Hirdetés
Archivum

Ausztrália megverte az Egyesült Államokat Salamancában:

:

Hirdetés

Nem mindennapi kosárcsemegében volt része a salamancai közönségnek péntek este. A világbajnoki címvédõ Ausztrália összeszedett, jó játékkal szinte végig vezetve verte a pontatlan és fáradtan mozgó amerikaiakat.

Felfoghatatlanul jó dolga van a salamancai kosárbarátoknak, kiváló klubcsapatuk mellett a spanyol válogatott is rendszeres vendége a városnak. Ezúttal egy 4 csapatos tornának ad otthont Európa 2002-es kulturális fõvárosa, melynek pénteki nyitó napján Ausztrália és az Egyesült Államok is megmérkõzött egymással. A két csapat a múlt pénteki hartfordi találkozása óta sokat változott, az opálokhoz csatlakozott Penny Taylor és Tully Bevilaqua, míg az amerikaiak végre edzhettek együtt egy kicsit.

A világbajnoki címvédõ ausztrálok Penny Taylor vezetésével szinte szárnyaltak a mérkõzés elején. A pontos dobásaik mellé, remek védekezést is tettek, így 10 perc játék után 17-20-ra elléptek a trónkövetelõtõl. Taurasiék sokat hibáztak, 10 labdát adtak el egy negyed alatt, ami még egy gyengébb válogatott ellen is megbosszulta volna magát.

A második periódusban sokat változott a játék képe, Geno Auriemma tanítványai pontosabban játszottak, sõt Whalen duplája után 30-29-nél már a vezetést is átvették. Ekkor úgy nézett ki, hogy helyreállt a világ rendje, de az opálok másként gondolták. 34-31 után az utolsó 2 percben egy 5-0-s rohanásnak köszönhetõen a szünetre 34-36-os elõnyre tettek szert.

A harmadik periódusban ismét Ausztrália került fölénybe, miután az amerikaiak képtelenek voltak lepattanókat szedni. Két perccel a játékrész vége elõtt 54-61-nél már kifejezetten jelentõs különbség mutatkozott a két gárda között. Montgomery, Augustus és Kara Lawson pontjaival azonban egy 6-0-s futást csinált Auriemma hölgykoszorúja, így 60-61-rõl indult a negyedik szakasz.

A negyedik negyed elején Penny Taylorék egy 9-0-s rohammal gyakorlatilag eldöntötték a mérkõzés sorsát. 7 perccel a lefújás elõtt 62-70 állt az eredményjelzõn. 67-70-nél még volt labdájuk az amerikaiaknak, de ennél közelebb már nem kerültek ellenfelükhöz. Az ausztrálok összeszedett játékkal, Penny Taylor (18 pont) extra dobóformájának köszönhetõen 77-83 arányban gyõztek.

A nap másik meccsén Fernández (12 pont), Lima (14 pont) és Montañana (11 pont) vezetésével a spanyolok 31 ponttal verték a legjobb afrikai válogatottat, Szenegált.

Eredmények

Egyesült Államok – Ausztrália 77-83
Spanyolország – Szenegál 77-46

Szombaton a harmadik helyért Egyesült Államok – Szenegál találkozót rendeznek, míg a döntõben Spanyolország és Ausztrália találkozik.

Hirdetés