Hirdetés
Archivum

Az amerikaiak átgázoltak a spanyolokon:

:

Hirdetés

Bántóan egyoldalú mérkõzésen az Egyesült Államok válogatottja kiütötte a spanyolokat. Egy negyed után még „csak” 13 ponttal vezettek Taurasiék, de a mérkõzés utolsó szakaszában teljesen megadták magukat a hispánok. A vége 106-70 lett.

Már a feldobás elõtt sem beszélhettünk egyenlõ erõk küzdelemérõl. Nem elég, hogy egyéni képességek terén összehasonlíthatatlan a két gárda, pénteken a spanyolok éjszakába nyúló hosszabbításos negyeddöntõt játszottak, míg az amerikaiak kora délután könnyed átmozgató játékkal verték Dél- Koreát. Ez nem sok jót, nem sok izgalmat vetített elõre.
 

A papírforma gyorsan be is jött, 2 és fél perc alatt 11-1-re elmentek az amerikaiak. A spanyolok ugyan küzdöttek és hajtottak, de más kategóriát képviselt a két alakulat. Az elsõ negyed végére igazi dobópárbaj alakult ki, ami mondani sem kell, hogy nem az európaiak malmára hajtotta a vizet. 10 perc után 29-16 állt az eredményjelzõn.

A második negyed elején néhány labdaszerzés után közelebb kerülhettek volna a hispánok, de az adódó kevés lehetõséggel sem tudtak élni. Ehhez még hozzájött, hogy 6 perccel a nagyszünet elõtt Valdemoro bokasérülést szenvedett, így a pénteken lesérült Lyttle után a spanyolok utolsó olyan klasszisa is kidõlt, aki fel tudja venni a versenyt az amerikaiakkal. A nagyszünetben 58-34-re vezetett a tengerentúli alakulat.

A harmadik periódus elején volt egy minimális európai fellángolás, ekkor 59-42-re zárkóztak fel a hispánok. Auriemma csapata azonban egy csapásra ritmust váltott és innen minden eldõlt. 87-53-ra mentek Taurasiék három negyed után, míg a vége 106-70 lett. Mivel a mérkõzésen az átlagosnál jóval több támadás volt, így tudtak a spanyolok 70 pontig eljutni, amely jelen körülmények között dicséretes az amerikaiak ellen.

A gyõztes csapatból mindenki pályára lépett és a legeredményesebb ezúttal Tamika Catchings volt a 14 pontjával. A spanyoloknál a sérült Lyttle-n kívül szintén mindenki lehetõséget kapott és ezúttal Marta Fernandez bizonyult a legjobbnak, helyenként kifejezetten szépen megtalálta a réseket a szinte tökéletes védekezésen.

Eredmény

Egyesült Államok–Spanyolország 106–70 (29–16, 29–18, 29–19, 19–17)

A lefújás után Jose Ignacio Hernandez elárulta, hogy az elején akarták megfogni a meccset és miután ez nem sikerült már a bronzmérkõzésre koncentráltak.

„Fontos lett volna számunkra, hogy az elsõ percekben versenyben legyünk, de nagyon hamar elhúztak az amerikaiak. Sancho Lyttle, Alba Torrens és Amaya Valdemoro is sérülésekkel bajlódik, úgy ítéltem meg, hogy nincs értelme széthajtani õket. A csapat akart és küzdött a világ legjobb válogatottja ellen, de a legfontosabb meccsünk holnap vár ránk.” – foglalta össze a találkozó lényegét Hernandez.

Hirdetés