Hirdetés
USA

Amekkora segítség, akkora átok:

:

Hirdetés

Május 26. a legfontosabb dátum lett a WNBA-ben az idei tavasz során. Éjfélig kell a csapatoknak leadniuk a 12 főre szűkített keretüket.

Május közepén jelentette be a WNBA, hogy június 1-től megkezdődik a bérfizetés ligában. Amikor a határozatot meghozták, akkor még tárgyaltak ennek a részleteiről. Azóta tudjuk, hogy május 26-ig a csapatoknak az 1,3 millió dolláros fizetési sapka alá és maximum 12 főre kell csökkenteniük a kereteiket.

A kialakult helyzet rendkívüli szakmai kihívás elé állítja a WNBA klubok stábjait

– jegyzi meg az AP szakírója.

Egyik oldalról óriási segítség, hogy maximum 144 játékos a szerződésének megfelelően június 1-től megkapja a juttatását. Ahogy arról beszámoltunk: a kirakatban lévő sztárok európai vagy ázsiai szerepléssel komoly egzisztenciát építettek fel. A többségnek azonban még ezen a szinten is nehézséget okozhat, hogy egész évben eltartsa magát.

A döntés árnyoldala, hogy a csapatoknak a keretszűkítést edzőtáborok nélkül kell megtenniük. Az első lépés az elmúlt egy hét során az volt, hogy azok a játékosok, akik nem életvitelszerűen élnek az Egyesült Államokban, velük megállapodtak, hogy 2020-ra nem csatlakoznak a kereteikhez. A hétvégén ezekről a szerződésbontásokról Elina Babkina vagy Maite Cazorla személyében lapunkban is beszámoltunk.

A nagyobb szakmai veszteség a fiatalokat érte. A WNBA draftról gyakorlatilag az összes második és harmadik körben kiválasztott tehetség kikerült a keretekből. Anélkül, hogy nem bizonyíthatták rátermettségüket a szakmai stábok előtt.

Az egyetemi versenyrendszerből így is alig a női játékosok 1%-a kap lehetőséget a WNBA-ben. A második és a harmadik körös fiatalok esetében ez az a határ, akik kiváló adottságúak, egyértelműen érettek arra, hogy profik legyenek, de nem azok az ösztönös zsenik, akik az első körben elkelnek. Nekik az edzőtábor nem csak azért fontos, hogy rögtön az elején profi szerződést kapjanak, hanem azért, hogy felkerüljenek a radarra. Az edzőik tudják, hogy sérülés vagy egy-egy rutinosabb klasszis későbbi visszavonulása kapcsán bevethetőek lennének. Most egy olyan generáció került ki, akinek ez az esély teljesen elveszett.

Még tisztázatlan, hogy amikor nyáron megnyitnak a csapatok edzőtáborai – ha egyáltalán megnyithatnak -, akkor visszahívhatják-e a mostani keretszűkítés során kikerült fiatalokat. Mivel az 1,3 milliós fizetési sapkára vonatkozó bértámogatás június 1-től él, így vélhetően ez az opció kimarad. A WNBA annyi segítséget tudott ígérni, hogy a járulékokat június 30-ig azoknak is fizetik, akik most kiestek a csapataikból. Ez ugyanakkor az elszalasztott szakmai lehetőséget nem pótolja.

Fotó: WNBA

Hirdetés