Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Aby Gaye bemutatkozása a Sopron Basket csapatánál:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A Sopron Basket együttesének új igazolása Aby Gaye. A Basket Landes csapatától érkezett francia centerrel a klub hivatalos honlapján készült egy videós portrébeszélgetés, melyből az alábbiakban szemezgettünk.

“Centerként játszom, az előző csapatom a Basket Landes volt, ahol két évet töltöttem és tavaly megnyertük a bajokságot. Ezzel a klubbal az első szezonom volt az Euroligában. Tizenkét éves koromban kezdtem játszani a városom csapatában, amely Párizs mellett volt, aztán átmentem egy másik csapathoz, ahol 12 és 15 éves korom között szerepeltem. Ekkor egy ifjúsági kosárlabda központban voltam két évet, majd három évre elmentem az INSEP-be, ami a legnagyobb ifjúsági sportközpont Franciaországban. Itt játszottam tizenöt és tizennyolc éves korom között. 2013-ban a Toulouse-zal lettem profi.” – foglalta össze pályája elejét Gaye. “Sok sportot kipróbáltam, mielőtt elkezdtem kosárlabdázni. A kézilabdát nagyon szerettem. Aztán tizenkét éves koromban választanom kellett, hogy mit szeretnék jobban. Elmentem a már említett központba és a kosárlabda mellett döntöttem.”

Aby Gaye beszélt arról, hogy milyen hazai játékosként belülről megélni a francia bajnokságot.

A francia liga számomra az egyik legjobb Európában, mert tizenkét olyan csapatból áll, akik közül bárki bárkit le tud győzni, nem csak két-három együttes van, akik dominálni tudnak a ligában. Mindenki jobb és jobb lesz, ezért örülök, mert nagyon erős a bajnokság, nagyon atletikus, ez pedig nagyon jó a francia válogatott számára. Azonban nincs óriásklubunk, amely dominálni tudna az Euroligában. Régebben ott volt a Bourges, de az elmúlt években már nem volt olyan nagy csapatunk. Remélem, hogy nemsokára megint lesz ilyen együttes. A Lyon egy ilyen projekten dolgozik, hogy felépítsenek egy olyan csapatot a francia bajnokságban, mint a Fenerbahce, a Sopron, a Jekatyerinburg, a Prága, most nincs ilyen. Azt tudom mondani, hogy ez egy nagyon homogén bajnokság és nagyon érdekes is, mert minden héten nehéz mérkőzések várnak a csapatokra.

– fogalmazott Gaye, aki Sopronba játszotta első Euroliga meccsét.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

“Az első élményeim Sopronnal kapcsolatban kicsit távolabbra nyúlnak vissza, amikor néhány évvel ezelőtt a Lille csapatával játszottunk itt az Euroligában, amely nekem az első fellépésem volt a sorozatban. A benyomásom az volt, hogy ez egy nagy klub és jó játékosok alkotják. Többször bejutottak a Final4-ba és sokszor megnyerték a hazai bajnokságot. Nagyon profi klub, de ugyanakkor az emberi oldala is megmaradt, ami abból is látszik, hogy a külföldi játékosok sokáig maradnak itt, a magyarok úgyszintén. Úgy gondolom, az embereknek ezért is tetszik ez a klub és nekem is nagyon tetszik ez a környezet.”

Aby Gaye a csapatváltás hátteréről is beszélt.

Megkaptam a Sopron ajánlatát, és ez egy olyan csapat, amit már régóta nagyra tartok, azon dolgok miatt, amiket korábban említettem, ezért nem is gondolkodtam sokat. El akartam jönni Franciaországból, hiszen nyolc évet játszottam ott és ki akartam használni a kosárlabda nyújtotta lehetőséget, hogy emberileg is fejlődjek és hogy egy másik országba költözve új kultúrát ismerjek meg. Megtapasztaljam milyen másik országban kosárlabdázni. Szóval ezért akartam külföldön játszani.

– mondta a kiváló center, aki Sopron városáról is elismerően beszélt. “Nagyon tetszik, mert kedves, aranyos város. Az épületek gyönyörűek a belvárosban, ezért szeretem.”

Francia bajnokként érkezett hazánkba Aby Gaye. A Basket Landes sikere a topligák legnagyobb tavalyi meglepetése volt.

“A tavaly megnyert bajnoki címünkre vagyok a legbüszkébb, mert senki nem számított rá tőlünk. Jó játékosaink voltak, de nem a miénk volt a legnagyobb költségvetés Franciaországban. A Lyon kétszer annyi pénzből gazdálkodott, mint mi. A Bourges költségvetése is közel a duplája volt, aztán ott volt a Montpellier. Szóval azt gondolom, hogy a rangsorban körülbelül a hatodik helyen álltunk és ez megmutatta, hogy a pénz nem minden. A pályán öt az öt ellen játszunk és a csapatban mindenki dolgozott az egész szezonban. Az utóbbi két évben nagy volt rajtunk a nyomás, de szerencsére minket nem érintett olyan érzékenyen a koronavírus. Rengeteget dolgozunk, többet, mint bármelyik másik csapat, ez a végén kifizetődött. Így nagyszerűen zártam le a franciaországi éveimet.”

– összegzett Gaye, mielőtt a soproni céljait vázolta volna.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

“Inkább az egyéni céljaimról beszélek, mert a csapatban nem vagyok egyedül és ezért az ő nevükben nem beszélhetek. Egyénileg azt mondanám, hogy szeretném, ha érződne a hatásom a csapaton. Ez nem egy új csapat, a magja már régóta együtt van, ami nagyszerű. Úgy gondolom, hogy tudok valami újat hozni. Mi mind kiegészítjük egymást és szerintem az én stílusom tud segíteni a csapatnak. Szeretném a legjobbamat nyújtani, hiszen oka volt annak, hogy leigazoltak. Én pedig szeretném megadni azt, amit elvárnak tőlem és amire képes vagyok.”  – tette hozz.

Aby Gaye 2018 óta működteti a Terang’Aby By Aby GAYE elnevezésű szervezetet, mely Szenegálban igyekszik fiatal lányoknak segíteni. Erről is beszél a riportban.

Igazából sok mindent szeretek. Ahogy mondtam, az életem nem csak a sportból áll, a felét teszi ki. Szeretem a kultúrát, szóval imádok olvasni, zenét hallgatni. Ezen kívül van egy szervezetem Szenegálban, ami a szüleim országa, ahol fiatal lányoknak segítünk. Ezen a szervezeten keresztül több önbizalmat szeretnék adni a fiatal lányoknak és emelni az önbecsülésüket, mert ez nagyon fontos, hogy meglegyen egy sportolóban. Ezen a programon keresztül a lehető legtöbb fiatal lánynak szeretnék segíteni. Az oktatás kulcsfontosságú volt az életemben, mert amikor fiatal vagy, el kell menned iskolába és tanulni kell, és ez nap, mint rengeteget segített nekem. Szeretném ugyanezt a lehetőséget más lányoknak is megadni.

A teljes beszélgetés megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés