Hirdetés
Archivum

Az All-Star szünet után a hajrájához érkezik a WNBA alapszakasza:

:

Hirdetés

Keddrõl szerdára virradóra három mérkõzéssel folytatódnak a WNBA küzdelmei. Az All-Star gála jelentette pár napos szünet után a hajrához érkezik az alapszakasz. Nézzük meg, hogy az augusztus 19-én esedékes zárásig mi várható.

Az utóbbi évek legjobb alapszakaszát láthatjuk a tengerentúlon, miután nagyon szépen összerázódott a mezõny. Amíg az elmúlt éveket a Minnesota Lynx és a Los Angeles Sparks versenyfutása dominálta, helyenként már-már unalomba fullasztva a ligát, addig idén gyakorlatilag az elsõ kilenc csapat bárkit bármikor legyõzhet. Arról nem is beszélve, hogy a bajnoki cím sorsa is teljesen nyíltnak tûnik az eddig mutatott forma alapján.

Jó formában lévõ sztárok és rekordok éve a 2018-as

Sokan keresik arra a választ, hogy mi okozza a liga ilyen mértékû átalakulását. Erre az egyik magyarázat az lehet, hogy a legnagyobb sztárok régen voltak ennyire jó formában. Elég ránézni arra az összeállításra, ami a liga honlapján a minap megjelent. Egymást érik a rekorddöntések. Ott van Liz Cambage pontrakordja, Diana Taurasi 1000. triplája vagy éppen A’ja Wilson berobbanása. Az elsõ 15 meccsén 300 pont felett jegyzett a Las Vegas Aces centere, melyre elõtte 21 év alatt csak négy újonc volt képes.

A sort folytathatjuk, hiszen Rebekkah Brunson a lepattanókat tekintve tört az élre, Elena Delle Donne a leggyorsabban érte el a játékosok közül a 3000 pontot, Shekinna Stricklen egy meccsen nyolc triplát szerezve szintén rekordot állított be. Végül, de nem utolsó sorban pedig Sue Bird 500. lejátszott tétmeccsén is túl van. Látható tehát, hogy több generáció ikonikus alakjai egyszerre remekelnek. Ez egy olyan rendkívül szerencsés momentum, ami egy profi liga életében évtizedenként jó, ha egyszer megadatik.

Természetesen most a Lynx vagy a Sparks hívei joggal mondhatják, ha a kedvenceink akárcsak megközelítenék az elmúlt évek statisztikai mutatóit, akkor nem lenne mirõl beszélni. Ez is egy olvasata az idei évadnak, az igazságot azonban valahol középúton érdemes keresni. A kihívók szervezettsége, jó sportformája, eltalált erõsítései is kellenek ahhoz, hogy ne tudja a két kiemelt élcsapat a korábbi játékát hozni.

A Seattle Storm kedvezõ helyzetben, de sok a nyitott kérdés

A tabellát a Seattle Storm vezeti, akiknek a harmadik helyezett Minnesota Lynx elõtt már 3.5 mérkõzés az elõnyük. Gyakorlatilag csak az Atlanta Dream van látótávolságban, de a Storm formáját nézve, rendkívül jók az esélyeik az alapszakasz megnyerésére. A Dream az elmúlt hetek nagy talánya. Az egész szezonban kiválóan védekeztek, de sokáig a mezõny egyik leggyengébben támadó csapata voltak. A jelenleg is tartó nyolcmeccses gyõzelmi szériájuk alkalmával azonban a támadásra vonatkozó statisztikákat összesítõ „offensive rating” náluk a második legmagasabb a ligában. Ha ez nem csak egy fellángolás, hanem egy beérett játékrendszer eredménye, akkor ebben a csapatban bármi benne van.

A címvédõ Minnesota Lynx egy nagyon komoly gödör után rendezte a sorait. Bár becsúsznak vereségek, de a harmadik helyen érkeztek az All-Star szünethez. Nagy hajrával a második helyre is elõléphetnek. Hogy mi okozza náluk a korábbi évek visszaesését és a különösen sok hibát, azt sokan az idõsödõ kerettel, illetve Maya Moore európai szerepvállalásával magyarázzák. Moore az elmúlt években Kína után bõven tudott regenerálódni, most azonban Jekatyerinburgból pihenõ nélkül ugrott be. A Los Angeles Sparks-t találjuk a negyedik pozícióban. Náluk a sérülések megmagyarázzák a hullámzóbb teljesítményt. Hagyott ki meccseket Candace Parker és Alana Beard. Nneka Ogwumike pedig rendkívül sok problémával bajlódik idén. Július 15. óta megint nem játszik. Ehhez képest a negyedik hely nem is olyan rossz.

A Phoenix Mercury jelenleg az ötödik. Náluk Diana Taurasi, Brittney Griner és DeWanna Bonner remeklése helyenként zseniális meccseket hoz. Ha azonban akárcsak az egyikük is betlizik, már gondban vannak. Sokkal, de sokkal több kellene a tartós jó szerepléshez a társaktól. Sancho Lyttle kiválása magas poszton érvágás volt. Nagy kérdés, hogy a frissen igazolt Devereaux Peters-szel mi a terv. A Dallas Wings idei teljesítménye óriási elõrelépés a korábbi évekhez képest. Skylar Diggins-Smith és Liz Cambage olyan párost alkot, amelyet vélhetõen még a Wings vezetõi sem gondoltak. A WNBA szintjén egy szerény keretet repítettek az élmezõnybe, de náluk is igaz az, ami a Mercury-nál. A kiegyensúlyozottabb teljesítményhez a társak nagyobb hozzájárulása kellene.

A Washington Mystics Elena Delle Donne és Kristi Toliver vezetésével remek formát mutat támadásban. Ha jó napjuk van, egy meccsen bárkit túl tudnak dobni. Reálisnak tûnik a tavalyi elõdöntõ, de ennek túlszárnyalásához valami hiányzik. Ez a valami pedig egy kicsivel jobb védekezés, ami egészen egyszerûen nem akar összeállni. A Connecticut Sun sokkal elõrébb is állt már a tabellán, mint a jelenlegi nyolcadik pozíciójuk. Alyssa Thomas sérülése és néhány csapaton fegyelmi kérdés azonban az extra kezdést lenullázta. Sok olyan vélemény van, hogy az alapszakasz végéig nekik a legjobb a sorsolásuk. Ezzel lehet vitatkozni, azzal azonban nehéz, ha visszatalálnak a júniusi formához, akkor lényegesen többre hivatottak.

A Las Vegas Aces óriásit lépett elõre. Abban a mederben kezdõdött a szezonjuk, mint a jogelõd San Antonio legszenvedõsebb évei. Azóta A’ja Wilson remeklése és Kayla McBride extra játéka sokat lendített rajtuk. Pokolian nehéz a sorsolásuk, ha a Sun rendelkezik a legkönnyebb menetrenddel, akkor az Aces a legnehezebbel. Ugyanakkor ki gondolta volna pár hete, hogy augusztushoz érkezve másfél meccsre lesznek a rájátszástól. A Chicago Sky Allie Quigley vagy éppen Courtney Vandersloot egyéni sikerei miatt sokat szerepel a címlapokon. Diamond DeShields körüli felhajtás továbbra is adott, mondjuk egy-egy teljesítménye miatt van is alapja. Csapatként azonban ez a Sky mindentõl és mindenkitõl nagyon messze van.

A végére maradt a New York Liberty és az Indiana Fever. A tabella utolsó helyén álló Fever már matematikailag sem juthat a rájátszásba. Nekik az utolsó hetek már a következõ szezon megalapozásáról szólhatnak. Vélhetõen a New York Liberty is ebbe az irányba indul el. Éppen egy közelmúltban megjelent összeállítás emelte ki, hogy a Liberty-nél 11 játékos átlagol 12 perc felett. Katie Smith vezetõedzõnek a következõ hetekben közülük meg kell találnia azokat, akikre a jövõre várható vérfrissítés után is számít.

Tabella

Hirdetés