Hirdetés
Magyarország

A Zabiny Brnóval mérkőzik az Európa Kupa rájátszásában a DVTK – Völgyi Pétert kérdeztük:

:

Fotó: Osztie Tibor / DVTK.hu

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi az Európa Kupa 2021/2022-es kiírásának rájátszása. Az első fordulóban a DVTK ellenfele a Zabiny Brno lesz. Az oda-visszavágós párharc első felvonását szerdán 18 órától rendezik Miskolcon. A visszavágóra közvetlenül az ünnepek előtt december 22-én este kerül sor Brnóban. Völgyi Péter vezetőedzőt kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól és a várakozásairól.

November végén vetted át a vezetőedzői feladatokat. Eddig öt találkozón irányítottad a csapatot, milyen változásokat eszközöltél?

Öt mérkőzésből négyet nemzetközi kupás csapatokkal vívtunk. Európa Kupa fordulók voltak ezek, illetve a Szekszárddal és a Sopronnal játszottunk. Tehát négy nagyon erős ellenfél és ezen felül volt egy könnyebb mérkőzésünk a PINKK ellen. Próbáltuk gyorsítani a játékunkat. Törekszünk arra, hogy az első 12 másodpercben több támadást be tudjunk fejezni reálisan kosárral.

Ennek megfelelően próbáltunk a támadásainkon egy kicsit változtatni. Úgy érzem, hogy jól reagált a csapat. Két-három negyeden keresztül tudtunk is magasabb szinten kosárlabdázni, de ott még nem tartunk, hogy 40 percet így végig tudjunk játszani. Az a cél a következő időszakban, hogy ezt kitoljuk egész mérkőzésre.

Legyőztétek a török Ormansport és végletekig kiélezett csatában maradtatok alul a Szekszárddal, illetve a Sopronnal szemben. Lehet ezekből az eredményekből a szezon második felére a versenyképességet tekintve messzemenő következtetést levonni?

Igazából nem lehet ezt megtenni. Az Európa Kupában a csoportelsőként való továbbjutás pozitív, hiszen török és orosz ellenfelünk egy nagyon erős ellenfél volt. Annak, hogy a Szekszárddal és a Sopronnal sikerült egylabdás mérkőzést vívni – ezek közül a szekszárdit azt gondolom, hogy mi rontottuk el -, az igazi fokmérője, értéke január-februárban fog megmutatkozni.

Ha hazai pályán a bajnokság előbb kiemelt időszakában a Győr, a Szekszárd és a PEAC elleni mérkőzések közül minél többet meg tudunk nyerni, akkor az azt fogja jelenteni, hogy nem átmeneti ez a dolog, hanem tudunk egy kicsit magasabb szinten kosárlabdázni, összeérik a csapat.

Ne felejtsük el, hogy Keyona Hayes bár tavaly itt volt, de igazából pár hete érkezett meg az idei csapathoz. Új irányítónk van Leslie Vorpahl személyében. Össze kell még gyúrni a társaságot. Úgy érzem, hogy valahol félúton tartunk ebbe munkában.

Fotó: Osztie Tibor / DVTK.hu

Említetted az új érkezőket. Az első statisztikák és a szubjektív benyomás is azt mutatja, hogy jól illeszkednek a csapatba.

Abszolút egyetértek ezzel. Két intelligens és jó játékosról van szó. Szerintem is jól haladunk ezen az úton. Ettől függetlenül mindenkinek szoknia kell a másikat. Hiába vagyunk az alapszakasz közepén, olyan jellegű munka folyik, ahol magunkkal is többet kell foglalkozni, nem csak az aktuális ellenféllel.

Ez egy átmeneti időszak, bízunk benne, hogy ki tudjuk használni a következő két Európa Kupa mérkőzést és a Csata elleni bajnokit a játékunk további építésére.

Az Európa Kupában nehéz összehasonlítani a csapatokat és reális képet kapni az erőviszonyokról. Például a Brno mérkőzött egy korábbi Euroligás gárdával. Ez a belga Castors Braine volt. Mellettük viszont egy teljesen újonc londoni alakulattal és a légiósai ellenére nem túl acélos német Kelternnel mérték össze az erejüket. Milyen csapatot ismertél meg a Brnóban, mire hívtad fel a lányok figyelmét?

Éppen ezért kerestem egy erősebb meccset, ahol jól is játszottak. Ez az Euroligás Prága elleni találkozójuk volt. Van egy ismerős Monika Grigalauskytė személyében, akivel dolgoztam Győrben, így őt jobban ismerem a többieknél. A Brno nagyon gyors és improvizatív kosárlabdát játszik. Rögtön lecsapnak, ha védekezésben nem lesz türelmünk és kicsit bealszunk a labdás játékos védésén. Szépen megtalálják az átmeneti játékban a réseket és törekednek arra, hogy minél több támadásukat vigyék gyűrűig és onnan fejezzék be.

Kevesebb a figurális játékuk, abban talán nem is annyira precízek. Nekünk a hangsúly a visszafutáson lesz. Soha nem szabad hagyni, hogy legalább még egy ember ne legyen kész a besegítésre, ha megbontanak bennünket kívülről. Fontos lesz a lepattanópárharc és az, hogy hazai pályán jól dobjunk. A továbbjutás kulcsa az lehet, ha az első mérkőzésen magabiztos előnyt tudunk kiharcolni. Ha nem, akkor nagyon nehéz visszavágóra számítok Brnóban két nappal karácsony előtt.

Zárásul, hol helyezkedik el a DVTK idei szezonjában ez a párharc? Kívülről azt gondolom, hogy egy ilyen nehéz időszak után sokat lendítene egy sikerélmény.

Így van. Fontos, ha úgy alakul, akkor ezeket a végjáték szituációkat is be tudjuk fejezni. Ezt egyébként gyakoroljuk is edzésen. Próbálunk még tudatosabban felkészülni, valami váratlant vagy ritkábban alkalmazott elemet is berakni, amire eddig nem volt idő, hogy ne legyen új dolog, amit meg kell valósítaniuk a játékosoknak a pályán.

Amit felvetettél, minden győzelem fontos. Például egy PINKK elleni is fontos volt szombaton. Minden győzelem lendít a csapaton és egy kicsit lélekben tesz hozzá, összekovácsolja a társaságot. Nagyon sok egypontos, egylabdás vereségünk volt. Még többet kell dolgoznunk és ennek köszönhetően bízom benne, hogy a szerencse megfordul. Ha tudatosabbak leszünk, akkor a szoros mérkőzéseket is meg tudjuk majd nyerni.

Fotó: Osztie Tibor / DVTK.hu

Hirdetés