2017-es Európa-bajnokság elõdöntõit megelõzõen kerül sor az 5-8. helyért zajló helyosztó párharcokra. A lett-olasz és a szlovák-török mérkõzések gyõztesei jövõre részt vehetnek a spanyolországi Világbajnokságon.

Azzal, hogy a spanyolok a papírformának megfelelõen bejutottak a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon, eldõlt, hogy az 5. és a 6. helyezett is ott lehet a jövõ évi Világbajnokságon. Ennek megfelelõen a helyosztó találkozókból világbajnoki kvalifikációs meccsek is lettek. Nem kell számolgatni, a két gyõztes nagyon boldog lesz, a vesztesek pedig óriási kihagyott lehetõségként élik majd meg ezeket a mérkõzéseket.

12 óra 30 perctõl Lettország és Olaszország csap össze. A negyeddöntõben mindkét gárda erõsebb riválistól szenvedett vereséget. Szintén közös mindkét együttesben, hogy az egyik legnagyobb klasszisuk sérülést szenvedett. Laura Macchi nem is léphet pályára már ezen az Európa-bajnokságon. A hírek szerint Elina Babkina megpróbálkozik a játékkal a letteknél.

Hasonló erényeket mutat a két válogatott. Az olaszok valamivel jobban szedik a lepattanókat és második esélybõl több pontjuk van, ez nekik hasonló képességû gárdák ellen sokat hozott eddig. Ugyanakkor kevesebb gólpasszal és több eladott labdával dolgoznak. A lettek kifejezetten sok triplát vállalnak, átlagban közel 22-t meccsenként és közel 8 ezekbõl sikeres is lesz. Mivel alacsony szerkezetû a csapatuk, ezt fel kell vállalniuk. Sok múlik azon, hogy Sottana és Zandalasini mennyire lesz eredményes az olaszoknál. Ha a lettek kiveszik õket úgy a játékból, mint a negyeddöntõ egy részében a belgák vagy, mint a magyar válogatott, akkor lehet esélyük. Csapatként stabilabb a lett válogatott és több befejezõ emberük van.

15 órától csap össze Szlovákia és Törökország. A két együttes a torna nyitó napján már találkozott és akkor 69-58-as török siker született. Papíron nem kérdés, hogy melyik csapat vonultat fel több nemzetközi klasszist. Ugyanakkor lelkileg teljesen eltérõ állapotban van a két oldal. A törökök teljesen szétesetek a negyeddöntõben a görögök ellen. A szlovákok pedig óriási sikerként éltek meg a nyolc közé jutást és Franciaország ellen gyakorlatilag „csak” a papírforma érvényesült.

A két csapat múlt pénteki mérkõzésén mindenben jobbak voltak a törökök. Közel 50%-al dobtak mezõnybõl. Különösen a 19 kísérletbõl értékesített 8 triplájuk mutatott jól. Jobban szedték a lepattanókat is és ezt nem ellensúlyozta, hogy a szlovákoknak több gólpassza és kevesebb eladott labdája volt. Minden azon múlik, hogy a török csapat a csütörtöki pofon után mennyire tud felpörögni. Annyi eladott labdával és csapatjáték nélkül senki ellen nincs esélyük. A szlovák csapat Zirkova zsenije mellett Balintova klasszis teljesítményével és Ruzickova kifejezetten jó palánk alatti villanásaival kompakt kis csapatot alkot, amelyik ki tudja használni, ha a törökök ismét betliznek.

Hirdetés