Hirdetés
Archivum

Az amerikaiak simán verték Ausztráliát:

:

Hirdetés

Szerdán lezárultak a középdöntõk a 16. Nõi Kosárlabda Világbajnokságon. A torna hatodik játéknapján, két ki-ki mérkõzést rendeztek, melyen Fehéroroszország és Csehország diadalmaskodott. A nap két tétnélküli szuperrangadóval zárult, ezeken az Egyesült Államok magabiztosan verte Ausztráliát, míg Oroszország Csehországot.

REAKCIÓK
 

Az E-csoportban a Fehéroroszország-Görögország mérkõzéssel indult a nap. A tét nem más volt, mint az, hogy a gyõztes csapat bejut a legjobb nyolc közé. Ennek megfelelõen óriási csata alakult ki, melybõl a fehéroroszok jöttek ki jobban. Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak az együttesek, egy lépessel ugyan mindig a fehéroroszok jártak elõrébb, de a hellének szépen tartották magukat. A második negyed közepétõl elkezdett nõni a különbség a két csapat között és Marcsankáék 2 perccel a nagyszünet elõtt 28-40-re léptek el ellenfelüktõl. Maltsiék azonban nem hagyták magukat és a hosszabb pihenõre egy 10-0-s futás után 38-40-es állásról mentek a hölgyek.
 

A harmadik negyed is hasonló mederben csordogált, a görögök ott loholtak ellenfelük nyakában, de a vezetést nem tudták átvenni. Hol megugrott a fehérorosz elõny, hol elolvadt. Az utolsó negyed 49-54-rõl indult. A hajrába, az utolsó 3 percbe, 7 pontos vezetéssel érkeztek a kelet-európaiak. A délieknek ugyan az utolsó másfél percben beesett egy tripla, de reális gyõzelmi esélyeik nem voltak. A vége 70-74-es fehérorosz gyõzelem és továbbjutás lett. A fehéroroszoknál a 24 pontos Leucsanka, a görögöknél a 29 egységig jutó Kaltsidou remekelt.
 

A Franciaország-Kanada mérkõzésnek különösebb tétje nem volt, így nem igazán pörögtek a csapatok. Egy eléggé szaggatott, alacsony fordulatszámú összecsapáson végül 2 pontos francia gyõzelem született. A pontszegény találkozón az elsõ negyedben Kanada kezdett jobban. Már 6 ponttal, 10-16-ra is vezettek a gallok ellen. A második negyedben aztán fokozatosan fordítottak a franciák és 27-25-re még a vezetést is átvették. A harmadik negyed talán sportágtörténeti érdekességként is felfogható, 6-3-as (!) eredmény született, mely után a gallok 33-28-as elõnyrõl kezdhették a negyedik szakaszt. A negyedik periódusban végig kiegyenlítetten gyenge játék folyt, ahol a kanadaiak 42-42-nél egyenlítettek, de fordítaniuk már nem sikerült. Az utolsó percben a franciák nagyobb rutinjuknak köszönhetõen visszavették a vezetést és 49-47-es gyõzelmet arattak.
 

A csoport harmadik meccseként az USA-Ausztrália rangadó következett. A mérkõzésnek mindössze a csoportelsõség volt a tétje, magyarul az, hogy ki játszik Dél-Koreával és ki a rendezõ csehekkel. Mivel egyik csapatnak sem okozna gondot egyik ellenfél sem, így nyugodtan kijelenthettük, hogy igazi, vérre menõ tétrõl nem beszélhettünk. A címvédõ ausztrálok is így gondolkozhattak, mivel az elsõ negyedben nagyon pontatlanul játszottak, melyet az amerikaiak könyörtelenül kihasználtak és 29-18-ra el is húztak legnagyobb riválisuktól. A mérõzés képéhez hozzátartozik, hogy az ausztrálok a felkészülés során kétszer verték az Egyesült Államokat, így szemmel láthatóan a visszavágás tüzétõl fûtve, komoly, sõt lélektanilag sokkoló siker reményében léptek pályára Geno Auriemma tanítványai. A második negyedben tovább nõtt a szakadék a két gárda között, már 20 ponttal is mentek az amerikaiak, a szünetben pedig 51-33 állt az eredményjelzõn.
 

A harmadik negyedben végleg eldönthették volna Taurasiék a mérkõzés sorsát, de õk is elkezdtek belehibázni a meccsbe. A sorozatos labdaeladásaik után 11 pontra zárkózott a címvédõ. Ekkor Taurasi két triplája és Sue Bird duplája kellett, hogy visszaálljon a jelentõs különbség.A negyedik negyedben azonban már nem úszták meg büntetlenül Sue Birdék a hibákat és a remekül teljesítõ Cambage vezetésével az ausztrálok 10 ponton belülre a kerültek. Az amerikai siker azonban így sem forgott veszélyben, a vége 83-75 lett. A mérkõzésen elsõsorban a második félidõben érzõdött, hogy a presztízsen kívül komoly tét nem volt. Az amerikaiak 33.3%-al dobták a triplákat és 20 labdát adtak el, míg az ausztrálok 17.4%-os triplamutatója, 18 labdaeladással párosult. A két csapat minõségét ismerve, egy éles összecsapáson mást mutatnának a számok.

Eredmények

Egyesült Államok–Ausztrália 83–75
Franciaország–Kanada 49–47
Görögország–Fehéroroszország 70–74

Az E-csoport végeredménye

1. Egyesült Államok (565:367) 12 pont
2. Ausztrália (476:363) 11 pont
3. Franciaország (371:338) 10 pont
4. Fehéroroszország (371:424) 9 pont
5. Görögország (392:455) 8 pont
6. Kanada (306:387) 7 pont
 

Az F-csoport nyitó találkozóján, a Japán-Dél-Korea összecsapásnak csak a koreaiak szempontjából volt tétje. Nekik gyõzniük kellett a legjobb nyolc közé jutáshoz. A mérkõzés képe a fehérorosz-görög európai rangadóhoz hasonlítható. A koreaiak végig vezettek, de a japánok mindig szorosan követték õket. A félidõben 28-33-as állás mellett vonultak pihenõre a csapatok. A harmadik negyedet követõen 4 pontra olvadt ez a különbség, hogy aztán a negyedik szakasz elején újra nyolccal menjenek a továbbjutásra hajtó koreaiak. A végjátékban a japánok 1 pontra zárkóztak fel, de a hajrát a koreaiak bírták jobban és végül 64-65-ös gyõzelmet arattak.

A csoport igazi rangadója, a Csehország-Brazíliai mérkõzés volt, melyen a gyõztes csapat továbbjutott a legjobb nyolc gárda közé, a vesztes viszont csak az alsóházban folytathatta. A hazai pályán remeklõ csehek, helyenként remek játékot nyújtva végül behúzták a gyõzelmet. A 17-20-as brazil vezetéssel záruló elsõ negyed után a csehek egy 12-0-s rohanással 29-20-ra léptek el riválisaiktól. A dél-amerikaiak azonban nem hagyták magukat és 29-28-ra visszazárkóztak, hogy a szünetben már 2 ponttal megint vezessenek is.

A harmadik negyedben egy 18-1-es futással 36-40-rõl, 54-41-es elõnyre tettek szert a házigazdák. Innen már nem volt visszaút a braziloknak. Ugyan még sikerült 5-6 pontra feljönniük, de gyõzelemi esélyeik nem voltak. A lefújás pillanatában 84-70 állt az eredményjelzõn. A cseheknél a Horaková (17 pont) – Vitecková (24 pont) kettõs remekelt, míg az egész tornát csúnyán elrontó dél-amerikaiaknál Iziane Castro Marques volt a legeredményesebb 27 pontjával, de õ igazából a már eldõlõ véghajrában termelte pontjait.

Az Oroszország-Spanyolország mérkõzés már csak a csoportelsõségrõl döntött. A két veretlen gárda összecsapását végül Becky Hammon (27 pont) zseniális teljesítményének köszönhetõen az oroszok nyerték. A hispánok kezdtek jobban, 9 ponttal is vezettek az elsõ negyedben. Az oroszok azonban a második negyed utolsó 2 percére, 32-32-nél utolérték ellenfelüket, de a szünetben még 1 ponttal mentek a spanyolok. A harmadik negyedben nem változott a különbség, így minimális hispán elõnyrõl indult a negyedik periódus. Itt Hammon, Osipova és Korstin vezetésével az oroszok felõrölték a fáradság jeleit mutató spanyolokat. A mérkõzés vége 76-67 lett.

Eredmények

Oroszország–Spanyolország 76–67
Csehország–Brazília 84–70
Japán–Dél-Korea 64–65


Az F-csoport végeredménye

1. Oroszország (451:342) 12 pont
2. Spanyolország (463:354) 11 pont
3. Csehország (422:380) 10 pont
4. Dél-Korea (376:451) 9 pont
5. Brazília (413:454) 8 pont
6. Japán (396:454) 7 pont

A negyeddöntõk párosításai

USA-Dél-Korea
Franciaország – Spanyolország
Ausztrália – Csehország
Fehéroroszország – Oroszország

A negyeddöntõket pénteken rendezik Karlovy Vary városában.

Hirdetés