Hirdetés
Archivum

Átigazolásai körkép Spanyolországból: Palau Gironában, együtt marad a Salamanca magja:

:

Hirdetés

Április végén zárultak a spanyol élvonal küzdelmei. A Salamanca mind a három megnyerhetõ spanyol trófeát elhódította. Nézzük, hogy a bajnokavatás óta eltelt idõszakban miként alakultak a játékoskeretek.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A Salamanca háza tájáról érkezõ nyilatkozatok tavasszal kivétel nélkül arról szóltak, hogy az alapcsapatukkal hosszú távon számolnak és a cél az, hogy minél kevesebb módosításra legyen szükség. Silvia Dominguez, Adaora Elonu és Maria Asurmendi negyedik évét fogja kezdeni a klubnál. Nekik szezonokon átívelõ szerzõdésük van. Immár Chrissy Givens is ebbe a sorba tartozhat, akinek a szerzõdés-hosszabbítását már a bajnoki finálét követõ délelõttön nyilvánosságra hozták. Neki ez lesz majd a harmadik szezonja. Két évet írt alá Erika de Souza, majd azt is bejelentette, hogy tervei szerint 2020-ban befejezi. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag pályafutása végéig elkötelezte magát a spanyol bajnokhoz a brazil center.

Szintén a következõ két szezonra írt alá a spanyol válogatott Laura Gil. Magas posztokon nagyon rendben lesz a Salamanca, miután a montenegrói papírokkal rendelkezõ Angelica Robinson is elkötelezte magát a folytatás mellett. Neki két részletben már a negyedik szezonja jön a spanyol klubnál. Új igazolásként pedig a lett válogatott Aija Putninát mutatták be eddig a Salamanca vezetõi. A néhány hónapot hazánkban is eltöltõ 30 éves, 191 cm magas játékos Mersinben remek szezont teljesített. Ponterõs játékára, lepattanóira számítanak. Jól látható tehát, hogy Salamancában nagy változások nem lesznek. Kérdéses még az ukrán papírokkal rendelkezõ D’Andra Moss sorsa, illetve, hogy posztjára honosított amerikait vagy európai játékost találnak. A két nem európai helyet ugyanis Adaora Elonu és Erika de Souza jövõre is elviszi.

A Gironában egy felemás évet zártak, hiszen az Európa Kupa szereplésük nagyon jól sikerült. A bejutottak a legjobb négy csapat közé és a negyeddöntõben az Euroligából érkezõ késõbbi gyõztes Galatasaray ejtette ki õket. Emellett továbbra is stabilan õrizték elõnyüket a spanyol középmezõnnyel szemben, de a Salamancához nem sikerült közelebb kerülniük. Idén a Girona vezetõi is igyekeznek a lehetõségeikhez képest a csapatépítésbe nagyobb állandóságot csempészni. Már a szezon közben Núria Martínez, Nadia Colhado és Rosó Buch szerezõdését meghosszabbították. Emellett pedig jelezték a Cadí-La Seu alakulatának, hogy a náluk kölcsönben lévõ Helena Omát nyáron visszahívják.

A spanyol átigazolási szezon eddigi legnagyobb bejelentése, hogy a Girona megállapodott Laia Palau-val. A rutinos irányító ráadásul két évet írt alá hozzájuk. Palau télen az akkor éppen sérülésektõl tizedelt Bourges-hoz tért vissza Ausztráliából. Bár korábban úgy nyilatkozott, hogy pályafutása eredményorientált részét lezárja, ez a szerzõdés azt jelenti, hogy Gironában még nagy feladatok várhatnak rá. Különösen úgy, hogy nem formálódik rossz csapat körülötte. Keisha Hampton és Bea Sánchez szerzõdtetését is bejelentette ugyanis a klub. Az amerikai bedobó sikeres izraeli szezonok után érkezik Spanyolországba. A 190 cm magas négyes poszton bevethetõ Bea Sánchez pedig az Uni Ferrol-nál extra szezont futott.

A két élcsapat mögött is dolgoznak a kluboknál a vezetõk. Az Araski a korábban a DVTK-nál is megforduló belga Romina Ciappinát szerzõdtette. A Nissan Al-Qázeres csapata Gaby Ocete megszerzésével erõsített, míg a frissen feljutó Valencia Basket María Pina és Tamara Abalde személyében jelentett be két új igazolást a 2018/2019-es évadra. Az IDK Gipuzkoa, ahol korábban már többek között Iva Brkic is hosszabbított, a rutinos szenegáli centert, Oumoul Sarr-t igazolta le.

Hirdetés