Hirdetés
USA

A WNBA alkalmas lehet a tömbösített lebonyolításra:

:

Hirdetés

A hétvégén rajtolt volna a 2020-as WNBA szezon. A járványügyi helyzet miatt egyelőre nincs mód arra, hogy elinduljanak a liga küzdelmei. Cathy Engelbert, a WNBA komiszárja azonban bizakodva nyilatkozott és utalást tett arra, hogy elsősorban zárt kapuk mögötti, egy helyszínen megrendezésre kerülő évadra van esély. A Forbes egy korábbi elemzése rávilágít arra, hogy az adottságai alapján a liga alkalmas a tömbösített lebonyolításra. Talán még a legalkalmasabb is az összes tengerentúli profi bajnokság közül.

Egy konkrét ajánlat kiszivárgott. A New York Times írta meg, hogy Las Vegasból az MGM Resorts International teljes karantén alatt álló kampuszokat ajánlott ki a ligáknak a város elegáns kaszinóhotelekkel ellátott sávjában. Az egytucat szállodát, rendezvényhelyszínt birtokló vállalat az ígérete szerint itt el tudná különíteni a sportolókat a családjaikkal együtt, illetve a rendezvények lebonyolításához szükséges személyzetet és a média munkatársait. Folyamatos ellenőrzésekkel egy vírusmentes mesterséges buborék alakulna ki.

A WNBA-nek olyan szempontból is kedvező lehet az ajánlat, hogy a liga már üzleti kapcsolatban áll az MGM Resorts cégcsoportjával. Ők működtetik ugyanis a Las Vegas Aces gárdáját.

Ezekkel a tervekkel a legnagyobb probléma az, hogy egész egyszerűen túl nagyok a tengerentúli profi ligák ahhoz, hogy összezárják a tagjaikat. Az NBA csapatok játékoskeretei több, mint 400 sportolóból állnak. Az NFL csapatok a bő kereteiket tekintve 2800 sportolót foglalkoztatnak. Ennyi embert a családjukkal és a klubok teljes kiszolgáló személyzetével elzárni még egy vendéglátás szempontjából annyira jól ellátott városban is nehézkes, mint Las Vegas. Ezzel a szemben a WNBA jóval kisebb. Összesen 144 játékos alkotja a versenyző kereteket. A klubok ráadásul költséghatékonyságból nem foglalkoztatnak óriási stábokat. Nem nagyobb egy WNBA csapat stábja, mint amivel egy Euroligás klub dolgozik.

Az NBA kapcsán a becslések szerint legalább 15000 tesztre lenne szükség, hogy ezt az összezárt projektet le tudják bonyolítani és valóban biztonságos környezetet teremtsenek hónapokra nagyjából 1500 embernek. A WNBA “buborékját” ennél jóval kevesebb teszttel is ki lehetne alakítani, ami talán a hatóságoknak is vállalhatóbb terhelés lenne. Az NBA kapcsán probléma, hogy az alapszakaszból hátralévő meccseket és a teljes rájátszást minimum 88 nap alatt lehetne lebonyolítani.

A WNBA szezon a maga 34 meccses alapszakaszával és a rájátszással rövidebb idő alatt lejátszható. Ha esetleg az alapszakaszt lerövidítenék, amire Engelbert tett utalást, akkor is a rájátszás eredeti programmal 25 nap alatt összehozható lenne. Ebben benne van a csapatok pihenőideje és az a forgatóköynv, ha minden párharc a lehető leghosszabb lesz. Las Vegasban  19 pályát tudna biztosítani az MGM Resorts, melyből öt alkalmas élő televíziós közvetítésre. Ezen öt pálya pedig elég arra a Forbes számításai szerint, hogy a WNBA szezont úgy rendezzék meg, hogy minden összecsapásról televíziós minőségű élőkép készülne.

Összességében nagyon jól hangzik, hogy a WNBA ideális lehet egy “buborékban” lejátszott szezonra, ugyanakkor így is számtalan kihívással néznek szembe a döntéshozók. Éppen a Chicago Sky elnöke nyilatkozta, hogy a bevételeik 40%-a származik a jegyek értékesítéséből. Az egyébként is veszteséges klubokat ez még nehezebb helyzetbe sodorhatja. Világjárvány idején játszani komoly egészségügyi kockázatot rajt magában, miközben a vezetőedzők közül a Las Vegas Aces-t irányító Bill Laimbeer 62, a címvédő Washington Mystics mestere Mike Thibault 69, az Indiana Fever élére kinevezett Marianne Stanley 66 éves. A Seattle Storm 65 éves vezetőedzőjét Dan Hughes-t tavaly rákbetegsége miatt műtötték. A 12 csapatos mezőny harmadánál veszélyeztetett a vezetőedző, amit a hírek szerint a klubok jeleztek is a ligának. Bármennyire fontos a rajt, az egészségnek kell a szem előtt lennie.

Fotó: WNBA

Hirdetés