Hirdetés
Archivum

Alexandria Quigley remeklésével 1-0 a Pécsnek:

:

Hirdetés

Alexandria Quigley varázsolt, a Pécs pedig 6 ponttal gyõzött a magyar bajnoki döntõ elsõ mérkõzésén. Az egész találkozón a MiZo uralta a játékot, a Sopron ritmustalanul és pontatlanul játszott, így hazai pályán szinte esélye sem volt legyõzni a játékból érkezõ és extázisban pattogtató ellenfelét.

Kezdõdtek már úgy beszámolók, hogy pécsi csoda… búcsúztunk kedden a pécsiek döntõbe kerülésekor. És lám pénteken mi lett az elsõ mondat: Csodát tett a MiZo Sopronban! Hatalmas kérdõjelek voltak a mérkõzés elõtt azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb: játékból érkezni vagy könnyed elõdöntõk után 6 nap pihenõvel várni a finálét. Így kívülrõl, hölgyekrõl lévén szó inkább a pihenõs forgatókönyv tûnt nyerõnek, de ugyanennyi érvet lehetett hozni a lendület mellett is.

Lassan gyülekeztek a nézõk a soproni MKB Arénában, 25 perccel a találkozó elõtt csak a megnövekedett médiaérdeklõdésbõl, pontosabban a készülõdõ televíziós stábból lehetett következtetni rá, hogy itt magyar bajnoki fináléra kerül sor. A feldobásra azonban háromnegyed ház és szerencsére igazi döntõ hangulat kerekedett.

Két gyors soproni kosárral, Milovanovics és Holt dupláival kezdõdött a finálé. Ezt követõen azonban a Pécs belelendült és 11-12-nél már vendég vezetést ünnepelhetett a déli határszélrõl érkezõ lelkes szurkolósereg. Ezt követõen fej-fej mellett haladtak az együttesek, de inkább a hazaiak akarata érvényesült. A Pécs abba kapaszkodhatott, hogy a sérüléssel bajlódó Ohlde helyettesítésére csatasorba állított Krnjics és Turóczi meglepõen élesnek tûnt. Az eddig keveset mutató szerb helyenként botladozva, de lelkesen és keményen játszott, ezt a meccs végére összegyûjtött 12 pontja is mutatja. Turóczi dobásai pedig a legjobbkor ültek. A játék képe alapján így reális volt a 19-19-es eredmény.

A hazaiaknál Holt és Horti játszott a döntõnek megfelelõ ritmusban. Székely Norbert télen igazolt csodafegyvere, a héten Calici-vírussal küzdõ Toliver azonban többször egyéni megoldásokat választott, amik közül nem mindegyik bizonyult jó döntésnek.

A második negyedben választ kaptunk a bevezetõben feltett kérdésre, a lendület tûnt a jobb felvezetõnek. A Pécs, furcsa ezt leírni, de sokkal dinamikusabb, ütemesebb volt ellenfelénél, legalábbis a játékrész elsõ 5 percében. Quigley is ekkor kezdett hozzászólni a párbeszédhez. A hazaiak pedig ezekben a percekben sokat hibáztak, elsõsorban mentálisan tûnt gyengébbnek ellenfelénél a Sopron. A második 10 perc utolsó 4-5 percére viszont leült a MiZo, védekezésben teljesen szétestek a vendégek. Sorra maradtak le a fekete mezesek a riválisaikról, ráadásul rengeteg testi érintkezéssel is játszott a Pécs. Ennek megfelelõen a MiZo teljes joggal 14 faultot gyûjtött az elsõ 20 percben, ami még egy ennél kisebb téttel bíró összecsapáson is megengedhetetlen, nemhogy egy bajnoki fináléban.

A védekezésben zónára váltó Sopron viszont hatalmasat hibázott, nem élt ellenfele mélypontjával. Továbbra is csak Amber Holt pörgött megfelelõen. Igaz az amerikai vendégmunkás világklasszis produkcióval rukkolt elõ ezen a hideg áprilisi estén. Holt végül 20 pontig, 7 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott, miközben kiharcolt 7 személyi hibát. A többiek viszont keveset tettek a közösbe, Hortinak és Hontinak akadtak még szép megmozdulásai, de például Milovanovics szokatlanul visszafogott volt. A gondok ellenére a szünetben 41-40-es soproni vezetést mutatott az eredményjelzõ.

A szünetben mindkét edzõnek bõven akadt dolga, a Sopronnál a játék ritmusát kellett volna megtalálni és valahogy fel kellett volna gyorsulniuk a hazai játékosoknak. A vendégeknél pedig a védekezésen kellett finomítani, mert az elsõ félidei produkció nem sok jót vetített elõre.

A harmadik negyed Quigley triplájával indult. Ezzel visszavette a vezetést a Pécs. A Sopronnál ekkor kevés dicsérni való teljesítményt láttunk, ennek ellenére joggal bizakodhattak a sikerben a hazai drukkerek, mivel a végül 16 pontig jutó Toliver az elsõ félidei apátia után kezdett belelendülni a játékba. Szebbnél szebb találatainak köszönhetõ, hogy nem húzott el jobban a Pécs. A MiZo legnagyobb elõnye ebben a szakaszban 49-56-nál hétpontos különbség volt. Az utolsó másodpercekben a két irányító, Iványi és Toliver gyors kosárváltása után 58-63-as pécsi vezetéssel mentek a csapatok a kisszünetre.

A negyedik negyed hosszas kosárcsenddel indult. A küzdelem dominált, 2 és fél perc alatt mindössze két pécsi pontot jegyezhettünk fel, azok is Vajda büntetõibõl születtek. Igaz ezen találatok 7 pontos baranyai elõnyt hoztak. A Sopronnál a 15 egységig jutó Horti Dóra tartotta a lelket társaiban, két kosarával maradtak meccsben a hazaiak, miközben Fûzy Ákos szerencsével sem hadilábon álló tanítványai fokozatosan növelték az elõnyüket. A végül 25 pontig jutó Quigley triplája után 64-74-nél nõtt elõször 10 pontosra a különbség.

Az utolsó 3 percre maradtak a személyi hibák és az ellenfél elhibázott büntetõiben való bizakodás a hazaiaknál. Ez ritkán szokott bejönni, de most majdnem. A Pécs ugyanis siralmasan büntetõzött, 20 másodperccel a vége elõtt 77-81-nél Quigley két büntetõt ki is hagyott, ekkor pedig ha leszedi a lepattanót a Sopron, akár az egyenlítésért is támadhatott volna, de nem tette. A labda a fekete mezesekhez pattant. Végül 77-83-ra nyert a Pécs és várhatja elõnybõl a folytatást, melyre kedden kerül sor a baranyai megyeszékhelyen!

A MiZo Pécs 2010 azzal nyert, amivel eddig csomó fontos csatát elveszített, a kispadjával. A pad 49 pontot hozott Fûzy Ákoséknak. A Sopron elsõsorban mentálisan volt gödörben, a játékosok nem pörögtek megfelelõen, nem volt üteme a hazai játéknak. Az 1-0-s pécsi elõny ellenére nem lefutott a döntõ, ha a Sopron formába lendül keddig, a pályaelõny gyorsan visszakerülhet a Hûség városába.

Eredmény

MKB Euroleasing Sopron–MiZo Pécs 2010 77–83  (19–19, 22–21, 17–23, 19–20)

Hirdetés