Hirdetés
Hirdetés
Nagyvilág

Afrika legjobbja címért küzdenek:

:

Hirdetés

Szombaton elrajtol a 2021-es Afrika-bajnokság. A 12 csapatos kontinenstornának Kamerun fővárosa Yaoundé ad otthont.

A világjárvány mindent felülírt az elmúlt másfél évben a nemzetközi sportéletben. Ennek eredménye az is, hogy a FIBA Women’s AfroBasket 2021 erre a rendkívül szokatlan szeptemberi időpontra került a hagyományos augusztus közepe helyett. Időpontváltozás ide vagy oda, az erőviszonyok nem sokat változtak. A 2019-es mezőnyt alkotó 12 gárdából 11 erre a kiírásra is kvalifikált. Az egyetlen változás a két évvel ezelőtti seregszemléhez képest, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság helyét Guinea vette át.

A legnagyobb favorit Nigéria, akik a 2015-ös elődöntő óta Afrika-bajnokságon nem veszítettek meccset. Az olimpián látott csapatukra építenek Európában és tengerentúlon rutint szerző klasszisokkal. Ha kellő egységet tudnak mutatni, nem lene szabad, hogy gondjuk legyen. A 2022-es világbajnokság selejtezőjére a két döntős kvalifikál. A második helyért nagy küzdelem bontakozhat ki. A házigazda Kamerun, illetve az elmúlt két kiírás dobogósai Szenegál, illetve Mali lehetnek a befutók. Természetesen a kontinenstornával kapcsolatban el kell mondani, hogy még felmérhetetlen: az elmúlt két év az afrikai kosárlabdában milyen károkat okozott. A középmezőny miként alakul, az élcsapatokat meg tudják-e szorongatni. A torna dinamikáját főként ez határozhatja meg.

A csoportok beosztása
A-csoport: Kamerun, Zöld-foki Köztársaság, Kenya.
B-csoport: Nigéria, Angola, Mozambik.
C-csoport: Szenegál, Egyiptom, Guinea.
D-csoport: Mali, Elefántcsontpart, Tunézia.

A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek. A másodikak és a harmadikak pedig keresztbe játszanak a nyolc közé jutásért. A finálét szeptember 26-án rendezik.

A mérkőzéseket a FIBA livebasketball.tv szolgáltatásán keresztül lehet élőben követni. Az élő statisztikák a torna hivatalos honlapján érhetőek el.

Hirdetés