Hirdetés
Magyarország

Ajánló: a Sopron Ronchetti Kupa győzelmét nézhetjük vissza:

:

Hirdetés

22 éve, 1998. április 1-én hódított el a Gysev Ringa a Ronchetti Kupát. Mind a mai napig ez a soproni diadal a magyar női klubkosárlabdázás utolsó nemzetközi kupagyőzelme. A versenyrendszerek teljes leállása közepette a Sopron Basket a YouTube csatornáján elérhetővé teszi az Aix en Provence elleni párharc mindkét mérkőzését.

A 1997/1998-as szezonban a Sopron a Ronchetti Kupa csoportkörében a csehországi Kralupy nad Vltavou városát képviselő BK Unipetrol, illetve a török Botas csapatával került össze. Magabiztosan, négy győzelemmel hozta le az összecsapásokat a soproni gárda. A legszorosabb találkozónak a 89-84-es csehországi fellépés bizonyult.

Akkor a legjobb 32-től kezdve egyenes kieséses szakaszban zajlott a küzdelem. A rájátszásban az első rivális a ZKK Croatia volt. A horvátok az első meccset 7 ponttal nyerték, de a soproni visszavágón 90-65-re nyert a magyar csapat és ezzel magabiztosan lépett tovább. A nyolcaddöntőben a DKSK BorsodChem ellen folytatta szereplését a Gysev Ringa. A magyar együttesek párharcának első felvonását 99-59-re nyerte a Sopron, míg a visszavágón Miskolcon 72-67-es hazai győzelem született.

A negyeddöntőben a Panathinaikos AC következett. A görögök elleni 75-63-as hazai diadal kedvező pozíciót jelentett az athéni visszavágóra, ahol a félidőre még 7 pontot hozzátett a Sopron az előnyéhez. Végül pedig 72-57-re nyert. Az elődöntőben az Elitzur Delek érkezett riválisként. Szintén az első meccset játszotta hazai pályán a Sopron és 72-54-re nyert, így bőven belefért az izraeli szoros végjátékban elszenvedett 76-74-es vereség.

Jött a finálé az Aix en Provence ellen, melynek két mérkőzését élhetjük át újból a klub YouTube csatornáján. 16 órától az 1998. március 25-én megvívott első meccset Sopronból, majd 20 órától az április 1-én lejátszott franciaországi visszavágót. A Sopron az első felvonást 70-65-re nyerte és a visszavágón is sikerült 72-70-es sikert aratni. Minden mást a felvételek megmutatnak majd.

Saeed Armaghani együttese rendkívüli módon dominált támadásban az egész szezonban. Egyedüliként a Ronchetti Kupa mezőnyéből átlagolt 80 pont felett a soproni csapat, ami még a 90-es végének női kosárlabdázásában kevésbé volt jellemző a szakágra. Balogh Judit 13 meccsen szerepelt és ezeket 27.6 pontos átlaggal teljesítette, amihez 4.2 lepattanó és 3.5 gólpassz érkezett a klasszistól.

Maradva a gólpasszoknál, abban a szezonban ebben a mutatóban is élen végzett ebben a rangsorban a Sopron. Balogh Judit domináns teljesítménye mellett Dalia Kurtinaitiené 14.2 pontot, míg Béres Tímea 12.8 pontot átlagolt ezen menetelés során. A statisztikai lapot böngészve ki kell még emelni Svetlana Orekhova 7.2-es gólpassz átlagát.

A mérkőzések megtekinthetőek IDE KATTINTVA.

Fotó: Sopron Basket

Hirdetés