Hirdetés
Archivum

A Yakin Doğu Üniversitesi lett a török bajnok:

:

Hirdetés

A török bajnoki finálé sorsdöntõ ötödik mérkõzésén a Yakin Doğu Üniversitesi 76-75-re legyõzte a Fenerbahce-t és ezzel 3-2-re nyerte a párharcot. A YDÜ idei harmadik trófeáját szerezte, hiszen a bajnoki cím mellett az Európa Kupát és a Török Kupát is elhódították.

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr

Zsúfolt ház fogadta a csapatokat a YDÜ otthonául szolgáló csarnokban a török bajnoki finálé sorsdöntõ ötödik összecsapásán. Mindkét fél nyerte hazai meccseit, így 2-2 után nagyon egyszerû volt a képlet: a gyõztes gárda lesz a török bajnok 2017-ben. A Fenerbahce kezdett élesebben, Candace Parker és Jantel Lavender találataival 12-7-es elõnyre tettek szert az elsõ percekben. Ezt követõen 14-14-nél érte utol riválisát a YDÜ. 10 perc játék után végül 18-16-os vendég-vezetés állt az eredményjelzõn.

A második negyedben is hasonlóan alakult a mérkõzés képe. A játékrész elején ismét a Fenerbahce került elõnybe, ezúttal 32-23-ra léptek el. Innen azonban egy 9-1-s futással szépítet a YDÜ. A félidõig Quanitra Hollingsworth 11, Kayla McBride és Courtney Vandersloot 10-10 egységig jutott. Amikor a hazaiak a belsõ posztokon tudták stabilizálni a játékukat és egy-egy tripla is beesett, azonnal kiegyenlítettebbé vált az összecsapás. Végül a félidõben 37-35-re vezetett a YDÜ.

A harmadik negyed egyértelmû hazai fölénnyel indult. A YDÜ 12-4-es sorozatot mutatott be és ezzel 49-39-re léptek el. A Fener-t a hullámvölgybõl az elnyûhetetlen Birsel Vardarli igyekezett kirángatni betöréseivel. Késõbb mellette Sandrine Gruda lépett elõ fõszereplõvé, aki egymaga 7 pontot szerzett ebben a periódusban. 53-53-nál utolérte a hazaiakat a Fenerbahce.

A negyedik negyednek 55-55-rõl futottak neki a csapatok. Hatalmas fordulatokat tartogatott ez a periódus, mely során mindkét csapat érezhette úgy, hogy jó úton jár a gyõzelem megszerzése felé. Elõbb a YDÜ került 68-61-es elõnybe, de ezt nem tudták megõrizni. A Fenerbahce innen nagy hajrával, Candace Parker vezérletével 73-68-ra fordított, ami egy 11-0-s sorozat volt. A Fener még az utolsó percbe is 75-74-es elõnyrõl érkezett. Egymást követõ három alkalommal szedték le a támadólepattanót, de nem találtak be és ezzel nem tudták növelni az elõnyüket.

A YDÜ gárdájának 20 másodperce maradt támadni a gyõzelemért és végül 3 másodperccel a lefújás elõtt Hollingsworth duplájával 76-75-re fordítottak is. Gyors idõkérés után a Fenerbahce támadása következett. A palánk alatt csak szabálytalanul tudták megállítani Parker-t, így két büntetõt dobhatott. A dráma folytatódott, hiszen az elsõ dobása kimaradt. Még egy ekkora klasszison, mint Parker is látszódott az idegesség és így a második kísérletét is kihagyta, amivel eldõlt a mérkõzés. Következett a földöntúli hazai öröm. A YDÜ 76-75-ös sikerrel lett bajnok és ezzel megkoronázta idei tökéletes szezonját.

A találkozón Vajda Anna kimaradó légiós volt, míg Courtney Vandersloot 17 ponttal és 14 gólpasszal ért el dupla-duplát. A Fenerbahce színeiben Allie Quigley 6 pontot szerzett.

A döntõ MVP-je Courtney Vandersloot lett.

Eredmény
Yakin Doğu Üniversitesi – Fenerbahçe 76-75 (16-18, 21-17, 18-20, 21-20)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc végeredménye 3-2 a Yakin Doğu Üniversitesi javára.

Statisztika

Hirdetés