Hirdetés
Archivum

Az Eb-selejtezõk legjei:

:

Hirdetés

Szombaton lezárult a 2013-as franciaországi nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõsorozata. Június 13. és július 14. között 25 csapat 100 mérkõzést játszott. Az alábbiakban összegyûjtöttük az egyes statisztikai mutatókban legjobban teljesítõ játékosokat.

A selejtezõsorozat legjobb pontszerzõje a svéd Frida Eldebrink volt, aki nyolc találkozón 167 pontig jutott és ez 20.9-es mérkõzésenkénti átlagot jelent. A svéd klasszis volt az egyetlen, aki átlépte a mérkõzésenkénti 20 pontos határt. 19 pont felett is csak ketten átlagoltak, a 35 éves finn center Taru Tuukkanen (19.8 pont) és a románok ásza Gabriela Marginean (19.6 pont). A top20-ba a magyar csapatból Allie Quigley fért be, 15.5 pontos átlagával.

A mezõnyszázalékokat tekintve Iva Perovanovic remekelt, aki kereken 57%-os pontossággal célzott. A montenegrói klasszis 7 találkozón lépett pályára, 79 vállalása volt, melybõl 45 sikeresnek bizonyult. Nem sokkal maradt el tõle a 2008-as esztendõ legjobb fiataljának választott litván Gintare Petronyte, aki 56.9%-al dobott. 8 mérkõzésen 65 vállalásából 37 sikeres volt.

A selejtezõsorozat legjobb lepattanózója a finn Taru Tuukkanen volt, mérkõzésenként 12.4-es átlaggal. A finn center 8 találkozón összesen 99 lepattanót szedett és ezen belül a nevéhez fûzõdik a sorozat legtöbb védõlepattanója, szám szerint 67. Tuukkanen egyébként a legtöbb dupla-duplát is jegyezte, 7 találkozón is elmondhatta ezt magáról. A legtöbb támadólepattanót Cindy Lima szedte, 5 találkozón átlagban 7 került a neve mellé.

A gólpasszokat tekintve papírforma született, a montenegróiak veterán irányítója Jelena Skerovic 8 mérkõzésen átlagban 6.1 gólpasszt jegyzett. Szerzett labdák terén a szerb Milica Dabovic remekelt, 8 mérkõzésen 27 alkalommal halászta el a játékszert a riválisaitól. Míg a legbizonytalanabb a német Romy Bär volt, aki átlagban 4.3 labdát adott el. A blokkokból a fehérorosz center Anastasiya Verameyenka neve mellé került a legtöbb, 8 mérkõzésen 19-et osztott ki.

A végére maradtak a személyi hibák és a játékpercek. A selejtezõk legszabálytalanabb játékosai – leagalábbis papíron – a holland Naomi Halman és a szlovén Tina Trebec voltak, mind a ketten 8 mérkõzésen 30 faultot ütöttek be. Ez 3.8-as mérkõzésenkénti átlagot jelent. A legtöbbet pedig Gabriela Marginean töltötte a pályán. Ha a statisztikusok megfelelõen vezették az adatokat, akkor 8 mérkõzésen összesen 297 percet szerepelt, ami 37.1 perces átlagot jelent.

Ha egy kicsit áttekintjük a csapatok statisztikáit, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb pontot Szerbia dobta, átlagban 81.9 pontot jegyeztek mérkõzésenként. Esetükben azonban hozzátartozik, hogy a csoportjukban két egykori B-divíziós válogatott Svájc és Észtország is helyet kapott, így a magabiztos legyõzésük mindenképpen torzítja a statisztikát. A legkevesebb pontot Fehéroroszország kapta, mérkõzésenként az ellenfeleik 54.4 pontot jegyeztek.

Hirdetés