Hirdetés
Magyarország

Aho Nina a DVTK színeiben tér vissza Magyarországra:

:

Hirdetés

A tengerentúli egyetemi évek után az Aluinvent DVTK játékosa lesz Aho Nina, akivel a profivá válásról beszélgettünk.

Miért a DVTK-ra esett a választásod az Egyesült Államokból való visszatérés után?

Völgyi Péterrel beszéltem először. Nagyon pozitív benyomást tett a csapat mentalitása szempontjából és olyan oldalról nézve is, hogy nekem milyen szerepem lenne a DVTK-ban. A csapat hozzáállása és a tény, hogy szükség van rám, döntött végül.

Az is kedvező lehet számodra, hogy a klub új vezetőedzőjével Földi Attilával dolgoztál korábban. Együtt nyertetek a 3×3-as szakágban U18-as Európa-bajnokságot.

Így van. Attilával sokat dolgoztunk együtt a 3×3 miatt. A csapattársaim közül is vagy mindenkivel játszottam együtt vagy ellenfélként találkoztunk. Nem lesz ismeretlen a közeg és ez óriási pozitívum.

Hogy készülsz az új szezonra? Nem tartasz attól, hogy nehéz lesz az átmenet?

Mivel már játszottam itthon – bár már négy éve –, de ismerem az itthoni és az európai kosárlabdát. Szerintem az átmenet annyira nem lesz vészes. Főleg úgy, hogy játszottam korosztályos válogatottakban, tavaly az Universiadén is, végig edzettem akkor a többiekkel. Ettől nem félek.

Egy ilyen leállás után mentálisan és fizikálisan is fel kell készülni az új szezonra. A nyári felnőtt válogatott összetartás ad egy jó alapot a klubnál majd augusztusban kezdődő munkához. Ilyen szempontból sem tartok az átmenettől.

Olyan szempontból furcsa a helyzet, hogy bár a profi karrieredet most kezded, de közben a csapatnál az egyik legrutinosabb játékos leszel.

Lehet ennek hátulütőtője is, mert a fiatal csapatokra gyakran mondják, hogy hiányzik a rutin fontos pillanatokban. Szerintem viszont nem lesz ezzel problémánk. Az, hogy fiatalok vagyunk, annyit jelent, hogy több lendületünk lehet és lelkesebbek leszünk az év során. Én úgy gondolom, hogy a fiatalságunk nem fogja befolyásolni, hogy milyen keményen küzdünk, milyen határozottsággal játszunk. Nyilván lehetnek kihívások, de szerintem olyan szezon elé nézünk, amikor ez minden csapatra igaz valamilyen szinten. Izgatottan várom az új évadot.

Fotó: DVTK.eu

Beszéltél az átállás tapasztadalatairól olyan játékossal, aki már korábban visszatért Magyarországra amerikai egyetemi tanulmányok után?

Megmondom őszintén, hogy nem. Én szakmailag annyira nem tartok az átállástól, inkább az életforma megváltozása lehet a furcsa az elején. Az, hogy nem lesz iskola, nem lesz más teendőm és csak egy dologra kell koncentrálnom. Ahogy mondtam az elején is, azzal, hogy játszottam Magyarországon és különböző válogatottakban európai nemzetközi meccseken is szerepeltem, nem lesz olyan vészes ez a folyamat.

Óriási a szórás egész Európában az Egyesült Államokból visszatérő játékosok eredményessége között. Szerinted min múlik, hogy egy játékos az egyetemi időszak után mennyire lesz sikeres?

Sok mindentől függ. Az egyik dolog, hogy milyen az amerikai rendszer, amiben kint dolgozik a játékos. Hogy milyen edzőt kap, milyen környezetbe kerül, milyen tapasztalatokat szerez az alatt a 3-4 év alatt. Ez nagyban befolyásolja azt, hogy miután kikerült az egyetemről, Európában hogyan tudja az Amerikában tanultakat hasznosítani.

A másik dolog, hogy mentálisan miként éli meg az átmenetet. Szerintem ez a lényeg. Nem feltétlenül a kosárlabda játék szintje itt a kérdés, hanem mentálisan az, hogy először az amerikai átmenetet miként kezeli valaki és utána az európai visszatérést. Azt tartom meghatározónak.

Egy kicsit más téma. A Duquesne szakmai programjában csapattársad volt Kadri-Ann Lass, aki most csatlakozik Győrhöz.

Nagyon örültem neki. Amikor megláttam, hogy Kadri jön Magyarországra, már beszéltünk is. Alig várom, hogy lássam és egymás ellen játszhassunk. Arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog menni neki a magyar bajnokságban.

Melletted így Kuttor Enikő és Kadri-Ann Lass is a magyar élvonalban szerepel a Duquesne kötelékéből. Még az egyetem honlapján is olvastam erről cikket.

Teljesen pozitív szerintem. Mindenki, aki profinak megy, az nagyon jó visszajelzést kap. Ez nagy dolog az ő életükben is. Jó látni, hogy még ma is ennyien támogatnak.

Zárásul kanyarodjunk vissza a DVTK-hoz. Beszéltetek már a célokról?

Még nem volt ilyen átfogó beszélgetés, így erről nem tudok nyilatkozni. Amint kiderül, hogy mikor kezdünk alapozni, mikor kezdődik a szezon, akkor fogunk erről beszélni. Személy szerint én az első háromban szeretnék lenni.

Fotó: DVTK.eu

Hirdetés