Hirdetés
Archivum

Átigazolási körkép Lengyelországból:

:

Hirdetés

Idõnként kitekintünk arra, hogy hol tart a jegyzettebb európai ligák átigazolási piaca. Ezúttal Lengyelországba látogatunk, ahol minõségi légiósok érkezését jelentették be az élcsapatok.

Kezdjük a bajnok CCC Polkowice együttesével, ahol egy rettenetesen sikerült õsz után tavaszra Maros Kovacik vette át az irányítást. A kiváló szlovák szakember szépen összerakta a csapatot, az utolsó 17 meccsükbõl mindössze egyet veszítettek el és magabiztosan lettek bajnokok. Maros Kovacik marad az edzõ a következõ évadban is és a játékosok közül Weronika Gajda, Miljana Bojoviæ, illetve az évad MVP-jének megválasztott brit center Temi Fagbenle már hosszabbított. Mellettük az is biztos, hogy Alysha Clark, Artemis Spanou és Angelika Stankiewicz távozik a klubtól. Egyelõre új érkezõrõl még nincs hivatalos hír.

Az Artego Bydgoszcz szintén remek szezont zárt, megnyerték a kupát és sikerként könyvelték el a bajnoki ezüstérmet is. Ennek megfelelõen igyekeznek együtt tartani a keretet. Hosszabbított Tomasz Herkt vezetõedzõ, illetve a játékosok közül az extra szezont futó Dragana Stankoviæ, Agnieszka Szott-Hejmej és El¿bieta Miêdzik. Justyna ¯urowska-Cegielska távozása már biztos, míg az elmúlt évad légiósaival még zajlanak az egyeztetések.

A harmadik helyre a Sleza Wroclaw futott be, ahol lezárul egy korszak. Távozik Sharnee Zoll-Norman, Kourtney Treffers, Agnieszka Kaczmarczyk, illetve a remek tavaszt produkáló Elina Babkina (Dikeoulakou). Teljesen új légiós-különítményük lesz tehát, melynek névsorát még nem jelentették be. Eddig Karina Szyba³a, Marissa Kastanek, illetve a vezetõedzõ Arkadiusz Rusin rendelkezik szerzõdéssel a következõ vadra.

Nagy meglepetésre mindössze a negyedik helyen zárt a Wisla Krakow. Hamar elkezdõdött az építkezés a klubnál a következõ évadra. Messze a krakkóiak állnak a legjobban a lengyel élmezõnybõl a keret kialakítását illetõen. A tavalyi alapcsapatukból Magdalena Ziêtara, Giedre Labuckiene, Leonor Rodriguez és Klaudia Nied¼wiedzka maradt. Bizalmat szavaztak a folytatásra Krzysztof Szewczyk vezetõedzõnek, akinek olyan új érkezõket kell beépítenie, mint Maria Perez Araujo, Bozica Mujovic, Justyna ¯urowska-Cegielska, Maria Conde, Anna Jakubiuk és várhatóan Jordin Canada.

A fenti névsort tekintve érdekesség, hogy tovább erõsödik a spanyol vonal a klubnál. A tavalyi U20-as Európa-bajnok spanyol válogatottból a kontinenstorna MVP-je Maria Conde és Maria Perez Araujo is Lengyelországba kerül. Figyelemre méltó, hogy helyi lapértesülések szerint a UCLA és a Seattle Storm irányítója, a WNBA Draft-on ötödikként kiválasztott Jordin Canada is itt kezdheti meg profi pályafutását. A hivatalos bejelentésre egyelõre még várunk. Egy biztos: ezzel a Wisla Krakow-val mindenképpen számolni kell. Még akkor is igaz a kijelentés, ha tekintélyes a távozók névsora is, melyet Chayenne Parker, Sonja Greinacher, Tamara Radocaj, Maurita Reid, Farhyia Abdi és Katarzyna Suknarowska-Kaczor alkot.

Komoly erõsítésekbe kezdett, az elmúlt évadban nyolcadik helyen záró Gdynia. Megtartották a teljes lengyel magot, melyet Anna Makurat, Kamila Podgórna, Anna Jakubiuk, Jowita Ossowska és Aldona Morawiec alkot. Hozzájuk pedig érkezett Paulina Misiek, a megszûnõ kassai csapattól Barbora Balintova és Anna Jurèenková, illetve az ausztrál válogatott Rebecca Allen. Az elmúlt évad légiósai közül Kaelha Copper, Kristine Vitola, Victoria Jankoska távozása biztos, ugyanúgy, ahogy a következõ szezonban Anna Jakubiuk sem erõsíti már a Gdyniát.

A lengyel átigazolási piac IDE KATTINTVA egy rendezett táblázat formájában részletesen követhetõ.

Hirdetés