Hirdetés
USA

A WNBA döntőjének sorsdöntő ötödik meccse jön:

:

Hirdetés

Csütörtökről péntekre virradóra kerül sor a WNBA döntőjének sorsdöntő ötödik találkozójára. A Washington Mystics fogadja a Connecticut Sun gárdáját. A képlet egyszerű: amelyik csapat nyer, fennállása során először megszerzi a bajnoki címet.

Fotó: WNBA.com

Rendkívül fordulatos és élvezetes párharc érkezik a végéhez magyar idő szerint péntek hajnalban. Egy fináléban a sorsdöntő utolsó meccs mindig speciális versenyhelyzet. Lehetne sorolni számtalan statisztikát, de ilyenkor ezeknek már semmi jelentőségük nincs. Történelmi este lesz az Egyesült Államokban a női kosárlabdában, hiszen egyik gárda sem nyert még bajnoki címet a WNBA-ben. A Washington Mystics vagy a Connecticut Sun csatlakozik ahhoz az igen szűk elithez, amelyik már felért a csúcsra a ligában.

Az ESPN elemzése világít rá, hogy bár az általános mondás szerint a védekezés nyeri a bajnokságot, de ezúttal a pontgazdag játékot élvező nézőket is kiszolgálják maximálisan a csapatok. A Mystics 90.5, a Sun 89.0 pontot átlagolt eddig a párharcban. Nem véletlen, hogy a legtöbb esélylatolgatás végkövetkeztetése az: aki tud védekezésben valami váratlant húzni, az jó eséllyel bajnok lesz. Mindegyik csapat elérte minden meccsen legalább a 80 dobott pontot. Sokáig fogjuk azt is emlegetni, hogy minden összecsapás ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott. Az egyik csapat jelentős előnybe került az első negyedben, ezt követően a másik gárda felzárkózott, fordított, de végül mégis az első szakaszban vezetést szerző alakulat húzta be a sikert.

Sok mindenre fogunk emlékezni ebből a fináléból. A párharc során a legtöbbször talán Elena Delle Donne derék-problémái vagy éppen a Connecticut Sun #disrespeCT kampánya került a középpontba. Egy elég szerencsétlenül megfogalmazott televíziós elemzésben hangzott el, hogy a Sun szupersztár nélkül, kiegészítő emberek egész sorával menetel. Nem volt ebben bántó szándék, de a csapatnál ezt igen nagy tiszteletlenségnek tartották. Innen a #disrespeCT kampány. Ettől függetlenül az mindenképpen igaz a Sun gárdájára, hogy nincs egy kiemelkedő klasszisuk. Sokkal inkább több kiváló képessségű játékos alkot egy remek szerkezetű és extra mentalitású gárdát. A negyedik meccsen például a kezdőcsapat minden tagja kétszámjegű pontot ért el.

A Sun esetében kulcskérdés lesz, hogy Courtney Williams és Jonquel Jones párosa miként teljesít. Ők a harmadik felvonás soár ketten együtt mindössze 15 pontot szereztek, de a negyediken már a félidőben 22-nél jártak és végül 34-et értek el. A Connecticut legkiegyensúlyozottabb játákosa Alyssa Thomas a döntőben. Neki a négy meccsen eddig 17.8 pont, 8.5 lepattanó és 8.0 gólpassz az átlaga. A tengerentúli lapok véleménye szerint, ha a Sun nyer, akkor  jó eséllyel Thomas lesz a döntő MVP-je.

A Washington Mystics esetében kulcskérdés természetesen Elena Delle Donne játéka, aki a döntőben a sérülésével 11.5 pontot és 5.5 lepattanót átlagol. Összehasonlításképpen az elődöntőben 21.3 pont és 7.0 lepattanó volt az átlaga. Igaz, a negyedik meccsen egészen jól mozgott. Erre építhet csapata és a klasszis is azzal számol, hogy egyre fájdalommentesebb lesz az időről időre kiújuló sérve. A döntőbeli MVP jelölt washingontoni oldalon Emma Meesseman. A belga zseni remeklését várják sokan az ötödik meccs kapcsán is. Neki 16.8 pont és 5.0 lepattanó az átlaga az eddigi négy találkozón. Ariel Atkins lehet az x-faktor hazai oldalon. Derekával akadtak gondjai, de kedden visszatért és 18 perc alatt 14 pontot termelt.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfelejteni a párharc magyar érdekeltségét. Shatori Walker-Kimbrough a legutóbbi európai évadot az Aluinvent DVTK-nál töltötte és ide is tér vissza. A finálé legutóbbi két meccsén 14-15 perces játékosként bizonyíthatott és élt is az adódó lehetőséggel a Washington Mystics-nél. Pályafutása eddigi csúcspontja lenne egy bajnoki cím. Ahogy ezt a két csapat összes többi játékosa is elmondhatja magáról. Kristi Toliver az egyetlen, aki már megízlelhette egy ekkora diadal ízét.

Hirdetés