Hirdetés
Archivum

Alba Torrens egyedülálló éremkollekciója:

:

Hirdetés

Javában zajlik Palma de Mallorcán a spanyol válogatott felkészülése a szeptember végi tenerife-i Világbajnokságra. A csapat múlt heti médianapján az Ultima Hora Mallorca címû lapnak adott interjút Alba Torrens.

Fotó: ultimahora.es

Fotó: ultimahora.es

Alba Torrens Európa minden idõk legeredményesebb nõi kosárlabdázói közé emelkedett áprilisban, amikor a soproni Euroliga Final Four végén az UMMC Jekatyerinburg csapatával ismét felért Európa csúcsára.

A nemzetközi sorozatokat tekintve a spanyolok zsenijének válogatott szinten hét érme van felnõtt tornákról. Kétszer nyert Európa-bajnokságot (2013, 2017), szerzett világbajnoki (2014) és olimpiai (2016) ezüstérmet, illetve két Európa-bajnoki (2009, 2015) és egy világbajnoki (2010) bronzérmet is ünnepelhetett Spanyolországgal.

Klubszinten aktuális csapataival négy Euroligát nyert. A Salamancával 2011-ben kezdõdött a nagy sorozat, majd a Galatasaray (2014) és kétszer a Jekatyerinburg (2016, 2018) alakulatával is felért a csúcsra. „Az elsõ az Avenidával különleges, de a Galatasaray csapatával elért siker is az, hiszen súlyos sérülés után tértem vissza. A Jekatyerinburggal megszerzett két gyõzelem pedig azt mutatja, hogy mennyire nehéz feladat megnyerni az Euroligát.” – mondta a lap munkatársának Torrens, aki az orosz sztárcsapattal gyarapíthatja a jövõben is eredménylistáját. Még tavasszal ugyanis 2020-ig aláírt a Jekatyerinburghoz.

A válogatott sikerek közül Torrens beszélt elsõ felnõtt érmérõl, amikor a 2009-es lettországi Európa-bajnokságon harmadik helyen zártak a spanyolok. „Az elsõ érem kapcsán ami nagyon emlékezetes maradt az a szintlépés élménye. Ahogy tudatosult bennem, hogy az már nem az utánpótlás szintje és mennyire meg kell dolgozni azért, hogy legyen esély érmet nyerni.” – fogalmazott a klasszis játékos, aki a 2010-es világbajnoki bronzérmet „történelmet pillanatként” írta le múltidézõjében. Ezt követõen pedig a 2013-as Európa-bajnoki címrõl mesélt. Franciaországot saját közönsége elõtt gyõzték le 70-69-re egy máig emlékezetes meccsen.

„Súlyos sérülésbõl tértem vissza. Ez még különlegesebbé teszi azt az eredményt. Soha nem fogom elfelejteni.” – mondta Torrens, aki egy évvel késõbb már világbajnoki döntõre készülhetett hazája válogatottjával. „A 2011-es bukás megtanított minket arra, hogy minden tornán a nulláról indulunk. Kiválóan felkészültünk, nem foglalkoztunk a 2013-as aranyéremmel és minden remekül sikerült végig. A Törökország elleni elõdöntõ különleges élményt jelentett. Történelmet írtunk a döntõbe jutással. Az Egyesült Államok elleni döntõn élveztük a játékot, az az ezüstérem arannyal ért fel nekünk.” –összegzett Torrens.

A 2015-ös Európa-bajnokság bronzérmet hozott Spanyolországnak, de ezt követõen az olimpiai selejtezõn nagyon jól ment nekik a játék. Rióban pedig olimpiai ezüstérmet szereztek. „Azzal a céllal utaztunk ki, hogy éremért küzdhessünk. Az ezüstérmet viszont kevesen gondolták volna elõzetesen, de mi hittünk benne.” – jelentette ki Torrens. Tavaly nyáron a spanyolok toronymagas favoritként várták a csehországi Európa-bajnokságot és magabiztosan el is hódították a trófeát. Az MVP pedig Alba Torrens lett. Ezen az eseményen inkább az eredménykényszer volt hatalmas. „Pontosan tudtuk, hogy nagyon vékony a határ a siker és a bukás között. Végül minden jól alakult.” – zárta múltidõzõjét a spanyol válogatott sztárja.

Hirdetés