Hirdetés
Magyarország

Az Atomerőmű KSC Szekszárd a 2022-es Killik László Női Magyar Kupa bronzérmese

NKA Universitas PEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 64- 71 (17-18, 13-15, 8-17, 14-24, 20-14)

Killik László Női Magyar Kupa, 3. helyért
Miskolc, DVTK Aréna
Varga-Záray Katalin, Földházi Tamás Péter, Frányó Péter (Sarkadi-Nagy Ágnes)

NKA Universitas PEAC: Kiss 23/3, Nelson 9, Marshall 8/3, Wentzel 4/3, Dudásová 14/6. Csere: Sarok , Simon -, Szűcs 4, Brajkovic 2.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Studer 15/12, Gereben 5, Friskovec 19/15, Goree 7/3, Milic 18. Csere: Morgan 7/6, Mányoky -, Krnjic -.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa bronzérmese az Atomerőmű KSC Szekszárd együttese lett, miután 71-64-re legyőzték az NKA Universitas PEAC csapatát. Ezzel Zseljko Djokics gárdája zsinórban a hatodik alkalommal szerzett érmet a Magyar Kupában.

A bronzéremért való küzdelmet a Szekszárd támadása indíthatta, ám kosarat nem sikerült szerezniük. Kontrába a Pécs támadhatott, azonban ők sem jártak több sikerrel. Az előző naphoz képest a KSC kezdő ötöse annyiban változott, hogy Miklós Melinda helyett Gereben Lívia lépett pályára, ugyanis a székszáriak fiatal bedobója súlyos bokasérülést szenvedett a DVTK elleni találkozón. Az első találatok közel három perc elteltével születtek meg, előbb Zala Friskovec, majd Nikola Dodásová dobott hárompontost – Studer Ágnes újabb triplája után 3-6-ra vezetett a Szekszárd. Az egy pontra való felzárkózást, majd a fordítást végül Kiss Virág büntetői jelentették (7-6) – a PEAC-hoz került az előny. Ezután megkezdődött az adok-kapok játék, mely során a felek egymásnak adogatták a pár pontos előnyt. A vezetést végül a Szekszárd vette át, a KSC bedobói sorozatban dobták a távolikat, meglépni azonban továbbra sem tudott Zseljko Djokics együttese, a Pécs végig ott volt a sarkukban Kiss Virág és Szűcs Réka találataival. A negyed utolsó perce következett, az állás pedig 15-18 volt a szekszárdiak javára. Ekkor Ivana Brajkovic volt sikeres, több találat viszont nem jött egyik oldalról sem, vagyis a második felvonás 17-18-ról folytatódhatott.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Az első negyedhez hasonlóan a második játékrész is lassabban kezdődött pontszerzés szempontjából. Mindkét oldalon megvoltak a helyzetek, azonban egyik fél sem tudta sikeres találattal befejezni. Több, mint két perc elteltével végül a szekszárdiaknál tört meg a csend – Kolby Morgan dobott kosarat távolról, így Csirke Ferenc kért időt csapatának (17-21). Visszatérve a PEAC szerezte az első pontokat, azonban Milic kosarával nem tudtak érdemben közelebb férkőzni. 19-23-nál Morgan volt szabálytalan védekezésben, ezért Kiss Virág dobhatott két büntetőt – kettőből csupán egy ment be a Pécs magas emberének. A Szekszárd ezután is tovább folytatta a magabiztos játékot. Ami csapatukból hiányzott a szombati, DVTK elleni mérkőzésen, azt most pótolták a pályán, és ekkor Gereben Lívia szerzett kosarat betörésből. Erre azonban Kiss Virágtól érkezett máris a válasz, – sorozatban kétszer is sikeres volt – így a PEAC 25-25-nél egyenlített. Átvenni azonban nem tudták a vezetést, erről Goree ziccere és Friskovec triplája gondoskodott. 25-30-nál Csirke Ferenc vezetőedző kért időt ismét eligazításra. A rövid taktikai szünet jót tett együttesének, –  másodpercek alatt két pontra zárkóztak fel – míg nem Studer Ágnes távolról ismét betalált. A hátralévő időben még Kiss Virág kosara volt látható, vagyis a nagyszünetre 30-33-al mehettek a felek. A félidő legeredményesebb játékosa kimagaslóan Kiss Virág volt a pécsi oldalról, aki 17 játékperc alatt 19 pontig és 10 lepattanóig jutott – vagyis kevesebb, mint két teljes negyed alatt dupla-duplát ért el.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A harmadik etap Goree hármasával indult, amihez adódott még pluszban Milic közelije is, így a Szekszárd nyolc pontra lépett meg a PEAC-tól. Csapata teljesítményén Dudásová tudott csak, aki szintén közelről volt sikeres (32-38). Felzárkózni azonban továbbra sem tudott Csirke Ferenc együttese, a szekszárdiak felváltva szerezték a kosarakat, gereben Cívis 2+1-es akciójával pedig a különbség 10 pont fölé nőtt (32-43). Bár a pécsieken látszott az akarat, mind védekezésben, mind pedig támadásban rengeteg hibát követtek el, amit a KSC meg is bosszult. Nikolina Milic újabb kosara után, 32-45-nél Csirke Ferenc vezetőedző kért időt. Hogy sorukat rendezzék, visszatért a pályára a pécsiek legújabb szerzeménye Simon Zsófia, aki rutinjával jelenthette a megoldást. Fel is csillant a remény csapata számára, ugyanis előszőr Chelsea Nelson dobott ziccert, majd Wentzel Nóra szerzett pontokat egy 3+1-es akcióból – a PEAC ismét tíz pont alá férkőzött. Zseljko Djokics játékosai azonban ekkor még egy sebességgel feljebbkapcsoltak, és visszaállították az eddigi differenciát. Kolby Morgan hárompontosa után a 38-50-es állás volt olvasható az eredményjelzőn. A következő pontszerző megint csak Kiss Virág volt, aki ezzel át is lépte a 20 dobot pontot. A negyed hátralévő időszaka is inkább a Szekszárdnak kedvezett, – és bár a pécsiek is szereztek pontokat – a játékrész végül 44-57-el végződött a KSC javára.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A bronzmérkőzés negyedik negyede következett, amit a változatosság kedvéért szintén a szekszárdiak indítottak. A Pécs csapatán azonban továbbra sem látszódott az a szikra, ami a fordításhoz elég lenne – az Atomerőmű végig tartotta a tisztes távolságot. 47-61-nél az események a negyed feléhez érkeztek és Csirke Ferenc vezetőedző kért időt csapata eligazítására. A Pécsnek ekkor 14 pontos hátrányt kellett ledolgozni, ami több, mint öt perc alatt talán kivitelezhető. Ekkor azonban a bírók Csirke Ferencnek ítéltek technikait, amiért Studer Ágnes dobhatott büntetőt. Ennek ellenére a folytatásban a PEAC tíz pontra felzárkózott, ami ezúttal az ellenfél vezetőségét késztette időkérésre. Három és fél perc volt a hátra a bronzéremért zajló összecsapásból, a kijelző pedig 54-64-et mutatott. Az időkérés után a Szekszárd támadhatott, amiből Milic dobott kosarat, megszerezve ezzel 18-ik pontját. Versenybe szállt vele azonban Kiss Virág, aki pedig a túloldalon volt sikeres. Ezzel meg is indult az adok-kapok játék, amivel a differencia továbbra is tíz ponton stagnált. Chelsea Nelson ziccere után, 58-68-nál megint csak Zseljko Djokics kért időt. Ezután a mérkőzés hajrájába érkeztünk, melynek az elején a Pécs 10 pont alá férkőzött. A Szekszárd azonban ezután adta meg a végső döfést, és bár még volt idő hátra, Zala Friskovec hárompontosával szinte már biztosra vált a harmadik helyzett kiléte. Pár másodperc volt már csak hátra, amikor még Nelson dobhatott két büntetőt, egy találatával 64-71-re változott az állás, ami már a végeredmény is volt egyben. Az Atomerőmű KSC Szekszárd hét ponttal nyert az NKA Universitas PEAC csapata ellen, így zsinórban a hatodik alkalommal szerzett érmet a Magyar Kupában.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés