Hirdetés
Magyarország

Armaghani Ármin irányítja a BKG-t a következő évadtól:

:

Hirdetés

A BKG-PRIMA NATURA Szigetszentmiklós a hivatalos honlapján jelentette be, hogy Armaghani Ármin veszi át a szakmai munka irányítását a következő évadban is élvonalban szereplő együttesnél.

Az új szakvezetővel a BKG honlapja egy átfogó riportot is készített:

Ismerősen cseng a szigetszentmiklósi sportbarátok körében a neved, hiszen épp a férfi csapat színeiben léptél először pályára a magyar NB I B csoportjában. Mit jelent számodra 2024-ben a klubhűség? Adott-e számodra ez a kapocs valamilyen pluszt a felkérés elfogadásában?

Természetesen adott. 5 évvel ezelőtt a kosárlabda karrierem halála kapujában látott meg Nagy Ágoston egy NB2-es mérkőzésen, és kérdezte, hogy nem akarok e eljönni játszani a BKG NB1/B-s csapatába. Bele is vágtam, és milyen jól tettem! Elképesztően sokat tanultam a játékról Gusztitól, és a BKG-ban éltem meg pályafutásom legszebb pillanatait és sikereit. A BKG mint klub, és Szigetszentmiklós városa is nagyon különleges helyet foglal el a szívembe, sportolói és magánéleti okokból is. Ezáltal akár azt is mondhatnám, hogy a BKG az egyetlen klub, akivel belevágtam volna az edzői kihívásba.

Kosárlabdázó és edző dinasztiából származol. Mit láttál a szüleid arcán, amikor elmondtad nekik, hogy ilyen lehetőséget kaptál? Számítasz a mentorálásukra?

Nagyon szerencsés vagyok, hogy a szüleim mindig támogattak és örültek nekem, bármilyen irányt is vett az életem. Ez itt is így volt, és mindenképpen számítok a segítségükre is, hiszen ebben a szakmában hatalmas tapasztalattal rendelkeznek.

Sokan az egyik legjobb versenyző játékosnak tartanak. Nem lenne csoda, ha az edzői filozófiád is erre a mentális képességre alapulna? Mit vársz a lányoktól, nehéz lesz ezt megmutatni magadból és átadni számukra, hogyan léphetnek még előrébb ezen a téren?

Szerintem is a legnagyobb erényem játékosként a versenyszellem (volt). Véleményem szerint egyébként ezt elég nehéz, vagy talán lehetetlen megtanítani, de személyes cél, hogy a versenyzés szeretete edzőként is ugyanúgy meglegyen. Ha át is ragad a lányokra, az pedig nagy öröm.

Hónapokkal az edzőtábor megkezdése előtt nagyon korai még nevekről és végleges keretről beszélni, de elmondanád, milyen recept szerint alakítjátok a csapatot? Kik segítenek ebben? Hány fiatallal, hány tapasztaltabb játékossal tervezel? Milyen elképzelésed van az import játékosok igazolásával kapcsolatban? Gondolod, hogy a női amatőr bajnokságban jól szereplő csapat jövőre még több előnyt jelenthet a felnőtt csapat számára?

Az alap koncepció, hogy fiatal és bizonyítani vágyó játékosok fogják alkotni a csapat gerincét. Emellé szeretnénk egy-két rutinosabb játékost, akik már hosszú évek óta komoly szerephez jutnak az első osztályban. Nekik a mentoráló szerepük is fontos, illetve nekem is segítség lehet a jelenlétük és rálátásuk a játékra, hiszen én is fiatal vagyok, és ez az első edzői kihívásom. Külföldi játékos, vagy játékosok igazolásában is gondolkodunk, de egyelőre nem ez a legnagyobb fókusz.

A női amatőr bajnokság szerintem évek óta fontos tényező az első osztályú csapatok számára is, hiszen az ottani “fiókcsapatok” jó lehetőséget biztosítanak, hogy azok a játékosok is meccsben legyenek, akik kevesebb lehetőséget kapnak az első csapatokban. Az idei női amatőr csapatnak ezúton is gratulálok, hogy sikerült bejutniuk a legjobb 4-be.

Hogyan szeretnéd növelni a csapat versenyképességét? Az edzésidő jobb kihasználásával, évközi edzőmeccsekkel, nehezebb edzőpartnerekkel? A döntéstanítás kihasználásával? Speciális képzési programmal? Mi a módszer, amivel indulni szeretnél?

Ez egy nagyon jó és összetett kérdés, amire valószínűleg egy 40 oldalas esszét is tudnék írni. Az én felfogásom szerintem a modernebb kategóriába tartozik, a koncepciót szeretnénk a játék olvasása köré építeni. Cél több olyan játékelemet behozni ebbe a bajnokságba, ami nem igazán volt jellemző idáig. Talán az edzések számával és időtartamával is kicsit más irányt fogunk képviselni, de ez nagyban függ a játékosok preferenciáitól és idejétől is, hiszen sokan tanulás és munka mellett kosárlabdáznak. Erről már több játékossal is egyeztettem, de véglegesen akkor fogjuk látni, amikor a végső keret kialakul.

Mennyire kapsz szabad kezet a klubnál? Számíthatunk arra, hogy megpróbálsz kialakítani egy Árminra jellemző kosárlabda kultúrát, vagy inkább a meglévőt kívánod aktualizálni?

Szerintem a BKG-nál alapvetően egy nagyon jó kultúra alakult ki, férfi és női vonalon is. A férfi csapat évek óta stabilan a legjobb csapatok között van, és minden évben a legszervezettebb csapat a bajnokságában. A női csapatnak pedig sikerült minden eddigi évében magabiztosan bent maradni, és én úgy látom, hogy minden évben egy nagyon jó közösséget is sikerült összehozni. Ebben természetesen hatalmas szerepe volt Gedei Tibornak, a BKG korábbi edzőjének, aki pont az én edzőm is volt az előző szezonban az Óbudai Kaszásoknál, és saját szemmel láttam, hogy mennyire jól tudja a csapatkémiát összehozni. Remélem, hogy ezt sikerül tovább vinni. Ezen felül meg vannak nekem is a saját elképzeléseim és koncepcióim, remélhetőleg sikerül ezt is beilleszteni az összképbe.

 

 

Hirdetés