Hirdetés
Európa

Allie Quigley a játékosok szükséges pihenőjéről, regenerálódásáról:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államokban idén ősszel ismét a címlapokra kerültek a kosárlabda szaklapokban a játékosok szükséges pihenőjét, regenerálódási idejét boncolgató témák. A Chicago Sun Times Allie Quigley-t kérdezte erről.

Allie Quigley a Chicago Sky legidősebb és a 2019-es naptári évet nézve legtöbb mérkőzést játszó játékosa. Ez abból adódik, hogy még tavasszal az Euroliga után az Európa Kupában folytatták a Famila Schio-val, miközben az olasz versenynaptár is igen sűrű. Emellett a WNBA-ben egyetlen összecsapást sem kellett kihagynia a 33 éves klasszisnak, ami 34 alapszakasz és 2 rájátszást találkozót jelentett. Azóta Quigley már a Jekatyerinburg játékosa és Oroszországban is minden olyan találkozón szerepelt, ahol a szabályok engedték. A helyi kupában nem léphetnek pályára légiósok, ennyi kivétel volt.

Ősszel a legnagyobb visszhangot az váltotta ki, amikor a Los Angeles Clippers sztárja Kawhi Leonard országos TV-közvetítésre kijelölt rangadót hagyott ki, az un. “load management” miatt. Quigley szerint minden ilyen döntés helyes, hiszen az egészség az első. “Amikor fiatalabb voltam még a szabadnapokon is azt mondtam, hogy le kell menni a terembe. Most már sokkal jobban hallgatok a szervezetemre. Ahogy idősödöm, egyre inkább megértem, hogy a szabadnap, a pihenés mennyire fontos az egészség megőrzése szempontjából.” – mondta a Sky és a Jekatyerinburg klasszisa.

Fotó: UMMC Jekatyerinburg

Emlékezetes pillanata volt a tavasznak, amikor igen indulatosan nyilatkozott a Sky másik játékosa Cheyenne Parker a dél-koreai klubja háromórás edzéseiről és arról, hogy szinte kizsigerelték. “Szerencsére Jekatyerinburgban ilyen szempontból sokkal megértőbbek. Azzal, hogy James (James Wade a Chiago Sky vezetőedzője) a szakmai stáb tagja, jobban belelátnak a helyzetünkbe.” – tette hozzá Quigley, elismerve, hogy nem mindenhol van így. Maga is tapasztalta, amikor korábbi állomáshelyein szembesítették azzal: a WNBA játékosok kedvéért a klub és a szakmai stáb szokott munkarendjét nem módosítják.

Bár sokat bírálták a WNBA-t az utóbbi időben, hogy a játékosok érdekeit nem tartja szem előtt – különösen igaz ez az utazási szempontokra -, de Quigley arra figyelmeztetett, hogy összességében nem lehet panasz a ligára. “Jó munkát végeznek és törődnek azokkal a játékosokkal, akik európai szezonból jönnek és több pihenőre van szükségük vagy éppen a szezon tömörsége miatt nincs annyi kemény edzés.” – tette hozzá a magyar állampolgársággal is rendelkező klasszis. Felvetették Quigley-nek, hogy most már a fiatalokra is jobban figyelnek. Az NBA-ben például a Memphis az egyik újoncát, Ja Morant-ot is pihentette, akit nyári térdműtéte után nem akarták erőltetni. “Ez már amolyan trend a sportágban, hogy hogy a fiatalok is körültekintőbbek.” – tette hozzá.

Fotó: UMMC Jekatyerinburg

 

Hirdetés