Hirdetés
Nagyvilág

Ausztrál edzőnő írt történelmet Kenyában:

:

Hirdetés

A napokban a férfi kosárlabdában a kontinenstornák selejtezői zajlottak. Az Afrika-bajnokság selejtezőjében egy ausztrál edzőnő írt történelmet.

Kenya 27 év után kvalifikálta magát ismét a férfi kosárlabda Afrika-bajnokságra (FIBA Afrobasket). A csapatot az ausztrál Liz Mills vezette. A kenyai férfi válogatottat először irányította női szövetségi kapitány és rögtön történelmet írtak.

Liz Mills közel 10 éve dolgozik az afrikai kontinensen. Tevékenykedett több klubcsapatnál, egyetemi szakmai programokat vezetett, edzőképzést irányított és volt Ruanda férfi válogatottjának másodedzője. A kenyai szövetség tavaly kereste meg, hogy vegye át szintén a férfi válogatottjukat.

Fotó: FIBA.Basketball

A szakmai felkészültségén túl két ok miatt keresték Mills-t. A férfi válogatottjuk 1994 óta képtelen volt kvalifikálni magát a kontinenstornára és mindenképpen szerették megkeverni az állóvizet. Másik oldalról pedig a konzervatívabb társadalmi normák miatt (is) elakadt az országban a női edzőképzés, amihez egy ilyen példa mindenképpen új lendületet adhat.

Még Európában és az Egyesült Államokban is nagyon messze járunk a női edzők esélyegyenlőségétől, Afrikában ez hatványozottan így van. A női szakágban is mindössze a legutóbbi Afrika-bajnokságon debütált először női szövetségi kapitány. Natosha Cummings-Price Kamerunt vezette 10. helyre. A férfiaknál Afrika-bajnokságon még nem irányított nő válogatottat. A selejtezőben Brigitte Affidehome Tonon volt az úttörő 2017-ben, amikor Benin szakmai munkáját vezette.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés