Hirdetés
Európa

Átszervezhetik az Euroliga végjátékát:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A Sportrádiónak Bodrogváry Iván, a FIBA Europe Végrehajtó Bizottságának a tagja adott egy átfogó interjút. A beszélgetés során a nemzetközi kosárlabda élet több aktualitására kitértek, így a női Euroliga lebonyolítására, illetve az európai és a WNBA szezon ütközésére is.

Bodrogváry Iván az interjúban elmondta, hogy a FIBA mérlegeli az Euroliga végjátékának átalakítását. A Final4-t a negyeddöntőhöz hasonló klasszikus rájátszás párharcok váltanák fel.

“A FIBA Europe vezetői gondolkoznak azon, hogy megszüntetik a Final4-t. Az lesz pályaelőnyben, akinek az “A” és a “B” csoportból a jobb mérlege van.” – mondta a sportvezető, aki arra is kitért, hogy ezzel meghosszabbodna az európai szezon, ami mérlegelés tárgya.

“Az tudomásul kell venni, hogy legalább plusz két hét lenne ebben az esetben, mert két győzelemre menő párharcban három meccs lehet az elődöntő, három a döntő. Ezt is komolyan át kell gondolni.” – tette hozzá Bodrogváry Iván.

Az Euroliga végjátékának átalakítását szervezési szempontok is indokolnák, hiszen a jelenlegi rendszerben három hét alatt kell tető alá hozni egy Final4 presztízsének megfelelő tornát, ami óriási kihívás a mindenkori házigazdának és a nemzetközi szövetségnek is. Bár a férfi Bajnokok Ligájában van erre példa, de a nőknél hosszú távon a semleges helyszín sem reális opció.

“Lehetetlenség megszervezni áprilisban egy FIBA EuroCup-ot, egy női Euroligát és női Európa Kupát. Erre nincs kapacitása sem a FIBA Europe-nak és úgy tűnik, hogy a csapatok is nehezen tudnak megbirkózni azzal, hogy hogyan lehet megszervezni két-három hét alatt egy ilyen rangos eseményt.” – fogalmazott a sportvezető.

Az európai szezont eközben viszont nem lehet sokkal tovább nyújtani, hiszen a nemzeti bajnokságok végjátéka már így is összeér a WNBA-vel.

“Hosszú távon ez biztos, hogy meg fog változni. Évekkel ezelőtt a FIBA kötött egy szerződést az NBA-vel, hogy az amerikai játékosokat május 1-jével el kell engedni a WNBA-be. Ez egy papíron leírt megállapodás volt, de például a török bajnoki döntők május közepéig húzódtak és maradtak a játékosok, így nem került betartásra. Idén a WNBA-től olyan levelet kaptunk, hogy április 15-ével kell elengedni a játékosokat. Ez teljes képtelenség, hiszen az idén például az Euroliga Final4 hétvégéje volt. Utána kezdődik a magyar bajnoki döntő, a török bajnoki döntőről nem is beszélve.” – mondta Bodrogváry Iván.

“Az európai vezetők úgy gondolják, hogy válaszút elé kell állítani az amerikai játékosokat. Vagy átjönnek Európába játszani vagy tudomásul kell venniük, hogy maradnak a WNBA-ben, ahol teljesen más anyagi körülmények vannak, mint Európában. A játékosok Európában sokkal jobban meg vannak fizetve.” – összegzett.

Hirdetés