Hirdetés
Archivum

Andorrában Eb-selejtezõn szerepel a 3×3-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Andorrában szerepel Eb-selejtezõn a magyar 3×3-as válogatott. A Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Theodoreán Alexandra, Szabó Petra összeállítású csapat a szeptemberi bukaresti Európa-bajnokságon való részvételi lehetõségéért küzd.

Írta: Nagy Norbert

Andorrában kilenc csapat méri össze az erejét. A magyar lányok és a házigazda mellett Lengyelország, Románia, Svájc, Szlovénia, Fehéroroszország, Írország és Ausztria válogatottjai alkotják a mezõnyt. A csapatokat két csoportba osztották. A mieink Romániával, Írországgal, Ausztriával és Lengyelországgal kerültek egy ötösbe. A sorsolási tábla szerint ez az A-csoport, míg értelemszerûen a másik négy gárda alkotja a B-csoportot.

A torna egyenes kieséses szakaszába nyolc csapat jut be, ami azt jelenti, hogy egyedül a magyar lányok csoportjának ötödik helyezettje nem folytathatja a rájtászásban. A tornáról az elsõ négy helyezett kvalifikálja magát az Eb-re. Miután a héten kiderült, hogy Bukarest lesz a kontinenstorna házigazdája, így amennyiben Románia bejut az elsõ négy közé, az ötödik helyezett is Eb-résztvevõ lesz. Ennek megfelelõen akár még egy nagyobb különbségû meccsen is minden pontnak jelentõsége lehet a rangsorolásnál.

Az erõviszonyokról, mint minden 3×3-as esemény elõtt, ezúttal is nagyon nehéz nyilatkozni. Az biztos és egyben ez a legfontosabb, hogy a magyar válogatott tisztességesen felkészült a selejtezõre. Tájékozódva a közvetlen riválisok nemzeti szövetségeinek honlapjain, gyakorlatilag ennél az egy hónapnál egyetlen válogatott sem töltött együtt több idõt. Sõt, jellemzõen június elején kezdték a felkészülést.

Haladjunk sorrendben, a tornát Románia ellen kezdik a lányok. A román csapat nevezési lapján szerepel Gabriela Marginean, akit talán senkinek sem kell bemutatni. Az 5-5 elleni válogatott és a Salamanca egyik legponterõsebb játékosáról van szó. Függetlenül attól, hogy Románia alanyi jogon résztvevõje az Eb-nek, a felkészülés és a ranglista pontok miatt fontos a jó szereplés nekik is. Az biztos, hogy Romániának õszre erõs csapata lesz, nem titkoltan Marginean-nal a fedélzeten érmet nyernének. A második meccsen Írország lesz az ellenfél. Az írek tavaly Bakuban az Európa Játékokon negyeddöntõt játszottak és abból a keretükbõl ketten most is itt lesznek.

A harmadik ellenfélként szombaton Ausztria következik. Velük találkoztunk a felkészülés során és a keretükben helyet kapott Takács Kata is, aki Gyõrben töltött másfél szezont. Ezt a három meccset játssza a válogatott szombaton, míg vasárnapra egy csoportmeccs marad, melyen a lengyelek lesznek a riválisok. A lengyelek egy felemás kerettel készültek: két fiatalabb (1994-es és 1996-os születésûek), illetve két rutinosabb 1982-es születésû játékost neveztek. A tapasztaltabb játékosok közül Agnieszka Makowskának több, mint 10 éves élvonalbeli rutinja van, a fiatalabbak közül pedig az 1994-es születésû Anna Jakubiuk tagja volt a 2014-es A-divíziós U20-as Eb-n 6. helyezett lengyel válogatottnak. Ez is mutatja, hogy komolyan veszik a tornát.

Érdemes egy kicsit a másik csoportra is rápillantani, ahol Szlovéniát és Andorrát mindenképpen ki kell emelni. Két éve a szlovénok ezüstérmesek voltak az Eb-n és abból a keretbõl három játékost most is elhoztak. Andorra pedig nagyon komolyan veszi a 3×3-as szakágat, tavaly Patricia Vicente személyében még a világelsõt is õk adták. Összességében mégis azt lehet mondani, hogy több meghatározó nemzetet elkerült a magyar válogatott a sorsolásnál és így elsõ ránézésre kínálhat kvalifikációs esélyt ez a torna.


A magyar válogatott programja a csoportkörben

Június 25., szombat

14:00 Magyarország – Románia

16:40 Magyarország – Írország

18:30 Ausztria – Magyarország

Június 26., vasárnap

11:20 Lengyelország – Magyarország

Hirdetés