Hirdetés
Nagyvilág

Fontos döntés előtt a FIBA: ahány sportszövetség, annyi megoldás az oroszok elleni szankciókat tekintve:

:

Hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán este dönthet a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) az ukrajnai háborút kirobbantó Oroszország elleni szankciókról. Megnéztük, hogy a csapatsportokat tekintve a legnagyobb nemzetközi sportági szövetségek milyen döntéseket hoztak.

A hétfői nap a sportéletben egy fontos fordulópontot hozott. A háború kirobbanását követően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken még csak azt kérte a nemzetközi sportszövetségektől, hogy az orosz és a fehérorosz sporteseményeket töröljék vagy helyezzék át. Hétfőn azonban ezt tovább erősítve azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is.

A NOB iránymutatása után nem sokkal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöksége és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága arról határozott, hogy Oroszország válogatottjait, klubcsapatait további intézkedésig kizárja a most zajló versenysorozatokból. Ez már a közvetlenül előttünk álló sporteseményeket is felülírja. Azt jelenti ugyanis, hogy az orosz válogatott nem vehet részt az idei világbajnokság márciusra tervezett pótselejtezőjében, a Szpartak Moszkva pedig nem léphet pályára az Európa Liga nyolcaddöntőjében, ahol az RB Leipzig gárdájával mérkőzött volna.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága is összeült. Ők is felfüggesztették további intézkedésig Oroszország és Fehéroroszország válogatottjait, klubcsapatait a jelenleg zajló versenysorozatokból. Arról is döntöttek, hogy az orosz és a fehérorosz játékvezetőket nem küldik mérkőzésekre, a bizottsági tagokat nem hívják meg hivatalos eseményekre. A klubcsapatokat nézve ez azt jelenti, hogy a női Bajnokok Ligájából a Roszton-Don és a CSZKA Moszkva, míg a férfiaktól a Meskov Breszt alakulatát zárták ki. A kézilabdázóknál érdemes kiemelni, hogy az intézkedések a strandkézilabdázókra is ugyanúgy érvényesek.

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) elvette Oroszországtól a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, ahogy a júniusi és a júliusi Nemzetek Ligája fordulót sem rendezhetik meg. Az Európai Röplabda Szövetség (CEV) pedig még szombaton úgy határozott, hogy az orosz és az ukrán együttesek nem rendezhetik meg hazájukban a mérkőzéseiket. Azokat semleges helyszínen vívják meg. Ez azonban egy szombati döntés. Érdekes kérdés lesz, hogy a hétfői NOB iránymutatás és Oroszország egyre szélesebb körű nemzetközi elszigetelődése után szigorítanak-e.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöksége is határozottan lépett fel Oroszországgal és Fehéroroszországgal szemben. Minden, az IIHF által felügyelt nemzetközi eseményről kizárták a válogatottjaikat és a klubokat. Ezen felül pedig elvették a 2023-as junior világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól.

Mi a helyzet az Egyesült Államokban? Az észak-amerikai profi ligáknak versenyszervezői oldalról nincsen dolguk Oroszországgal. Az NBA két ukrán játékosa Alex Len (Sacramento Kings) és Sviatoslav Mykhailiuk (Toronto Raptors) közös közleményben ítélte el az orosz agressziót. Az NHL pedig bejelentette, hogy minden üzleti kapcsolatot megszakít Oroszországgal, szünetelteti az orosz nyelvű felületeit és egyértelművé tette, hogy a jövőben nem számol Oroszországgal az NHL-t is érintő események esetleges házigazdájaként.

Kosárlabdában akár már most közvetlenül érintheti hazánkat az, hogy a FIBA milyen döntést hoz Oroszországgal és Fehéroroszországgal kapcsolatban. Előállhat olyan döntés, hogy a női Euroliga rájátszásában új párosítások lehetnek és a női Európa Kupába visszaeső csapatok kiléte is változhat. Ha minden arányosan tolódik, akkor a Sopron Basket a Lattes Montpellier-rel mérkőzhet az Euroliga negyeddöntőben. Az Atomerőmű KSC Szekszárd pedig az A-csoport hatodik helyéről az Európa Kupa negyeddöntőjébe kerülhet. Nyáron a korosztályos Európa-bajnokságokon a nőknél a mieinkhez hasonlóan Oroszország válogatottja minden korcsoportban A-divíziós Eb-n érdekelt. Az U20-at éppen Sopron rendezi. A debreceni U17-es világbajnokságon szintén résztvevő lenne Oroszország.

Hirdetés