Hirdetés
Archivum

A WNBA egyik klasszikusa jön az este:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint 21 óra 30 perctõl az Egyesült Államokban az ABC országos televíziós közvetítése mellett a Minnesota Lynx fogadja a Los Angeles Sparks gárdáját. Egy klasszikus párosítás jön, amit egy legenda, Lindsay Whalen mezének visszavonultatása vezet fel.

Fotó: Los Angeles Sparks

Fotó: Los Angeles Sparks

Ha Minnesota Lynx és Los Angeles Sparks, akkor a nõi kosárlabda híveinek a 2016-os, 2017-es szezonok versenyfutása jut elsõként eszébe. A két klub két ötmeccses döntõ párharcot vívott. 2016-ban a Sparks nyert 3-2-re, míg 2017-ben a Lynx ugyanilyen arányban. Nem kevés mellékzöngétõl hangos párharcok voltak, melyek – ha rövid idõre is -, de a látványos küzdelem révén a médiaérdeklõdés középpontjába sodorták a nõi kosárlabdát az Egyesült Államokban. Most nem beszélhetünk olyan dominanciáról, mint akkoriban, bár még az sem kizárt természetesen, hogy idén is döntõt vívnak a felek.

A találkozó abból a szempontból rendkívül különleges lesz, hogy visszavonultatják a meccs elõtt Lindsay Whalen mezét. Az utóbbi másfél évtized meghatározó olimpiai – és világbajnok irányítója a 15 profi évébõl nyolcat töltött a Minnesota Lynx-nél és négy bajnoki címet gyûjtött a csapattal. Az örökranglistát nézve a harmadik legtöbb kiosztott gólpasszal vonult vissza (2345) és a legtöbb gyõzelem is a neve mellett szerepel a ligában. Egészen pontosan 477 tétmérkõzésébõl 323 alkalommal gyõztesen hagyhatta el a pályát a WNBA-ben. Visszavonulása óta a University of Minnesota vezetõedzõje, ahol az Universiade válogatottunk oszlopos tagját Kaposi Pálmát is edzette. Whalen lesz az elsõ játékosa a Minnesota Lynx-nek, akinek a mezét visszavonultatják.

Külön pikantériát ad a versenyfutásnak, hogy Whalen helyére a Sparks rutinos irányítónak Los Angeles-bõl Odyssey Sims-t hozta el. A két játékos között a bevezetõben kiemelt finálék alkalmával felfokozott rivalizálás alakult ki és finoman szólva sem szeretik egymást. A versenyfutásuknak akadtak nem túl sportszerû pillanatai. Sims ugyanakkor kiválóan beilleszkedett az elmúlt hetekben a Lynx-nél. Ezzel át is tértünk az új évadra, mely sok tekintetben mindkét oldalon új idõszámítást hozott. A Lynx-nél Whalen visszavonulásán túl Maya Moore a pihenés mellett döntött. Seimone Augustus és Rebekkah Brunson sérült.

Új szereplõknek kellett elõlépni Sylvia Fowles mellé. Sims mellett Danielle Robinson, Damiris Dantas, illetve a kiválóan kiválasztott újoncok Napheesa Collier és Jessica Shepard lettek az újjáépülõ gárda váza. Az ex-gyõri Lexie Brown remek teljesítménye szintén kiemelést érdemel. A csapat megtartotta Cheryl Reeve edzõnõre jellemzõ karakteres védekezését. Az öt eddigi meccsükön, melybõl négyet megnyertek, átlagban 67.8 pontot értek el mindössze az ellenfeleik 41.4%-os mezõnymutató mellett. Legutóbb a Phoenix gárdáját 36.8%-on tartották és mindössze 56 pontot jegyzett ellenük a kiemelkedõen eredményes gárda. Emellett kiválóan zárják ki a palánkok alól a riválisaikat. Ellenük szedik a legkevesebb támadólepattanót a ligában.

A Los Angeles Sparks hiányos felállásban kezdte az évadot. Candace Parker, Alana Beard és Maria Vadeeva hiányában Ashley Walker lett a beugró igazolásuk. Chiney Ogwumike szerzõdtetése a holtszezon egyik nagy sztorija volt az Egyesült Államokban. A rossz kezdés után 14 pont és 6.5 lepattanó átlagnál tart. Testvére is új impulzusokat kapott, Nneka 16.5 pontot, 11.3 lepattanót jegyez. Nem beszéltünk még Chelsea Gray-rõl, aki például a hét elején New Yorkban is a csapat hõse volt a 29 pontjával és a döntõ futásban betöltött szerepével együtt. Õ 14.3 pont, 4.5 lepattanó átlagnál tart.

A Sparks kétarcú csapat eddig, de amennyire kedvezõtlennek tûntek náluk az elõjelek, ahhoz képest a jelenlegi 2/2-es mutató nem rossz. Azokon a meccseken, amik nagyon fizikális, keménykedõ csatába torkollanak, kevesebb az esélyük. Parker és Vadeeva nélkül gyakorlatilag nincs klasszikus ötösük és kiszorulnak a festékbõl. Ahol inkább a nagy ritmus, a támadójáték dominál, egyértelmûen több lehetõség nyílik elõttük az Ogwumike-testvérek megjátszásával vagy éppen Gray villanásaival. A sztárok Tierra Ruffin-Pratt és Sydney Wiese sehítségére számíthatnak leginkább.

Statisztika

Los Angeles Sparks

Minnesota Lynx

Hirdetés