Hirdetés
Magyarország

Anyukája nyomdokaiban, de mégis a saját útját járva – interjú Rátkai Eszterrel:

:

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés

A tavaly nyári, többhónapos kihagyása után Rátkai Eszter – a korábbi kiváló játékos, Eördögh Edit 16 éves lánya – remek formában tért vissza a juniorbajnokságban. A korosztályos válogatott játékos pedig mostanra már az NKA Universitas PEAC felnőtt élvonalbeli csapatába is beverekedte magát – írja az utanpotlassport.hu honlapja.

Bár nehézségekkel is szembe kellett néznie az elmúlt időszakban Rátkai Eszternek, határozottan kijelenthető: megérte Pécsre igazolnia. A Vasasban eltöltött kilenc év után a 16 esztendős irányítóreménység 2021-ben döntött úgy, hogy edző-édesanyjával, a korábbi 48-szoros válogatott Eördögh Edittel a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián folytatja. Majd új állomáshelyükön tavaly tavasszal közösen ezüstérmet nyertek a kadétok országos döntőjében. A nyáron viszont az edző-tanítvány kapcsolat véget ért: Eszter – amellett, hogy a juniorcsapatban természetesen továbbra is főszerepet osztottak rá – az NB I/B-ben folytatta Meszler Balázs vezetésével, míg az anyuka a pécsi serdülők vezetőedzője lett.

“Szerencsére megkönnyítette az elválást, hogy az első pécsi évünk egyfajta átmenetet jelentett. Mivel akkor még egyszerre játszottam a kadét- és a juniorcsapatban is, nem találkoztunk már minden edzésen, csak a fiatalabb együttesben dolgoztunk együtt. – kezdte Rátkai Eszter az Utánpótlássport hírportál szerkesztőjének. – “Összességében teljesen pozitívan fogtam fel ezt a váltást, mert úgy gondoltam, minél több edző foglalkozik velem, annál több új dolgot tanulhatok.”

A korosztályos válogatott ígéretnek ugyanakkor az elmúlt nyolc-kilenc hónap korántsem telt problémáktól mentesen. Hátsérülés miatt az előző nyáron a debreceni U17-es vb-t és a portugáliai U16-os Eb-t is ki kellett hagynia, ezt mintegy négyhónapos kényszerszünet követte, majd október végén tért vissza a saját korosztályában (U18), és a felnőtt másodosztályban is egyre nagyobb szerephez jutott. Kiváló teljesítményére Jovan Gorecs, az Európa-kupában szereplő első csapat szerb vezetőedzője is felfigyelt, így aztán Eszter december óta a ‘nagyokkal’ készülhet, mi több, január elején debütálhatott is az A-csoportban. Eddig négy meccsen játszott (átlagban 14,8 percet), és a BKG ellen már 10 ponttal és 16-os VAL-mutatóval vétette észre magát.

“Nagyon örülök, hogy a sérülésem után ilyen hamar sikerült beverekednem magamat a felnőttkeretbe. A négy hónapos kihagyás alatt rengeteget dolgoztam, erősítettem, külön erőnléti edző és fizioterapeuta segítette a felépülésemet, sok egyéni edzésprogramot kaptam, amiért nagyon hálás vagyok. – nyilatkozta Eszter, aki a döntő legjobbjaként múlt vasárnap Hepp-kupa-győzelemre vezette az NKA Universitas PEAC II. csapatát. – “Érzem magamon a változást és a fejlődést, erősebb vagyok fizikailag és mentálisan, ennek köszönhetően pedig már sokkal érettebben, tudatosabban játszom irányítóként, mint mondjuk egy évvel ezelőtt. Az idősebb, rutinosabb magyar játékosok mellett a korábban WNBA-ben szereplő légiósoktól is rengeteget elleshetek, szóval most minden pillanatát élvezem a kosárlabdának.”

Amit tizenöt éves koráig Eszti fejlődéséhez technikailag és taktikailag hozzáadhattam, azt úgy érzem, megtettem. Neki már új impulzusokra volt szüksége, és a legjobb helyet választotta a fejlődéséhez, illetve a céljai eléréséhez, hiszem a Rátgéber Akadémián minden feltétel adott ahhoz, hogy kihozza magából a maximumot: az egyedülálló infrastruktúra, valamint a kiváló kosárlabda- és erőnléti edzők. Fiatalon, de abszolút felkészülten csöppent bele a felnőtt kosárlabda világába, ami hatalmas lehetőség számára, ugyanakkor rengeteg türelemre lesz szüksége, sok munka vár még rá, hogy képzett, sokoldalú irányító váljon belőle. Ebben remek csapattársak segítik, emellett pedig Jovan Gorecs vezetőedző és a stábja, Iványi Dalma és Daliborka Vilipics a garancia arra, hogy Esztiből idővel kész felnőtt játékos váljon.

– fogalmazott végül Eördögh Edit, aki egészen pontosan kilenc évig volt lánya edzője.

Ez a cikk másodközlés, az eredeti IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Fotó: Rébay Viktor / NKA Universitas PEAC

Hirdetés