Hirdetés
USA

Amikor az edző is történelmet írt:

:

Hirdetés

A hétvégén került sorra a Phoenix Mercury múltidézőjében a 2007-es bajnoki cím emlékezetes pillanatainak felidézése.

A 2007-es phoenix-i diadal nem csak azért volt különleges, mert a Mercury fennállása első bajnoki címét ünnepelhette, hanem Paul Westhead vezetőedzője személye miatt is. A rutinos szakember a sportág első és azóta is egyetlen olyan vezetőedzője, aki az NBA-ben és a WNBA-ben is bajnok lett.

Paul Westhead még 1980-ban ért fel a csúcsra az NBA-ben. A Los Angeles Lakers gárdáját irányította, melynek vezetőedzői posztját Jack McKinney súlyos kerékpár-balesete után vette át. Az újonc Magic Johnson és az akkor minden tekintetben világsztár Kareem Abdul-Jabbar nevével fémjelzett gárda lett a bajnok. Ez volt a Lakers-nél a Showtime – éra első nagy sikere.

A Mercury irányítását 2005-ben vette át Westhead és két évet kellett várni a nagy diadalra. Ugyanazt rohanós, a támadásokat uraló játékot igyekezett meghonosítani, amivel egykoron a férfiaknál a legnagyobb sikerét érte el. A 2007-es finálé ötmeccses párharcot hozott. A mindent eldöntő utolsó találkozót Detroitban nyerték meg. Diana Taurasi, Penny Taylor és Cappie Pondexter voltak annak a gárdának a vezérei.

Fotó: Phoenix Mercury

Hirdetés