Hirdetés
Archivum

Amanda Zahui rangos elismerése Svédországban:

:

Hirdetés

Rangos elismerésben részesült hazájában Amanda Zahui, a Sopron Basket svéd válogatott centere.

Fotó: SVT Sport

Fotó: SVT Sport

A Svéd Televízió sportszerkesztõsége 1999 óta adja át a Sportspegelnpriset, amit magyar fordításban a soproni klub honlapjához hasonlóan mi is Sport Motivációs Díjnak feleltetnénk meg. Olyan sportolókat díjaznak, akik a sportpályákon túl fontos közösségi szerepet vállalnak és kiemelt társadalmi ügyekben igyekeznek dolgozni pozitív változásokért. A gálát hétfõn este tartották és Zahui szívhez szóló beszédben köszönte meg az elismerést.

Amanda Zahui az elsõ nõi kosárlabdázó, aki megkapta ezt a díjat. A Sopron Basket centere rendkívül fontos programhoz adta nevét hazájában. A Basket Gäris munkájában vállalt szerepez. Ennek keretében Stockholm Vårby városrészében, ahol a lakosság 78%-a bevándorló, kosárlabdázók, testnevelõ tanárok, rendszeresen edzést tartanak fiatal lányoknak. Ebben a városrészben mindössze a gimnazista lányok 5%-a sportol rendszeresen, ami rendkívül rossz arány. Az egészmegõrzés mellett azon dolgoznak, hogy a sporton keresztül az integrációt is elõsegítsék.

Zahui a beszédében szintén azt emelte ki, hogy szeretne pozitív példával élni. Õ is hasonlóan nehéz helyzetbõl indult, bevándorlók gyermekeként ismerkedett meg a sporttal. Mégis eljutott a WNBA-ig, válogatottságig és európai topcsapatokig.

Fotó: SVT Sport

Videó:

Hirdetés