Hirdetés
Magyarország

Az amerikai válogatott 2006-os soproni szereplését idézik fel:

:

Hirdetés

A Sopron Basket hivatalos felületein a visszatekintő összeállítások sorában az Egyesült Államok válogatottjának 2006-os vendégjátéka kerül terítékre. A 14 évvel ezelőtti mérkőzés szerdán 18 órától lesz visszanézhető a klub YouTube csatornáján.

Az Egyesült Államok válogatottja 2006. március 6-án lépett pályára Sopronban. Érdemes felidézni egy kicsit jobban az akkori amerikai csapatot, akiknek a küldöttsége hat napot töltött a városban. Ennek a programnak a végén szerepelt a mérkőzés. A 2006-os esztendő az amerikaiak életében egy komoly váltást hozott. Athén és Peking között félúton járt ekkor az olimpiai ciklus. Több meghatározó egyéniség kiöregedett, miközben már Sue Bird, illetve Diana Taurasi és a még csak egyetemista kerettag, Sopronban értelemszerűen emiatt még nem szereplő Candice Parker generációjának kellett átvennie a stafétát.

Azóta már tudjuk, hogy nem ment zökkenőmentesen a váltás. A 2006 szeptemberében rendezett világbajnokság elődöntőjét a FIBA sorozatának köszönthetően a közelmúltban idéztük fel, amikor az abszolút csúcson lévő orosz válogatottól az amerikaiak kikaptak. Az elmúlt két évtizedet nézve mind a mai napig ez az egyetlen világbajnokság vagy olimpia, amit nem tudtak megnyerni. 2006 olyan szempontból is speciális év volt, hogy az amerikai válogatott programja jellemzően tavaszra koncentrálódott. A soproni edzőtáboruk egy öthetes túra részét képezte, mely során később hazánkban még a válogatottal és az akkori pécsi csapattal is megmérkőztek.

Azért került sor erre a kifejezetten hosszú tavaszi programra, mert az USA Basketball határozott kérése ellenére a WNBA akkori vezetése nem tért ki a Világbajnokság elől. Ez komoly konfliktusokkal, érdekharcokkal terhelt időszaka volt a tengerentúli női kosárlabdának, amin szerencsére azóta már átléptek a szereplők. A WNBA fináléjának utolsó meccsét szeptember 9-én rendezték, miközben Brazíliában a világbajnokság szeptember 12-én kezdődött. Lényegesen javult az együttműködés és bár sokkal kedvezőbb nem lett a versenynaptár, de a válogatott felkészülésének feltételei azóta már adottak a nagy tornákra, ami az eredményeken is látszódik.

Maga a soproni találkozó magyar részről tisztes helytállást hozott. Ezt majd a felvételeken is újra átélhetjük. A szoros első negyed után a félidőre 11 pontos előnyt alakított ki USA. A harmadik negyed elején jött el egy nehezebb időszak, itt a 15 egységet is elérte a különbség. A folytatásban újra kiegyenlítettebb lett a játék, többször visszajött 10 pont alá a soproni csapat. A 95-78-as vereség alkalmával Astou Ndiaye és Ivana Matovic 14-14 pontot ért el, míg Cserny Réka és Honti Kata statisztikai lapjára 10-10 pont került. Amerikai oldalon DeLisha Milton Jones 24, Katie Smith 21 pontot ért el.

Hirdetés