Hirdetés
Archivum

Ausztrália kiejtésével elõdöntõs Rióban Szerbia:

:

Hirdetés

Egy sokáig emlékezetes negyeddöntõ mérkõzésen az Európa-bajnok szerb válogatott hatalmas meglepetésre 73-71-re legyõzte Ausztráliát és ezzel bejutott a riói olimpia nõi kosárlabda tornájának elõdöntõjébe.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Elõzetesen esélyesebbnek tartották a riói olimpia elsõ negyeddöntõjében Ausztráliát. Úgy is indult a mérkõzés, hogy a félelmetes magassági és erõfölényben lévõ Liz Cambage, illetve az egész tornán eredményesen játszó Erin Philips pontjaival kisebb lépéselõnybe kerültek. Az elsõ szakasz hajrájában azonban villant Sonja Petrovic, aki 10 perc alatt egymaga 7 pontot szerzett és 16-13-nál, majd 18-15-nél már vezettek a szerbek. Az elsõ szakasz végén 20-20-as állást regisztrálhattunk. A második negyed eleje hasonló forgatókönyv szerint alakult. Az ausztrálok 27-22-re, majd 32-27-re is vezettek, de Szerbia nem engedte leszakítani magát. A félidõre így 2 egységre olvadt az ausztrálok elõnye.

A harmadik negyedben a triplákat – kizárólag ebben a szakaszban – remekül dobó Leilani Mitchell és Rachel Jerry pontjaival fokozatosan érvényesíteni látszott fölényét az ausztrál csapat. A festéket uralták, Danielle Page ugyan hõsies küzdelmet vívott Liz Cambage mellett, de nem tudta tartani. Mivel ültek az ausztrálok külsõ dobásai is, egészen 48-39-ig léptek el. Sonja Petrovic triplájával kezdte meg a felzárkózást a szerb csapat, majd betalált távolról Jelena Milovanovic is. Az extázisban játszó Tamara Radocaj pedig 48-47-re hozta fel csapatát. Nem kellett sokat várni és az elmúlt két szezont Gyõrben töltõ irányító újabb találatával 51-50-nél már a szerbek jártak elõrébb. Végül Erin Philips gondoskodott arról, hogy három negyed után 52-51-nél mégis Ausztrália vezessen.

A záró szakaszban a mezõnyben pontatlanul játszó és rengeteg labdát eladó ausztrálokat egyedül Liz Cambage tartotta versenyben. Mivel mezõnyben teljesen szétesett a 2014-es Világbajnokság bronzérmese, egyre reálisabb esély mutatkozott arra, hogy az Európa-bajnok csodát tehet. Az ausztrálok végül 26 eladott labdával zárták a meccset és ebbõl 27 pontot csináltak a szerbek. A csapatok fej-fej mellett haladva, váltott vezetéssel érkeztek az utolsó 2 percbe. 1 perc 44 másodperc volt hátra, amikor Jelena Milovanovic 68-67-es elõnyhöz juttatta csapatát. Az utolsó percbe fordulva Sonja Petrovic duplája pedig már 70-67-es szerb elõnyt eredményezett. Cambage-nek nem volt társa az ausztráloknál, de a végül 25 pontig jutó kiváló center 72-71-re így is felhozta csapatát. 10 másodperccel a lefújás elõtt Ana Dabovic csak az egyik büntetõjét dobta be, így az egyenlítésért vagy akár a gyõzelemért támadhatott Ausztrália, dobóhelyzetet azonban nem tudtak kialakítani.

Szerbia 73-71-es sikerébõl Ana Dabovic 24, Jelena Milovanovic 17 ponttal vette ki a részét. A következõ szezont Magyarországon töltõ játékosok közül Aleksandra Crvendakic nem lépett pályára. Danielle Page 21 perc alatt 5 pontot és 4 lepattanót jegyzett. Az olimpiai elõdöntõben Szerbia a Spanyolország – Törökország párharc gyõztesével találkozik.

Eredmény
Ausztrália – Szerbia 71-73 (20-20, 17-15, 15-16, 19-22)

Statisztika

Hirdetés