Hirdetés
USA

Az amerikai női kosárlabda történetének meghatározó edzője hunyt el:

:

Hirdetés

Életének 69. évében elhunyt Nancy Darsch. Az ismert edzőnő Parkinson-kórban szenvedett és a halálhírét helyi idő szerint hétfőn a késő esti órákban a családja jelentette be.

Darsch talán valamivel kevesebbet szerepelt a tengerentúli sportsajtóban, mint ismertebb kortársai, de rendkívül fontos szerepe van a ma ismert amerikai versenyrendszer kialakításába. Az edzőnő azon kevesek közé tartozik, aki egyetemi, profi (WNBA) és válogatott szinten is eredményesen dolgozott.

A WNBA első mérkőzésén, amikor 1997 június 21-én a New York Liberty 67-57-re legyőzte a Los Angeles Sparks gárdáját, Nancy Darsch irányította a Liberty-t. Tagja volt annak a szűk körnek, amelyik akkoriban lefektette a WNBA szakmai alapját. Később dolgozott a Washington Mystics-nél, a Minnesota Lynx-nél, illetve 2008 és 2013 között a Seattle Storm-nál. Itt 2010-ben bajnoki címet ünnepelhetett.

Válogatott szinten Darsch két olimpiai aranyéremnél (1984, 1996) volt a szakmai stáb tagja. A hírnevét pedig az Ohio State vezetőedzőjeként alapozta. Ez az a szakmai program, ahol most Juhász Dorka pallérozódik. Darsch 1985-ben vette át a csapat irányítását, 12 év alatt 234 győzelmet és 125 vereséget jegyzett. A Katie Smith-féle legendás együttesükkel 1993-ban bajnoki döntőt vívtak.

Fotó: ESPN

Hirdetés