Hirdetés
Archivum

Allison Tranquilli-t beiktatták a “Hírességek Csarnokába” Ausztráliában:

:

Hirdetés

A hétvégén rendezték az Ausztrál Kosárlabda Szövetség nagyszabású gáláját, melyen köszöntötték a sportág azon meghatározó alakjait, akiket 2019-ben a Hírességek Csarnokába választottak. Közöttük volt a hazánkban két évet töltõ Allison Tranquilli is.

Fotó: wnbl.com.au

Fotó: wnbl.com.au

Azok számára, akik kitartóan követték a nõi kosárlabdázás világát, Allison Tranquilli eredménysorát nem kell bemutatni. Hazájában pályafutása kezdetén történelmet írt, hiszen egymást követõ két évben (1992, 1993) megkapta az év újonca címet. Az egyetlen olyan játékos, akit év újoncaként a WNBL MVP-jének is megválasztottak ugyanabban az esztendõben. 1993-ban ugyanis mind a két címet megkapta 21 évesen.

Ezt követõen egy szép és igencsak eredményes pályafutás vette kezdetét. Három Világbajnokságon és két Olimpián erõsítette az ausztrál válogatottat. Atlantában 1996-ban már pályára lépett az elsõ olimpiai érmét szerzõ ausztrál válogatottban és ezt a bronzérmet 2004-ben Athénban sikerült megismételnie. Az 1998-as és a 2002-es Világbajnokságon pedig szintén bronzérmet nyert.

Tranquilli kapcsán rendszeresen kiemelik, hogy példás hozzáállással mindig a nemzeti csapat rendelkezésére állt, amikor az egészsége engedte. Összesen 242 mérkõzésen húzhatta magára a válogatott mezt. Az ausztrál bajnokságban három csapatban (Melbourne Tigers, Dandenong Rangers, Bulleen Boomers) 227 tétmeccsen lépett pályára és ezen felül tudott nemzetközi karriert is felépíteni. Két évet töltött Spanyolországban, míg Európában a legnagyobb klubsikereit Pécsett érte el.

Fotó: AFP/ATTILA KISBENEDEK

Fotó: AFP/ATTILA KISBENEDEK

Mint ismert a kiváló játékos 2002 és 2004 között szerepelt Magyarországon. Az azóta már megszûnt pécsi csapatot erõsítette. 2004 tavaszán tagja volt a hazai pályán Euroliga bronzérmet szerzõ együttesnek is.

Allison Tranquilli legszebb pillanata

Hirdetés