Hirdetés
Archivum

Alakulnak a nemzeti válogatottak:

:

Hirdetés

Idén nyáron a legtöbb nemzet nõi kosárlabda válogatottja tétmérkõzést játszik. Július 27-tõl Londonban kerül sor az Olimpiára, melyet megelõzõen 12 együttes részvételével Isztambulban rendeznek selejtezõtornát. Júniusban és július elején pedig Európa-bajnoki selejtezõket bonyolítanak le. Ennek megfelelõen a nemzeti bajnokságok végével a szövetségi kapitányok sorra hirdetik ki a kereteket. Az alábbiakban a válogatottakat érintõ érdekesebb híreket gyûjtöttük össze.

Az EB-selejtezõk csapatai

A csoportok beosztása
A-csoport: Izrael, Fehéroroszország, Portugália, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
B-csoport: Lengyelország, Montenegró, Svájc, Észtország, Szerbia
C-csoport: Szlovákia, Litvánia, Szlovénia, Belgium, Hollandia
D-csoport: Németország, Spanyolország, Svédország, Románia, Bulgária
E-csoport: Görögország, Lettország, Luxemburg, Finnország, Olaszország

A közvetlen riválisainkkal mindig külön hírben foglalkozunk, így most azokat a gárdákat nézzük, akik a többi csoportban szerepelnek.

A B-csoport csapatai közül Montenegró és Szerbia hirdetett keretet. A szerbeknél Marina Maljkoviæ által a kinevezésekor meghirdetett nagy összefogás és a sztárok hazacsábítása ismét nem valósult meg. Az EB-selejtezõk alkalmával nem lesz ott a keretben a sérüléssel bajlódó Sonja Petrovic, akinek az egyik ujját mûtik és 4-5 hetet kell kihagynia. Petrovic mellett Ivana Matovic, Miljana Bojovic és Maja Miljkovic sem áll a válogatott rendelkezésére. A magyar mezõnybõl Sara Krnjiæ és a DKSK alakulatát erõsítõ Maja ©koriæ kapott meghívást.

A tavalyi Európa-bajnokságon sokáig veretlenül menetelõ, de végül az olimpiai selejtezõrõl is lemaradó Montenegró más képet fest, itt aki él és mozog a válogatott rendelkezésére áll. Olyan tapasztalt egyéniségek neve is feltûnik a névsorukban, mint Jelena ©keroviæ vagy éppen Milka Bjelica. A montenegróiak Anna De Forge és a Valenciával Euroligát nyerõ Shay Murphy révén két honosított klasszisra számítanak. A kettõjük közül majd az egyik játékos játszhat a tétmérkõzéseken.

Murphy helyzete érdekes, mert Chicagóban WNBA kötelezettségei lennének, ugyanakkor a montenegróiak azzal érvelnek, mint tavaly az oroszok Epiphanny Prince esetében: nemcsak azért adják a papírokat, hogy Murphy „európai” játékosként könnyebben elhelyezkedjen Euroliga csapatoknál. Ha elfogadja az állampolgárságot, akkor a válogatott rendelkezésére kell állnia, állítják a montenegróiak. Az ügynek biztosan folytatása lesz… Emlékezhetünk rá, Prince esetében salamoni döntést hozott a FIBA.

Keretek
Szerbia: Tijana Ajdukoviæ (Hemofarm ©tada), Sa¹a Èaðo (Hemofarm ©tada), Milica Daboviæ (Partizan Galenika), Nata¹a Ðorðeviæ (Crvena zvezda), Milica Ivanoviæ (Vo¾dovac), Nevena Jovanoviæ (Radivoj Koraæ), Jefimija Karaka¹eviæ (Vo¾dovac), Milica Miæoviæ (GMA-Pozzuoli), Dunja Præiæ (Partizan Galenika, Tamara Radoèaj (Partizan Galenika), Iva Rogliæ (Partizan Galenika), Nevena ©aponjiæ (Timisoara), Maja ©koriæ (DKSK), Nata¹a Krnjetin (Hemofarm ©tada)Biljana Stjepanoviæ (Radivoj Koraæ), Kristina Baltiæ (AJM Maribor), Dajana Butulija (Partizan Galenika), Ana Daboviæ (Wisla Can-Pack), Sara Krnjiæ (UE Sorpon), Jelena Maksimoviæ (Energa Torun), Marina Mandiæ (Hemofarm ©tada), Ivanka Matiæ (Galatasaray), Jelena Milovanoviæ (Szpartak Moszkva).


Montenegró: Jelena ©keroviæ (Szpartak Moszkva), Iva Perovanoviæ (CCC Polkowice), Jelena Dubljeviæ (Nagyezsda Orenburg), Ana Baletiæ, Milka Bjelica (Wisla Can-Pack), Anna De Forge (Kayseri KASKI), Shay Murphy (Ros Casares Valencia), Ana Turèinoviæ (Faenza), Nata¹a Popoviæ (Buduænost-Podgorica), Milica Jovanoviæ (Umbertide), Sne¾ana Aleksiæ (Szpartak Noginszk), Maja Milutinoviæ (Mladi Kraji¹nik), Sanja Kne¾eviæ (Mladi Kraji¹nik), Jelena Æulafiæ (®eljeznièar), Marija Vujadinoviæ (Buduænost-Podgorica), Bo¾ica Mujoviæ (Buduænost-Podgorica), Ma¹a Stani¹iæ (Roling), Milica Milo¹ev (Buduænost-Podgorica), Jasmina Bigoviæ (Buduænost-Podgorica), Marina Vuèetiæ (Primorje), Biljana Turèinoviæ (Roling).

A C-csoport alakulatai közül a belgák és a hollandok hirdettek csapatot. A belgáknál javában zajlik a generációváltás, a veterán nagy nevek közül már Ann Wauters és Kathy Wambe sincs ott a keretben. Ellenben a 24 játékosból kilencen 20 év alattiak. A 2010-es U17-es Világbajnokságon bronzérmes és a 2011-es U18-as EB-n aranyérmes alakulatukból pedig bizonyíthat a két legnagyobb ász Emma Meesseman és Julie Vanloo. A hollandokat részben ismerhetjük a tavalyi soproni pótselejtezõrõl, ahol nagyon jó benyomást keltettek. Az utánpótlás eredményeik továbbra is elismerésre méltóak, de Euroliga játékosuk nincsen.

Keretek

Hollandia: Natalie van den Adel (Challenge Sports Renes Inland), Myrthe Beld TV (Saarlouis Royals), Sharon Beld (EVO Newbasket Oberhausen), Anouk Biesters (Lekdetec.nl Batouwe), Tanya Bröring (Jopisa Ciudad de Burgos), Kirsten Daamen (Central Connecticut State University), Francis Donders (Herzogenburg), Naomi Halman (Faenza), Kim Hartman (Probuild Lions), Marianne van der Hoek (Eurosped Twente), Marlou de Kleijn (CTO Amsterdam/Ibiza), Maaike Klein (Codigalco Carmelitas Ourense), Leonie Kooij (Celta Vigo), Fieke Ligthart (Lekdetec.nl Batouwe), Rianne de Roos (Dexia Namur), Rachel Roubehie-Fissa (Challenge Sports Renes Inland).


Belgium: Julie Allemand (Point Chaud), Hatty Bende Belobi (Mondeville), Dana Boonen (Kangoeroes-Boom), Evelien Callens (VS Praha), Marjorie Carpreaux (Solna Vikings), Miete Celus (Sint-Katelijne-Waver), Romina Ciappina (Erg Priolo), Antonia Delaere (Kangoeroes-Boom), Anke De Mondt (Wisla Can-Pack), Sien Devliegher (Blue Cats), Sofie Hendrickx (Kangoeroes-Boom), Sara Leemans (Sint-Katelijne-Waver), Lien Lentacker (Blue Cats), Noémie Mayombo (Point Chaud), Emmanuella Mayombo (Point Chaud), Emma Meesseman (Blue Cats), Inge Meylemans (Kangoeroes-Boom), Virginie Michiels (Spirou Monceau), Ann-Katrien Nauwelaers (Sint-Katelijne-Waver), Jana Raman (Waregem), Jasmina Rosseel (Blue Cats), Anne-Sophie Strubbe (Kangoeroes-Boom), Julie Vanloo (Waregem), Laurence Van Malderen (Belfius Namur).

A D-csoport alakulatai közül a svédek és a németek hirdették ki a csapatukat. A németek tavaly a magyar válogatottat búcsúztatták a pótselejtezõk során, de abból a csapatból Lea Mersch, Birte Thimm, Katharina Kühn és Petra Gläser már nem vállalta idén válogatottságot. A németek legnagyobb vesztesége azonban nem õk, hanem Linda Fröhlich, aki tavaly visszavonult. Így hosszú idõ után Euroliga játékos nélkül maradtak.

A svédek évek óta feljövõben vannak és az idei keretük már egyértelmûen az utánpótlás tornákon villogó fiataljaikra épül, a 15 fõs csapatból csak hárman idõsebbek 25 évnél. A nagy nevek természetesen az Eldebrink-ikerpár, Louice Halvarsson és a WNBA drafton is elkelt, Brnóban villogó Farhiya Abdi.

Keretek
Németország: Sarah Austmann (Evo NB Oberhausen), Romy Bär (Challes-les-Eaux), Anne Breitreiner (Villeneuve d´Ascq), Charmaine Callahan (Wolfenbüttel Wildcats), Katharina Fikiel (Wolfenbüttel Wildcats), Sonja Greinacher (Gonzaga University), Svenja Greunke (Rhein Main Baskets/TV Langen), Roli-Ann Haldin (Wolfenbüttel Wildcats), Karolin Holtz (Rhein Main Baskets), Lisa Koop (BC Pharmaserv Marburg), Pia Mankertz (BG ´89 Avides Hurricanes), Tina Menz (BC pharmaserv Marburg), Anna-Lisa Rexroth (Rhein Main Baskets/TV Hofheim), Dorothea Richter (Heli Donau Ries), Stephanie Wagner (Rhein Main Baskets/TV Langen).


Svédország: Malin Aasa (Norrköping Dolphins), Farhiya Abdi (Frisco IMOS Brno), Frida Aili (Northland Basket), Kadidja Andersson (Ruzomberok), Anna Barthold (Northland Basket), Elin Eldebrink (ZVVZ USK Praha), Frida Eldebrink (ZVVZ USK Praha), Frida Grahn (Northland Basket), Louice Halvarsson (Bracco Geas), Tanya Massamba (Norrköping Dolphins), Maria Nilsson (Norrköping Dolphins), Agnes Nordström (Sallén), Jennifer Stjärnström (San Martino di Lupari), Martina Stålvant (Frisco IMOS Brno), Stefanie Yderström (University of Miami).

Az E-csoportból a lettek helyzetével már korábban nagy terjedelemben foglalkoztunk. Itt még a görögök hozták nyilvánosságra a keretüket. A legfontosabb hír a hellén hívek számára, hogy az új szövetségi kapitány Alekos Daglas továbbra is számíthat Evanthia Maltsi szolgálataira. A pályafutása utolsó szakaszában járó zseni még egy nyarat bevállalt a nemzeti csapatban, ami úgy kellett a görögöknek, mint egy falat kenyér. Súlyos térdsérülés miatt a Bourges klasszisa Styliani Kaltsidou ugyanis nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére.

Keret
Görögország: Dimitra Kalentzou, Olga Chatzinikolaou, Aikaterina Sotiriou, May Kotsopoulous, Iouliti Lymoura (Athinaikos), Zoi Dimitrakou (Charleville), Pelagia Papamichail (Panionios), Afroditi Kosma (Panathinaikos), Aikaterini Spatharou (Proteas Voulas), Anthi Chatzigiakoumi (Florida Golf Coast University), Artemis Spanou (Robert Morris Umiversity), Ria Pateraki (Lamar University), Fedra Skiadopoulou, Nafsika Stavridou (Aris), Ioanna Diela (DASAL), Evanthia Maltsi (CCC Polkowice).


Olimpiai selejtezõk csapatai

A csoportok beosztása:
A-csoport: Japán, Puerto Rico, Törökország
B-csoport: Argentína, Csehország, Új-Zéland
C-csoport: Horvátország, Korea, Mozambik
D-csoport: Kanada, Franciaország, Mali

A selejtezõ házigazdája Törökország lesz. Esetükben az Európa-bajnoki ezüstérmes csapatból minden meghatározó ember a szakmai stáb rendelkezésére áll. A legérdekesebb kérdés a törököknél, hogy a két honosított játékosuk közül – Nevin Nevlin és Quanitra Hollingsworth – ki mellett teszi le a voksát a szakmai stáb.

A csehek elõzetes keretében annyi változás található 2011-hez képest, hogy a tavalyi EB-t kihagyó Hana Horakova az ígéretéhez híven visszatért és ott van a keretben Ilona Burgrova is, aki tavasszal bokasérülés és mûtét miatt egy percet nem játszott.

A horvátok keretet nem hirdettek. Náluk a legérdekesebb hír, hogy kísérletet tettek Nicole Powell honosítására, de az amerikai játékos az U19-es világbajnokságon 2001-ben már játszott az amerikai válogatottban, így elvileg nem szerepelhet a horvátoknál. Az ügy jelenleg áll és zajlanak az egyeztetések, illetve a szabályértelmezési viták a FIBA illetékeseivel. A horvátok az amerikai játékossal a hírek szerint mindenben megállapodtak.
 

Keretek
Törökország: Nevriye Yılmaz (Fenerbahçe), Esmeral Tunçluer (Fenerbahçe), Birsel Vardarlı (Fenerbahçe), Nevin Kristen Nevlin (Fenerbahçe), Nilay Kartaltepe (Botaºspor), E. Tuğba Palazoğlu (Mersin Bºb.), Bahar Çağlar (Galatasaray), Naile Çırak (Botaºspor), Gülºah Akkaya (Optimum TED A.K), Iºıl Alben (Galatasaray), Pınar Demirok (Kayseri Kaski), Özge Yavaº (Optimum TED A.K), ªaziye İvegin (Galatasaray), Yasemin Horasan (Beºiktaº), Seda Erdoğan (Ceyhan Belediyesi) Esra Ural (Kayseri Kaski), (Westmont Üni.), Y. Begüm Dalgalar (Tarsus), Quanitra Hollingsworth (UNI Seat Gyõr).


Csehország: Lenka Bartakova (Hradec Kralove), Katerina Bartonova (VS Praha), Ilona Burgrova (ZVVZ USK Praha), Katerina Elhotova (ZVVZ USK Praha), Alena Hanusova (Frisco Brno), Michala Hartigova (Hradec Kralove), Hana Horakova (Jekatyerinburg), Katerina Krizova (Strakonice), Petra Kulichova (ZVVZ USK Praha), Tereza Peckova (Frisco Brno), Petra Reisingerova (VS Praha),Kamila Stepanova (MBK Ruzomberok), Zora Skrabalova (Strakonice), Michaela Uhrova (Strakonice), Jana Vesela (Ros Casares Valencia), Eva Viteckova (ZVVZ USK Praha), Katerina Zohnova (Mondeville), Michaela Zrustova (ZVVZ USK Praha).

Olimpián résztvevõ csapatok

Az Egyesült Államok és Ausztrália keretével már sokat foglalkoztunk. Az oroszoknál is megtörtént az elsõ keretszûkítés. A kezdeti 25 fõs csapathoz képest Ekaterina Ruzanova, Svetlana Abrosimova és Anastasia Logunova szolgálataira nem tart igényt Boris Sokolovsky. Itt a legnagyobb név Abrosimova, aki azért marad ki a válogatottból, mert a szakvezetés szerint nincs játékban. Az orosz klasszis idén Jekatyerinburgban az Euroligában 15, a bajnokságban 11 percet átlagolt. Az oroszokhoz kapcsolódó hír, hogy július közepén csatlakozik be a válogatott munkájába Becky Hammon.

Keret
Oroszország: Elena Danilochkina (Nagyezsda Orenburg), Katerina Keyru (Chevakata Vologda), Becky Hammon (Szpartak Moszkva), Tatiana Popova (Dinamo Moszkva), Natalia Zhedik (Nagyezsda Orenburg), Ilona Korstin (Perfumerias Avenida), Evgenia Belyakova (Szpartak Moszkva), Olga Arteshina (UMMC Jekatyerinburg), Maria Cherepanova (Chevakata Vologda), Anastasia Shilova (Dinamo-GUVD Novoszibirszk), Irina Sokolovskaya (Dinamo Moszkva), Natalia Vodopyanova (Dinamo Kurszk), Marina Kuzina (Szpartak Moszkva), Tatiana Vidmer (UMMC Jekatyerinburg), Natalia Myasoedova (Dinamo-GUVD Novoszibirszk), Anna Petrakova (Dinamo Kurszk), Natalia Vieru (Good Angels Kosice), Nadezhda Grishaeva (Arras), Ekaterina Lisina (Dinamo Kurszk), Irina Osipova (Szpartak Moszkva).

Minden játékosnál zárójelben az a csapat szerepel, ahol a 2011/2012-es évadban szerepelt.

Hirdetés