Hirdetés
Archivum

Alakul a WNBA játékosok új kollektív-szerzõdése:

:

Hirdetés

Az elkövetkezendõ idõszak egyik legizgalmasabb kérdése az lesz a tengerentúli nõi kosárlabdát tekintve, hogy a WNBA játékosok érdekvédelmi szervezete és a liga vezetõi meg tudnak-e állapodni az új kollektív-szerzõdés (CBA) részleteirõl. A régi megállapodás október 31-én jár le.

Fotó: www.reviewjournal.com

Fotó: www.reviewjournal.com

A WomensHoopsWorld szaklap közölt egy részletes összeállítást a tárgyalások jelenlegi menetérõl. A liga új kommiszárja Cathy Engelbert és a játékosokat képviselõ szervezet elnöke Nneka Ogwumike, illetve ügyvezetõje Terri Jackson Las Vegasban tárgyaltak az All-Star gála alatt. Azon kivételes egyeztetések egyike volt, mely után mindkét fél elégedetten nyilatkozott. Mivel rengeteg játékos és a csapatok vezetõi is Las Vegasban tartózkodtak, így valóban elõremutató egyeztetéseket lehetett folytatni.

Ogwumike is elmondta, hogy a játékosok részérõl a kollektív-szerzõdéssel kapcsolatban rengeteg kérdés hangzott el. A szakszervezet jogi csapata kemény munkát végzett, hogy a hosszú, bonyolult dokumentumot érthetõ formában összefoglalja az érdeklõdõknek. Ogwumike nyilatkozata alapján ez jól sikerült és így ténylegesen a problémák megoldására koncentrálhattak.

Terri Jackson a játékos-szakszervezet ügyvezetõje arról beszélt a szaklapnak, hogy három területen szeretnék érvényesíteni az akaratukat. A fizetéseket nézve, az un. játékos tapasztalat, élmény kérdése, illetve az egészségügyi helyzet, ellátás terén. Jackson sajnálatát fejezte ki, hogy a közbeszéd a fizetések kérdésénél leragadt a WNBA tekintetében. “Ha csak a fizetésekrõl lenne szó, akkor várhattunk volna 2021 végéig.” – tette hozzá az igazgató-asszony. Véleménye szerint a másik két terület sokkal fontosabb.

A “játékos élmény, tapasztalat” kevésbé megfogható tényezõ. Ide tartozik például a versenynaptár vagy a csapatok utazása. Sokkal szellõsebb naptárat szeretnének az egyébként is leterhelt játékosok. Az utazásokhoz pedig valamilyen támogatást várnak. Jelenlegi a WNBA csapatok kereskedelmi járatokkal repülik keresztül-kasul az USA-t. Rengeteg a késés, szinte minden hétre jut olyan hír, hogy nem érkezett meg egy csapat idõben a mérkõzése helyszínére vagy nem tudott megfelelõen edzeni. Ha egy gárdának 3-4 naponta vannak meccsei, szinte garantált, hogy legalább egyszer valahol meg fog csúszni.

A megfelelõ egészségügyi támogatás részben összekapcsolódik az elõzõ két ponttal. Csökkenteni kell a játékosok terhelését, mert az egész éves folyamatos játék (USA + Európa vagy Ázsia) rendkívüli sérülés-veszélyt hordoz magában, amit a WNBA embertelen naptárja tovább fokoz. Ha nem kellene anyagi okokból a holtszezonban USA-t elhagyniuk a játékosoknak és a nyári menetrend is kedvezõbb lenne, statisztikailag kimutathatóan csökkenteni lehetne a sérülések számát.

Az elõbbiek mellett nagyon fontos a mentális felkészítés. Legutóbb Liz Cambage depressziója került a címlapokra, de Oddysey Sims visszaesõ ittas vezetése és a sorra napvilágot látó erõszakos cselekedek, nem csak rossz reklámot adnak, de azt mutatják, hogy ezen a téren valami nincs rendben. A ligától a játékosok azt várják, hogy felálljon egy szakember-gárda, akihez probléma esetén lehet fordulni.

Hirdetés