Hirdetés
Magyarország

“Abban mindenki elkötelezett, hogy játszani kell, a bajnokságnak menni kell”:

:

Hirdetés

Az M4 Sport kosárlabda magazinjában Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára volt a vendég. A beszélgetés középpontjában a bajnoki rajt állt.

Az élvonalban október első hétvégéjén kezdődnek a bajnoki küzdelmek.

“Ez az a hagyományos időpont, amikor általában kezdjük a szezont. Amikor a versenykiírások, a versenynaptár összeállt, nyilván nem lehetett tudni, hogy a második hullámmal mi lesz a helyzet. Bíztunk abban, hogy ez be sem következik, illetve nem ilyen intenzitással, ahogy ezt tapasztaljuk. A szeptember végi, október eleji kezdés teljesen szokványos a kosárlabda NB1 kapcsán.” – mondta a sportvezető, akit arról is kérdeztek, hogy miért nem indult el előbb a bajnoki küzdelemsorozat, készülve adott esetben arra is, hogy a későbbiekben le kell állni.

A felkészülés miatt ez komoly nehézségekbe ütközik. Tekintettel arra, hogy a külföldi játékosok, augusztus elején, közepén érkeznek meg, mindenképpen időt kell hagyni a csapatoknak, hogy felkészüljenek. Tehát összetartásokra, erőnléti edzésekre legyen idejük. Gondoljunk bele, hogy milyen elindítani úgy egy bajnokságot, hogy március óta hivatalos versenyrendszerben nem tudtak részt venni. A játékosokat a saját egészségük érdekében megfelelő felkészülési időszakkal szabad a bajnoksághoz oda engedni. Az időzítés – függetlenül a mostani körülményektől – előre tervezhető volt és a szabályzatoknak megfelelően alakult.

– hangsúlyozta Bodnár Péter.

“A lehető legtöbb mérkőzést a lehető leghamarabb le kell játszanunk.”

Hétfőn nagy visszhangot kapott, hogy a férfi szakágban az Alba Fehérvár jelezte: az első két fordulóra kiírt mérkőzését halasztani szeretné. “Az Alba ügye ott tart, hogy halasztást kértek.” – mondta Bodnár Péter. “A szövetség által meghatározott irányelvek meglehetősen konkrétak. Az ő esetükben október 1-jén már szabadulnak a karanténból a játékosok. Az, hogy a játékengedélyen lévő 12 megjelölt játékosból nyolc rendelkezésre áll vagy sem, az nem kérdés. Rendelkezésre áll.” – jelentette ki a főtitkár, aki emlékeztetett az MKOSZ elnökségének korábbi határozatára.

“Az MKOSZ elnöksége múlt hét szerdán azt a döntést hozta, hogy akinek a játékengedélyen megjelölt 12 játékosából nyolc rendelkezésre áll, akkor játszania kell. Azért kellett kéréssel fordulnia az Albának a mérkőzés halasztása kapcsán, mert az nem hivatalból történik, hiszen a játékosok rendelkezésre állnak. Az álláspontjuk szerint nem tudnak edzésmunkát végezni október 1-ig. A szabályzat alapján játszaniuk kell a mérkőzésen. Abban az esetben, ha az ellenfél belemegy a halasztásba, akkor az egy másik szituációt teremt. Azonban az MKOSZ álláspontja, ahogy már korábban is elhangzott, hogy a lehető legtöbb mérkőzést a lehető leghamarabb le kell játszanunk, mert nem tudjuk: mit hoz a jövő, a következő néhány hét, néhány hónap.” – összegzett Bodnár Péter.

Az MKOSZ főtitkára az M4 Sportnak adott nyilatkozatában megismételte, hogy a cél egyértelmű: a bajnoki versenyrendszernek el kell indulnia.

Többféle szempontot kell figyelembe venni. A sportszervezetek fejében helyre kell tenni, hogy ez a szezon nem a megalapozott sportszakmai eredmények szezonja lesz. Játszani kell a szponzori szerződések, a TV-s szerződések miatt. Elképzelhető, hogy minden csapat egyszer belekerül ebbe a helyzetbe. Az a csapat, aki most nincsen bajban, lehet, hogy két hét múlva ő lesz bajban. Összességében szerintem elég hosszú a bajnoki szezon, hogy ez kiegyenlítődjön. Mindent el kell követni, hogy játszunk. Persze a sportvezetők fejében elsőre – ha egy kulcsjátékos hiányzik -, akkor az fordul meg: jó lenne halasztani. Most még a bajnokság elején vagyunk, de ki tudja, hogy 4-5 forduló után annyi mérkőzés gyülemlik fel, amit már lehetetlen lejátszani. Azt pedig látni kell, ha adott esetben egy mérkőzést nem tudunk lejátszani és a tabellában úgy marad, tehát az adott bajnoki versenyszakasz végéig nem lehet azt bepótolni, akkor amelyik csapat hibájából ez így marad, az 2-0-ra elveszíti a mérkőzést.

“Semmilyen komolyabb szigorítást, mint amit kötelezővé tesznek a jogszabályok, mi nem szeretnénk bevezetni.”

Az M4 Sporton készült beszélgetés során szóba került, hogy az MKOSZ honlapján a COVID-19 menüpont alatt elérhetővé tették a kosárlabda edzések és mérkőzések szervezésére vonatkozó, a járvány elleni küzdelem érdekében kialakított irányelveket. Ehhez pedig különböző színekkel jelölve négyféle készültségi szintet határoztak meg, ami segíti a sportvezetők eligazodását.

Mindenképpen olyan rendszert szerettünk volna kidolgozni, ami mentesíti a sportszervezetek vezetőit arról, hogy jogszabályokat nézzenek, közlönyüket böngésszenek. Nekünk a teljes kosárlabdázás vertikumát figyelnünk kell, nem kizárólag csak a profi szervezeteket. Elég bármelyik utánpótlás csapat vezetőjének reggel megnézni a honlapon, hogy az adott korosztályra vonatkozóan milyen készültségi szín van érvényben és a közzétett táblázatnak megfelelően megnézheti, hogy milyen feltételek mellett lehet edzést, mérkőzéseket szervezni. Most a legmegengedőbb fázisban vagyunk és bízom benne, hogy a nézőszám korlátozáson túl nem is megyünk ennél feljebb.

– hangsúlyozta Bodnár Péter, aki további szigorítások esélyét is elemezte.

“Semmilyen komolyabb szigorítást, mint amit kötelezővé tesznek a jogszabályok, mi nem szeretnénk bevezetni. Nekünk elsődleges fontosságú az , hogy menjen az élet. Láthatjuk, itt nem egy-két hétről van szó. Nekünk ezzel együtt kell élni. A gazdaság minden területén ugyanez a jelszó hangzott el, hogy szervezzük az életünket úgy, hogy ez nem múlik el. December, január környékén is csak a tetőzés várható. Nekünk dolgozni kell, a csapatoknak játszani kell, az edzőknek edzést kell tartani. Már csak az egyetlen dolog, hogy ez ne lehetetlenüljön el. Az iskolai tornatermekbe például be tudjunk jutni. Ha az utánpótlássport ellehetetlenül, akkor látható, hogy az egyik legnagyobb létszámú területe állna le nem csak a kosárlabda sportnak, hanem a többi teremsportnak is.”

Az élvonalbeli csapatok kötelező teszten esnek át a napokban, ami majd egy képet ad a mezőny jelenlegi állapotáról.

Szerettünk volna egy nullás kiinduló állapotot a bajnokság indulásakor. Ez az a kötelező teszt, amit az élvonalban PCR-tesztben határoztunk meg, míg a második vonalban Covid-gyorstesztet is elfogadtunk. Minden sportágnak a saját lehetőségeihez mérten kellett ezeket a szabályzatokat, irányelveket megalkotnia. A kosárlabda sportágban PCR-teszttel a jelenlegi finanszírozási rendszerben gyakorlatilag szinte lehetetlen folyamatos, rendszeres, hetenként többszöri teszteket végezni. Ez olyan költségeket jelent, amit egy kosárlabda csapat nem tud megengedni magának.

Kiindulásként viszont mindenképpen szerettünk volna kötelezően elvégezendő tesztet előírni a csapatoknak. Nagy vízválasztó lesz. Aki eddig nem tesztelt, az is kénytelen lesz. Én úgy gondolom, hogy szerda és péntek között látni fogjuk: az élvonalbeli csapataink hol állhatnak. Az előző hetekben gyakorlatilag zavartalanul lement az utánpótlás bajnokságunk összes fordulója. Egy torna maradt el és az sem a vírus miatt.  Szombaton és vasárnap a B-csoport, illetve a női amatőr is elindult szép számmal. Én nagyon bízom benne, hogy a legfelsőbb osztály is a pályára viheti a küzdelmeket és nem csak a vírus elleni küzdelem lesz, hanem a kosárlabda pályán egymás elleni küzdelem is.  

– hangsúlyozta Bodnár Péter.

A nemzetközi megmérettetések sorsa

A FIBA határozott arról, hogy a válogatottak selejtezői buborékban kerülnek megrendezésre. Ezt megelőzően pedig a klubsorozatokról is döntöttek.

Nagyon racionális döntést hozott a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, amikor az oda-visszavágós utazgatások helyett tornarendszerű lebonyolítás mellett határozott. Ezt már a női Euroliga kapcsán is ki kellett harcolnunk a Sopronnal és a Diósgyőrrel közösen. A jelenlegi utazási korlátozások mellett nem ésszerű az oda-visszavágós lebonyolítás. Vannak olyan sportágak, akik ezt megtehetik, mert van az a televíziós pénz. Női szinten ezt nem lehetett. A férfi Bajnokok Ligája lesz az egyedüli, amelyik így indul el. Meglátjuk, hogy végig tud-e menni, de nem lesz egyszerű a bajnokság szervezése kapcsán sem, hogy a visszatérő Falco mikor tud a karanténból szabadulni és hogyan tudja a bajnoki mérkőzéseit lejátszani.

– hangsúlyozta Bodnár Péter, majd a válogatottak versenyeztetésével folytatta. Külön kitérve arra, hogy hazánk miként áll egy “buborékos torna” megrendezéséhez.

A válogatottaknál ugyanez volt a helyzet. Számítottunk rá és a versenynaptárban három hét szünetet hagytunk, hogy mind az odautazásnál, mind a hazautazásnál a visszatérés kapcsán legyen idejük a sportolóknak. A jelenlegi feltétel-rendszer, amit a FIBA közzétett, az nem egy szervező barát rendszer. Amellett, hogy kockázatos, költséges is. Kiváncsi leszek, hogy azok az országok, akik lehetőleg kettő hazai mérkőzést játszanának, bevállalják-e. Első ránézésre azt mondom, hogy nem éri meg ilyen tornát rendezni. Főleg a kockázatot mérlegelve, hogy sok külföldi csapat idejön és ezt az elszigeteltséget biztosítani kell. Látszik az eddigi tornáinkon, amiket szerveztünk, hogy legalább 10%-os költség-nevekedést jeleznek a vírus elleni küzdelemmel kapcsolatos kiadások, a tesztelések, a higiéniás feltételek biztosítása. Meglátjuk, hogy lesz-e jelentkező rá. Amennyiben racionalizálódnak a feltételek és februárra úgy alakul, akkor nem zárkózunk el előle. A FIBA eddig is komoly feladatokat bízott ránk és meg tudnánk szervezni egy ilyen tornát. Ez azonban még a jövő zenéje.

Bodnár Péter kitért a “hibrid lebonyolítás” nehézségeire is, ami különösen a férfi szakágban komoly nehézséget okoz,

“Furcsa döntés az, hogy hibrid módon határozta meg a nemzetközi szövetség: van amelyik versenyrendszer elindul szokott módon ősszel, a másik csak januárban.” – mondta az MKOSZ főtitkára.

“Mint érintett nemzeti szövetség, elmondtuk a FIBA illetékeseinek, hogy a kettő együtt nagyon nehéz. Vagy besűrítjük az őszt és helyet teremtünk a versenynaptárban tavasszal vagy minden induljon el ősszel és tart, ameddig tart. Az, hogy azoknak a csapatoknak, akik januárban kezdenek, most ősszel helyet kell generálnunk – nekik minél több mérkőzést le kell játszani -, miközben van egy magyar kiemelt csapatunk a Falco, amelyik a Bajnokok Ligájában játszik, őt pedig védenünk kell a bajnoki versenyrendszer vonatkozásában, nagy feladat. Bízom benne, hogy megoldjuk, sportemberi kitartással, leszegett fejjel megyünk előre. Az a lényeg, hogy a bajnokság működjön, menjen.”

– tette hozzá a sportvezető, aki a beszélgetés során kiemelte: nem látja realitását a férfi középszakasz megrendezésének. Ott lehet helyet biztosítani a pótolásoknak véleménye szerint. “Akár tornákkal is.” – jegyezte meg Bodnár Péter, hangsúlyozva: “A cél, hogy ne maradjon a tabellában olyan mérkőzés, amit nem játszottunk le. Abban mindenki elkötelezett, mind a szurkolók, mind a sportszakemberek, mind a játékosok, hogy játszani kell, a bajnokságnak mennie kell.”

Hirdetés