Hirdetés
Archivum

Ajánló: Amanda Zahui interjú a FIBA portálján:

:

Hirdetés

A napokban a 2019-es Európa-bajnokság hivatalos honlapjára készített egy részletes összeállítást a FIBA Amanda Zahui-val.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Januárban nagy terjedelemben számolhattunk be arról, hogy rangos elismerésben részesült hazájában Amanda Zahui, a Sopron Basket svéd válogatott centere. Rendkívül fontos programhoz adta nevét. A Basket Gäris munkájában vállalt szerepet, ahol azon dolgoznak, hogy a Svédországba érkezõ bevándorlók és gyermekeik intergrációját a sporton keresztül is elõsegítsék. Különösen lányok esetében rendkívül kritikus kérdés, mivel a felmérések szerint mindössze 5%-uknak van rendszeres sportolási lehetõsége.

Zahui az interjúban beszélt arról, hogy a januári gálán, ahol egy rendkívüli és igen inspiráló beszédet mondott, mennyire izgult. A beszéde nagy karriert futott be a közösségi médiában és pozitív visszajelzéseket kapott. Saját élettapasztalatából is tudott táplálkozni a klasszis center. Hangsúlyozta azt is, hogy a díjjal megnõtt a felelõssége, sokkal több társadalmi kérdésben kérik ki a véleményét. Hozzátette, hogy mivel õ is hasonló közegbõl jön, szeretne minél többet visszaadni.

A sportszakmai részét a tekintve az interjúnak, Zahui õszintén beszélt a svéd válogatott terveirõl. A céljuk az olimpiai selejtezõ elérése. Szeretnék visszatenni Svédországot a nõi kosaras térképre. A 2021-es Európa-bajnokság megrendezésére társ-házigazdaként pályáztak és a játékosok maguk is tisztában vannak azzal, hogy sokat lendítene ezen egy eredményes szereplés.

A WNBA-ben a New York Liberty-nél követhetjük Zahui-t. Mivel az interjú az Európa-bajnokság honlapjára készült, így a Liberty európai kötõdése került a középpontba. A klub szerzõdtette a franciák feltörekvõ fiatalját Marina Johannes-t. Róla elmondta, hogy kedveli a játékát és kíváncsi, hogy azon a szinten mit tud majd kihozni magából.

Hirdetés
Hirdetés