Hirdetés
3x3

A WNBA szezon legjobb újonca is a 3×3-as amerikai válogatottban:

:

Hirdetés

Vasárnap kezdődik a Dohában zajló, első alkalommal kiírt World Beach Games (Strand Világjátékok) 3×3-as női kosárlabda tornája. Az olimpiai kvótafutó év utolsó világversenyére a szezon legerősebb amerikai csapata állt össze.

Fotó: USA Basketball

Az ANOC World Beach Games (Strand Világjátékok) hasonló elven szervezett multisport esemény, mint a World Urban Games. Ez azonban a vízpartokon üzhető utcai sportok világjátéka. Annyiban más a World Beach Games státusza, hogy jobban kötődik az olimpiai mozgalomhoz. Az esemény életre hívója ugyanis az ANOC, azaz a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (Association of National Olympic Committees). Hasonlóság a World Urban Games-hez, hogy itt is kényszerű helyszínváltoztatásra került sor. Míg ott Los Angeles helyett lett Budapest a beugró, itt San Diego helyett Katar.

A 3×3-as tornát az U23-as válogatottak számára írták ki. Egy héttel a korosztály Világbajnoksága után nem kis fejfájást okozott a szakmai stáboknak összeállítani a csapatokat. Úgy néz, hogy az Egyesült Államokat leszámítva a női szakágban kiemelkedően erős válogatottat nem láthatunk. Igaz, az európai együttesek így is kitettek magukért a lehetőségekhez képest.

USA pontszerzési kényszerben van azzal, hogy nem ők rendezik az Olimpiai Selejtezőt. Nem véletlen, hogy talán az egész 3×3-as szezon legerősebb amerikai válogatottja állt össze. Két WNBA-s profit láthatunk a mezőnyben. Napheesa Collier (Minnesota Lynx) ráadásul a liga egyik legfelkapottabb játékosa volt idén, az év újoncának is megválasztották. Jackie Young-ot pedig nem kell bemutatni, hiszen a Las Vegas Aces színeiben bizonyított. Mellettük Ruthy Hebard (University of Oregon) személyében olyan egyetemista alkotja a keretet, aki évek óta remekel 3×3-ban. A csapat negyedik tagja Paige Bueckers, aki középiskolában végzős és a legnagyobb presztízsű egyetemi szakmai programban, a UConn kötelékében folytathatja.

Európából Oroszország, Hollandia, Franciaország és Ukrajna képviselteti magát a mezőnyben. Mindegyik nemzet ott volt a 3×3-as U23-as Világbajnokságon is. Ugyanakkor egyedül az ukránoknál van átfedés a kereteket nézve. Ott is mindössze egy fő, Viktoria Kondus. Érdemes kiemelni a francia nemzeti csapatot, ahol óriási a merítési lehetőség. A Marie-Paule Foppossi, Diaba Konate, Gassa Maeva Djaldi-Tabdi, Johanna Morgane Muzet sorral akár esélyesek is lehetnek. Korosztályos viláversenyeken mind a négyen bizonyítottak már.

Az orosz névsort látva megállapítható, hogy ide már senkit nem engedtek el az 5:5 klubjaik a jegyzettebb játékosok közül. A hollandoknál viszont szintén olyan U23-as tehetségek (Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Esther Fokke és Myrthe den Heeten) sorakoznak fel, akik megmutatták már magukat nagy tornákon. A nem európai mezőnyt nézve megkerülhetetlen Kína, hiszen változtatás nélkül az U23-as Világbajnokságon látott csapatukat hozták.

A csoportok beosztása:

A-csoport: Dominikai Köztársaság, Jordánia, Oroszország, USA
B-csoport: Kína, Indonézia, Togo, Uganda.
C-csoport: Brazília, Madagaszkár, Mongólia, Hollandia.
D-csoport: Argentína, Franciaország, Mali, Ukrajna.

A lebonyolítás a jól megszokott rendben zajlik. A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak a csapatok. A győztesek az elődöntőben folytatják, majd zárásul jönnek a helyosztók.

Fotó: 2019 Pelagia Karanikola / Laurel Photo Services

Hirdetés