Hirdetés
Archivum

Amanda Zahui a közéleti szerepvállalásáról:

:

Hirdetés

Svédországban Amanda Zahui januárban a figyelem középpontjába került. A kiváló center nem csak a pályán mutat kiváló teljesítményt, de közéleti szerepvállalása is jelentõs. Errõl beszélt a svéd rádió 45 perces porté mûsorában.

Fotó: sverigesradio.se

Fotó: sverigesradio.se

Amanda Zahui az év elején kapta meg a Svéd Televízió sportszerkesztõségének különdíját a Sportspegelnpriset. Az elmúlt szezont Sopronban töltõ klasszis magas játékos ugyanis hazájában aktív közéleti tevékenységet folytat, több rasszizmus elleni kampánynak is aktív résztvevõje, támogatója.

A rádiós beszélgetés során szóba került a januári díjátadó, mely után azok is megismerhették Zahui nevét, akik nem követik a nõi kosárlabdát. Rendkívül inspiráló beszédet mondott, ráadásul formabontó módon mezítláb.

Sokan figyelemfelkeltõ politikai akcióként mutatták be, hogy cipõ nélkül állt ki a színpadra a nagyszabású gálán. Már-már az NFL játékoshoz, Colin Kaepernick-hez hasonlították, aki letérdelt az amerikai himnusz alatt, ezzel tiltakozva a társadalmi igazságtalanságok ellen. Mint azonban Zahui elmondta, neki semmi ilyen szándéka nem volt. Nagyon izgult a beszéde elõtt, az ájulás szélén állt és nem mert kockáztatni azzal, hogy esetleg egy magas sarkú cipõben – amiben egyébként is nehéz menni – megbotlik.

Ez volt a porté mûsor legkönnyedebb része. Ezen felül ugyanis rendkívül kemény témákat érintettek. Zahui saját példáján keresztül mutatta be, hogy miért fontosak a felvilágosító kampányok, a rasszizmus elleni kiállás. Amiket maga is támogat.

Iskolai bajnoki mérkõzésen történt meg vele az eset 11 és fél évesen, hogy az egyik szülõ bekiabált: “negró majomnak” nevezte és azt ordította, hogy menjen haza. Zahui édesanyja is ott ült a lelátón. Komoly szóváltás alakult ki és végül a játékvezetõk félbeszakították a mérkõzést. Zahui ott sírt egyedül a pályán és nem értette, hogy az emberek miért ennyire kegyetlenek.

A kiváló center az Egyesült Államokban tanult és a WNBA miatt májustól szeptemberig New Yorkban él. “Ott inkább “napbarnítottnak” számítok az átlagemberek szemében. Ahhoz viszont elég színes vagyok, hogy a rendõrök többször igazoltassanak vagy ha betérek egy elegáns étterembe, akkor a pincér inkább egy hátsó, kevésbé elõtérben lévõ asztalhoz vezessen.” – mondta Zahui.

 

Zahui többször hangsúlyozta, hogy szeretné az ismertségét felhasználni a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelemben. Fontosnak tartja, hogy a bevándorlók beilleszkedését segítse, saját példáján keresztül erõt adva. Januárban a díjat is ezért kapta.

Mint ismert, a Basket Gäris munkájában vállalt szerepet. Ennek keretében Stockholm Vårby városrészében, ahol a lakosság 78%-a bevándorló, kosárlabdázók, testnevelõ tanárok, rendszeresen edzést tartanak fiatal lányoknak. Ebben a városrészben mindössze a gimnazista lányok 5%-a sportol rendszeresen, ami rendkívül rossz arány. Az egészségmegõrzés mellett azon dolgoznak, hogy a sporton keresztül az integrációt is elõsegítsék.

“Szeretnék arról beszélni, hogy többek között Isten segítségével is, eljuthattam odáig az életben, ahol most tartok.” – zárta Zahui.

Hirdetés