Hirdetés
Archivum

Astou Ndour nevelési díja körül alakult ki botrány Spanyolországban:

:

Hirdetés

Az elmúlt napokban a spanyol nõi kosaras közvéleményt Astou Ndour nevelési díja körül kialakult botrány foglalkoztatta. A Spanyol Kosárlabda Szövetség döntése értelmében a Salamancának 54 ezer eurós nevelési díjat kellene fizetnie a válogatott center után a Gran Canaria gárdájának.

Az ügy jó ideje húzódik, a Gran Canaria ugyanis már novemberben a szövetség elé vitte a kérdést és a háttérben azóta is zajlanak az egyeztetések. Látszólag egyértelmûnek tûnik a helyzet, de a Salamanca természetesen vitatja a fizetési kötelezettség jogosságát. Nézzük nagyon röviden és leegyszerûsítve a szabályozást. Amennyiben külön megállapodás errõl nem rendelkezik a felek között, akkor Spanyolországban a nevelési díjat abban az esetben kell fizetni, ha egy játékos legalább két évet eltöltött a „nevelõ klubjánál” és utána még utánpótláskorúként (16 és 21 éves kora között) kerül egy másik spanyol csapathoz.

A Salamanca elõször azzal védekezett, hogy Astou Ndour-t a Fenerbahce-tól igazolták le. Azonban a szabályozás külföldi kitérõ esetén nem ad felmentést a fiatal játékost fogadó spanyol klubnak a nevelési díj megfizetése alól. Ezt követõen a bajnokcsapat képviselõi azzal álltak elõ, hogy Ndour szerzõdtetése elõtt a háromoldalú egyeztetéseken, melyeken rajtuk kívül a Gran Canaria vezetõi, illetve a játékost képviselõ Prodep ügynökség munkatársa vett részt, elhangzott, hogy a Gran Canaria nem követel majd nevelési díjat. A Salamanca azonban errõl nem nyújtott be írásos bizonyítékot. A Gran Canaria elnöke pedig tagadta, hogy elhangzott volna ilyen, sõt kijelentette, hogy sem a hivatalos, sem a nem hivatalos egyeztetéseken még ráutaló megjegyzést sem tettek arra, hogy lemondanának az õket megilletõ járandóságról.

A spanyol szövetség végül a közelmúltban határozatban állapította meg, hogy 54 ezer eurót kell fizetnie a Salamancának. A bajnoki címvédõ azonban bíróságon támadta meg a döntést, így az ügy még évekig elhúzódhat. Egy biztos, a Salamancának addig sem kell fizetnie. Bár egy több lábon álló, nagy költségvetéssel dolgozó klubról van szó, 54 ezer euró még ezen a szinten sem aprópénz.

Hirdetés